Skip to main content

Native Instruments: Traktor Pro 3

Obnovljen je jedan od najpoznatijih DJ programa za puštanje glazbe, dugo iščekivani Traktor Pro 3 koji je napokon vani.


Traktor Pro 2 je bio aktualan posljednjih osam godina i svako malo dobivao blage nadogradnje tokom godina. Bio je jedan od najpouzdanijih i najstabilnijih DJ programa, sa pregršt funkcija. Ekipa iz Native Instrumentsa je odlučila osvježiti njihov DJ program i nazvati ga Traktor Pro 3.

U prijašnjim verzijama je postojala Traktor Pro 2 i Traktor Scratch Pro. Razlika je bila što je samo "Scratch Pro" verzija imala mogućnost za "Timecode" kontrolu putem "Timecode" CD-a ili vinyla. Kod "Traktor Pro 3" verzije nema te razlike. Sve je jedna verzija, tako da svi imaju mogućnost korištenja "Timecode" CD-a, vinyla ili jednostavno koristiti program sa nekim DJ kontrolerom.

Od novosti najviše primjećujemo novi dizajn. Dok je prijašnja verzija imala sivu notu, novu "Traktor Pro 3" verziju krasi tamniji dizajn i dominacija crne boje. Lakše se ostavlja fokus na najbitnije informacije koje su potrebne korisniku. Nažalost "Traktor Pro 3" nije prilagođen za "Retina" ekrane, što je jedina vizualna mana kod novog dizajna. Bilo bi odlično da su i to unaprijedili, ali možemo reći da uz novi dizajn ikone određenih funkcija ipak izgledaju nešto bolje.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

"Master tempo" i "Loop recorder" su sada zamijenili mjesta, što i ima više smisla da "Master tempo" bude na samom vrhu ekrana. Sam vrh krasi novi vizualni indikator razine glasnoće, izgledom asocira na LED-ice na mikseti. Taj novi indikator glasnoće možemo vidjeti i pored zasebnih kanala mikser sekcije.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Limiter sada ima mogućnost uključivanja ili isključivanja direktno na glavnom vizualnom sučelju, dok se u prijašnjoj verziji trebalo ići u postavke za uključivanje odnosno isključivanje limitera. Sada postoje dvije verzije limitera, "Classic" i "Transient". Stara verzija odnosno "Classic" limitira kada glasnoća ulazi u "klip" i javlja se određena distorzija zvuka. Nova "Transparent" verzija nastoji eliminirati bilo kakvo "klipanje" i zadržati čisti zvuk koji nije distorziran.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Kada pričamo o čistini zvuka, valja spomenuti jednu od najbitniji napredaka u "Traktor Pro 3" verziji, a to je novi algoritam za ubrzavanje ili usporavanje brzine pjesme. Ta razlika se toliko ne primijeti za "Pitch" pomak od svega par BPM-a, ali ako pokušavate nešto drastičnije ubrzati ili usporiti neku pjesmu, napredak je itekako primjetan u odnosu na prijašnji algoritam, prethodne Traktor verzije.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Mikser sekcija sada ima nove Filter efekte, slične kao na Pioneer DJ miksetama. Prije je bio dostupan samo klasičan Filter, a sada se može birati između 9 različitih Filter efekata: Filter, Reverb, Dual Delay, Noise, Time Gater, Flanger, Barber Pole, Dotted Delay i Crush. Po četiri odabrana Filter efekata mogu biti odabrana u glavnom izborniku mikser sučelja, dok se za pregled svih Filter efekata mora ići u postavke i tamo odabrati četiri koja nam se najviše sviđaju. Filter efekti jako dobro zvuče i mnogi od njih su jako slični Color Filter efektima koje možemo čuti na Pioneer DJ mixetama. Mana ovih Filter efekata je to što ih nažalost neće baš svatko moći koristiti. Na primjer ako posjedujete neki "All in one" DJ kontroler kao što je Traktor S2, S4 mk3 ili slične kontrolere sa Filter opcijom, onda nemate nikakvih problema. Ako koristite Traktor Pro 2 sa recimo Traktor X1 mk2 kontrolerom i koristite eksternu miksetu, onda nemate baš izbora za korištenje tih Filter efekata. Filter efekti se mogu "mappirati" na neki kontroler kao što je X1 mk2, ali tamo su već svi potenciometri zauzeti za kontrolu primarnih efekata. Jedino da se "pre-mappira" ta opcija ako Vam Filter efekti više odgovaraju ili dodati još jedan kontroler na koji možete "mappirati" i Filter efekte. Nadamo se da će uskoro objaviti i Traktor X1 mk3 kontroler i dodati tu opciju tako da i korisnici koji koriste eksternu miksetu, mogu također koristiti Filter efekte.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Traktor Pro napokon ima "Reverse" opciju (sviranje pjesme unazad), ta je opcija odavno prisutna na Pioneer DJ playerima, sada je dostupna i Traktor Pro korisnicima. Kada se pritisne "Reverse" opcija uz sviranje pjesme unazad, uključuje se i "Flux" mode, tako da kada se ponovo vrati pjesma u svoj normalan tok trajanja, pjesma se nastavlja tamo gdje bi bila da nismo pritisnuli tu tipku. Slično kao na Pioneer DJ playerima "Slip mode" opcija. Odlično za razne efekte, a ne poremećuje se stvaran tok pjesme.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Kod "waveforma" pjesme je sada prisutna opcija "Show Bar Markers" gdje je nešto debljom, bijelom crtom označen "downbeat" svake mjere, što će početnicima sigurno olakšati kada treba početi mixati iduću pjesmu.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

"Cue" ikone su sada puno veće, nisu više odvojene na dvije strane kao na prethodnoj verziji (od 1 do 4 i od 5 do 8). Zapravo svaka ikona i funkcija ima svoj novi izgled, flat dizajna, tako da sve ostavlja dojam urednijeg i preglednijeg sučelja za fluidnije korištenje.
 

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Traktor Pro 2 verziju je pratio besplatan update od 2010. do 2018. godine, tako da će i Traktor Pro 3 verziju sigurno pratiti niz besplatnih updata koji će izlaziti u narednim godinama. Tako da se itekako isplati nadograditi.

Nadogradnja nije besplatna, za vlasnike Traktor Pro 2 ili Scratch Pro verzije, nadogradnja će koštati 49 eura, dok je za nove korisnike cijena 99 eura. Valja spomenuti da se program dobiva uz kupovinu novog Traktor Kontrol S2 mk3 ili Traktor Kontrol S4 mk3 kontrolera. Također uz kupovinu mnogih drugih Native Instruments uređaja, dobivate voucher u vrijednosti od 50 eura, što opet dođe na nadogradnju od samo 49 eura. Kako god sagledate, Traktor Pro 3 je itekako pristupačan program.

Klikni ovdje za uvećanu fotografiju

Traktor Pro 3 ili samo nadogradnju s prijašnje verzije možete kupiti putem Native Instruments stranice. Ako niste još sigurni u kupovinu Traktor Pro 3 programa, možete ga isprobati besplatno na 30 dana. 

Recenziju napisao: Kraundler

sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2