Skip to main content

Reportaža s Unpolisheda u Amsterdamu. Hard techno party za istinske rave borce!

Prošlog vikenda se održao jedan od najpoznatijih techno partija u Nizozemskoj kojeg organizira Reaktor Events, ponovno dovodeći neka od najvećih imena elektroničke glazbe.

Piše: 


Unpolished je koncept s najtvrđim sastavom kvalitetnog techna u Nizozemskoj te su i ovoga puta pružili grubi asortiman zvukova uz brojne glazbene umjetnike. Reaktor je doveo velik broj DJ-a teške kategorije u Warehouse Elementenstraat u Amsterdamu za ovaj vrhunski party koji je počeo u petak 01.03. te se nastavio u subotu 02.03. do kasnih jutarnjih sati. Nakon niza uzastopnih izdanja u kojima se kontinuirano mijenjaju granice u tvrdoći zvukova, ovoga puta povlače liniju od prethodnog izdanja te dovode imena koja su svakako korak više na toj ljestvici.

Mi smo posjetili ovaj izuzetan party prošle subote kako bi podijelili sa vama neke dojmove ove mračne organizacije.

Prvi stage, u 23:00 sata otvara AZF, francuska diva industrijskog techna čiji je život postao naizgled beskrajan niz prestižnih suradnji, kvalitetnih setova i svirki diljem Francuske i Europe. Nakon sat i pol zagrmio je irski DJ teških zvukova, Sunil Sharpe, a u 2:00 u noći započela je dvosatna borba frekvencija od Blawana, Dj-a iz Engleske koji je stvorio vlastiti svemir unutar techna. Blawan nam je pružio užitak svojom tečnosti za ritam, skakajući od onog ravnog, oštro sinkopiranog ritma ili plutajući negdje između. Njegova disciplina slušne alkemije i nijansiranog techna svakako nas je oduševila. The Advent, rodom iz Portugala ali stacioniran u Londonu, pristupa u 4:00 u noći i zabavlja nas svojom prepoznatljivom interpretacijom onoga što zovemo techno.

On je svakako techno koji ste naučili voljeti, bez cirkusa kojeg ste naučili prihvatiti; samo čist, sirov i energičan zvuk. Jedan od najboljih DJ-a u Nizozemskoj, ROD, u 5:00 sati je započeo svoj svestran techno; od Detroita do Chicaga, od acid do duba te pravog industrijskog toucha. U ranim jutarnjim satima, točnije u 6:30, Perc je krasio ovu špilju ravera svojim teškim frenkvencijama i basom. Nikako se niste mogli uspavati s ovim Englezom koji je bio na snazi sat i pol i pretvarao ovaj stage u istinski okršaj teških agresija. Zatvaranje prvog stagea su odradili The Outside Agency, hardcore duo koji su nam predstavili svoju multi-tempo mješavinu tamnih i industrijskih elemenata, uključujući praktički sve; od starog acida, techna i do breakcora. Samo najtvrdokorniji techno ratnici mogli su izaći s njima u susret i to sve do 9:30 ujutro.

Jensen Interceptor je u ponoć otvorio drugi stage svojim svestranim brandom techna te se zadržao svega dva sata te zagrijao početak avanture na drugoj strani Warehousea. Zatim je slijedio Neil Landstrumm sa svojim gustim niskim završetcima u kojima je dodavao jasne paralele s avanturističkim instrumentalnim hip-hopom. U 3:30 započinje kolaboracija London Modular Alliance čija su raspoloženja bila retro-futuristička, nadahnuta sci-fi zvukovima i nagnuta prema mračnoj strani. Nakon sat i pol došli su Giant Swan koji su sat vremena vrtili energičnu, agresivnu plesnu glazbu drhtavog basa i hipnotičkog elektronskog zvuka. The DJ Producer je zatvorio drugi stage teškim frakcijama UK undergrounda.

Unpolished je svakako zaslužio titulu jednog od najtežih techno partija u Amsterdamu gdje se elektricitet mogao osjetiti već i na samom ulazu u Warehouse. Vojska ravera zaista svakakvog uzrasta harala je ovim skladištem u kojem ste uz piće i hranu mogli uživati u poznatim partijanerskim balonima s dušikovim oksidom. Pozitivne vibre i ljubav širile su se na oba stagea zajedno s rasplesanim nogama i širokim osmjesima. Apsolutno opuštena atmosfera; chill i nježnost u pušioni punoj kauča te pogledi kroz prste zaštitara koji nisu bili raspoloženi za down efekt te samim time pružali osjećaj slobode kakav bi svaki rave trebao omogućiti.

Piše: Amalija Zorotović

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web