Baner

Fabfilter Pro Q3 recenzija

Četvrtak, 09 Siječanj 2020

Pro Q3 je software ekvilajzer plugin tvrtke fabfilter.


Fabfilter ima višestruko nagrađivane računalne programe, između kojih se najviše ističe Pro Q ekvilajzer. Pro Q3 je unaprijeđena verzija prethodnog Pro Q2 koji je bio voljen alat kod mnogih producenata.

Novi Pro Q3 zadržava sve ono najbolje što je imala prethodna generacija uz podosta noviteta o kojima ću pisati u ovoj recenziji.

Ekvilajzer je jedan od osnovnih alata koji se nalaze u svakom DAW programu, to je alat koji se primjenjuje na svakom kanalu. Uglavnom svaki DAW program ima skroz funkcionalan ekvilajzer. Pitamo se onda čemu ekvilajzer plugin? Pro Q3 nudi puno više od običnog ekvilajzera koji se nalazu u DAWu, nešto za što bi trebalo nekoliko ekvilajzera i alata kao što su kompresori, a to se sve može vrlo brzo i precizno postići uz samo jedan Pro Q3. Uz pregršt opcija koje nudi Pro Q3 treba spomenuti i kvalitetu zvuka koja je daleko ispred svih ostalih ekvilajzer plugina. Valja spomenuti i logično strukturirano vizualno sučelje visoke rezolucije, koje je prilagođeno za retina ekrane.

Do 24 EQ točaka (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Za razliku od ekvilajzera u DAWu, kao što je recimo Ableton Live gdje se može koristiti do 8 EQ točaka, u Pro Q3 se može koristiti do svega 24 točaka. Svaka točka je obojana druge boje radi lakšeg uočavanja. Između točaka se može pomicati pomoću strelicama lijevo/desno, tako da nije potrebno klikati na već prethodno kreirane točke.


Oblici EQ točke (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Automatska prilagodba oblika EQa ovisno u kojem frekventnom području korisnik želi dodati EQ točku. Ako se radi u niskim frekvencijama, automatski će se pridodati low shelf EQ, kod srednjih frekvencijama to je bell shelf, a kod visokih high shelf. Naravno oblik EQ-a se naknadno može promijeniti, ali je itekako korisno da se automatski prilagođava najčešće korištenom obliku za to frekventno područje.

Klikni za uvećanu fotografiju ovdje

Uz klasičnih Bell, Shelf i Notch oblika koji se nalaze u većini drugih ekvilajzera, Pro Q3 ima i Tilt oblike (Flat i Shelf) pomoću kojih se kreira linija nagiba i recimo podjednako se može stišati niske frekvencije i istodobno naglasiti visoke. 

 

Stereo placement (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Djelovanje svake točke se može podesiti za željeni dio panorame zvuka. Ako korisnik želi da ta točka djeluje samo na mono, to može pomoću ove opcije. Osim standardne mono i stereo opcije, mogu se selektirati samo lijeva strana, desna strana ili samo bočni zvuk panorame. Svaka točka se može podijeliti na dvije zasebne točke (lijevu i desnu stranu panorame ili središnji i bočni dio panorame zvuka). Selektira se željena točka, pritisne desni klik miša i pomoću opcije "split" se podijeli na dvije točke koje se zasebno mogu podešavati.


Dynamic EQ (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Vrlo moguće najznačajnija novost kod Pro Q3 verzije je dinamičan EQ, odnosno mogućnost kompresije u određenoj selektiranoj EQ točki. Oko glavnog potenciometra za glasnoću se nalazi parametar u obliku prstena kojim se može upravljati i kontrolirati "Dynamic range"  u toj zadanoj EQ točci. Izvorno je stavljena automatska prilagodba "Tresholda" ali pritiskom na "auto" parametar, sučelju se pridodaje novi "Treshold" parametar koji se može ručno podesiti. Ova opcija će mnogim korisnicima zasigurno smanjiti potrebu za korištenje kompresor alata. Također je moguće koristiti i sidechain kompresiju. Vrlo često je potrebna kompresija u samo određenom frekventnom polju, a to se vrlo jednostavno i efikasno može postići uz Dynamic EQ Pro Q3 plugina.

 

Brickwall (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Na low i high pass filterima se može koristi Brickwall opcija za iznimno oštro rezanje frekvencija, Q (faktor dobrote ekvilajzera) postaje skroz linearan.

 

Spectrum grab (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Kada se zadrži kursor miša na frekventnom polju dulje od sekunde, prikaz frekventnom polja postane ljubičaste boje i prikažu se tranzienti na koje bi trebali obratiti pažnju. Nema više potrebe za ručnim traženjem piskutavih frekvencija, pomoću ove opcije se vrlo lako može uočiti ton koji bi trebalo stišati.

Klikni za uvećanu fotografiju ovdje

Ako se nakon ljubičastog prikaza pritisne i drži kursor miša prikaz frekvencijskog spektra se usporava i promijeni u plavu boju.

 

Analyzer freeze (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Ako korisnik želi usporiti dinamičnost prikaza frekvencijskog spektra može ga usporiti uz Analyzer freeze opciju.

 

Piano roll (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Piano roll prikazuje gdje se koja nota nalazi u odnosu na 88 klavirskih tipki. Sve dodijeljene EQ točke se prikazuju i na "piano rool" opciji. Ako korisnik nije zadovoljan na kojoj se noti nalazi kreirana točka, može ju pomaknuti unutar "piano roola" na željenu notu

 

Pre i post EQ (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Istodobno se može prikazati frekvencijski spektar prije promijene ekvilajzera i nakon promjena koje je korisnik napravio. Frekvencijski prikaz prije promijene je prikazan tamno sive boje dok je prikaz nakon promijene svijetlo sive s bijelim obrubom. Ovo je vrlo korisno da korisnik može vidjeti promjenu koju radi i usporediti s originalnim izvorom zvuka.


Masking (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Kada se koristi Pro Q3 plugin na nekoliko kanala, unutar selektiranog Pro Q3 plugina se prikazuje frekvencijski spektar svih ostalih kanala na kojima je također Pro Q3. Ovaj prikaz je posebno koristan uz uključenu masking opciju koja crvenom bojom označuje moguće preklapanje unutar frekventnog polja na svim kanalima na kojima je dodijeljen Pro Q3.

 

EQ match (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Jedna od opcija koja postoji od prije ali valja ju spomenuti jer je itekako korisna je EQ match. Pomoću ove opcije može se uskladiti ekvilajzer selektiranog kanala prema referentnoj traki koja se zada kao ulazni signal. Što znači ako korisnik ima određeni primjer kanala koji mu se sviđa, recimo neku melodiju odsviranu pomoću sintisajzera i želi da njegov kanal sintisajzera harmonijski slično zvuči, to može uz ovu opciju.

Klikni za uvećanu fotografiju ovdje

Naravno to neće nikada biti 100% tako, ali je itekako korisno za skretanje pozornosti korisniku u kojem frekventnom polju bi trebalo naglasiti određene frekvencije, a koje odrezati.

 

Preseti (klikni za uvećanu fotografiju ovdje)

Pro Q 3 je također pun različitih preseta logično strukturirani za različite namijene što korisniku itekako može pomoći u skretanju pozornosti što bi bilo dobro primijeniti. Neke od grupa preseta su: vocals, instruments, drums, EDM i mnoge druge grupe i podgrupe s različitim korisnim presetima.

 

Finalni dojam

Fabfilter Pro Q3 je definitivno najbolji ekvilajzer plugin koji sam koristio. Za što sam prije koristio nekoliko ekvilajzera i kompresora sada sve mogu u samo jednom pluginu i to puno brže i preciznije. Pregršt vizualnih informacija također pomažu u brzini rada i uočavanju korisniku potrebnih informacija. Samo jednu manu sam primijetio kod ovog plugina, a to je bilo i za očekivati da troši više resursa procesora nego integrirani ekvilajzer DAW alata.

Stoga za neke jednostavnije zahtjeve kao što su high pass i low pass filteri, preporučam korištenje standardnog ekvilajzera koji su za procesor manje zahtjevni, a Pro Q3 koristiti na kanalima kojima treba zahtjevniji i precizniji tretman. Ovaj plugin preporučam svima neovisno u kojoj vrsti audio produkcije se bave i neovisno o žanru. Ekvilajzer je jedan od najosnovnijih i najvažnijih alata u poslu audio produkcije, a Pro Q3 je definitivno najbolji koji sam koristio. Cijena ovog plugina je 149 eura što nije baš malo, ali budući je jedan od osnovnih alata koji će korisnici često koristiti dugi niz godina, isplati se uložiti u kvalitetan alat.

 

Fabfilter Pro Q3 link:

https://www.fabfilter.com/products/pro-q-3-equalizer-plug-in

 

Recenziju napisao Kraundler:
https://www.facebook.com/kraundler/

 

 

Fabfilter Pro Q3 recenzija