Skip to main content
  • 29.07.2017.

Detox nakon partyja – alkohol, MDMA, kokain, speed…

Misliš da život nije fer, duriš se i dižeš nos prema nebu u iluziji da ti nešto duguje i jednako velikoj zabludi toga da je tvoj mamurluk gori od svih ostalih dok si zaokupljen pisanjem teksta vlastite osmrtnice?

Piše: 


Život je zapravo sasvim fer i operira po principu uzroka i posljedice, homeostaze, promjene i razmjene informacija… I ? I kemije. U ovom slučaju moždane i tjelesne kemije. Ne možeš posuditi sretne kemikalije od sutra i očekivati da neće biti posljedica. Ne možeš onesposobiti receptore cinizma ili stresa alkoholom ili drogom kako bi bio labav kao guma ostavljena na suncu, bez da ti se svemir ne vrati, ne isplazi ti jezik i ne pljusne ti jednu glasnu da te probudi.


Foto: Pixabay

Dok si klinac, tvoj hormonima rasta napumpano tijelo oporavlja se mnogo brže. Možeš piti kiselinu iz baterija uz chaser bilo koje čovjeku poznate droge i sljedeće jutro ustati nakon jednog mačjeg drijemanja i započeti sve iznova. Kako se bližiš tridesetoj, tijelo ti se ruga, trebaš jedno 163525 sati sna nakon poštenog partyja i već unaprijed računaš da ako je party petak ili subotu navečer možeš očekivati stabilnost tek tamo negdje u ponedjeljak popodne nakon 4 šalice kave.

No kako svaka materija ima svoju antimateriju, dolazimo ti s onim "anti" kako bi kompenzirao emociju potpunog beznađa i besmisla gnjusnosti post-party mamurluka pa  slijedi upute niže kako bi se sabrao. Alkohol zahtjeva čišćenje jetre, speed i slični stimulansi podizanje dopamina, a korištenje MDMA-a ostavlja te s praznim spremnikom serotonina aka hormona sreće (je to je onaj koji od tebe čini raznježenog cerekavog idiota kada si zaljubljen). Psihodelične droge kao LSD, gljive li DMT ne trebaju period oporavka jer su netoksične, ali potrebno je neko vrijeme da integriraš iskustvo u svoju osobu.

ALKOHOL
Ako ti je šanker bio najbolji prijatelj prethodnu noć šanse su da ti jetra pjeva pjesmu svojih ljudi kako je čitavu noć hiperproducirala enzim alkohol dehidrogenaza (ADH) koji se raspada na acetaldehid i taloži uz neugodne posljedice. Nešto kasnije ga preuzima drugi enzim aldehid dehidrogenaza (ALDH) koji zatim razlama prethodni na acetat koji napušta tijelo putem vode i ugljičnog dioksida. Uz povećan unos tekućine (što već, imaš li party staž, znaš… svi smo imali jutra kada se probudimo žedniji no što si ikada mislio da je moguće biti) nije na odmet uzeti ni neki prirodni nadomjestak koji u sebi nosi silimarin koji pomaže u čišćenju jetre (također preporučen i ekipi s mononukleozom).

MDMA
Ono što čini je da te prvo preplavi valom serotonina i zatim slijedi neminovni pad u bezdan u kojem čeka letargija, tuga i umor. Serotonin ti je neurotransmiter ključan u reguliranju raspoloženja, a nastaje iz L-triptofana, česte aminokiseline koja se nalazi u bananama, mlijeku i mnogim drugim lako dostupnim namirnicama, a može se naći kao dodatak prehrani u kapsulama od po 400 – 500mg i tada ga je najbolje uzeti natašte prije polaska na spavanje ili dan nakon partyja. Razmotri i one s dodatkom vitamina B6.

Jednaki učinak imat će i dodatak alternative 5-HTP, koja samo zahtjeva manju dozu od 50 do 200 mg , a također je gradivni element serotonina. Izvan nadomjestaka ova supstanca rijetka je u hrani iako je se može naći u nekim sjemenkama (Griffonia simplificifolia).

KOKAIN
Kokain je onaj koji se igra s dozama dopamina kako bi postigao euforiju (drugačiju od one koju izaziva MDMA, čija euforija je društvena i puna empatije, dok je ona kokainska sebičnija i intenzivnija). Kvaka je da svaka supstanca koja se poigrava dopaminom ima potencija stvoriti ovisnost, no nakon partyja razine dopamina možeš vratiti u normalu uz preparate kao After C koji sadrže 500 mg L-tirosine-a

SPEED
Kao i ostali amfetamini speed potiče pretjerano lučenje i dopamina i serotonina. Ovdje je ključan redoslijed. Ako ti je potreban opravak od speeda prvo se moraš pobrinuti da podigneš razine serotonina uzimanjem L-triptofana ili 5-HTP-a ,a tek tada (recimo dva sata kasnije) uzmeš L-tirozina. Uzimanje L-tirozina prvoga, dok su sinapse još gladne serotonina, moglo bi bili neurotoksično.

DEHIDRACIJA
Već znaš sve o MDMA, njenoj sposobnosti podizanja tjelesne temperature i potencijalu da te pogura u hipertermiju, i natjera te da ignoriraš koliko si zapravo iscrpljen. I svi ti dakako savjetuju "Voda, voda, voda!". To je sjajan savjet, no uz upozorenje da postoji i stvar koja se naziva hiponatremija. Direktno prevedena znači "niska sol" poznata i kao "trovanje vodom" gdje razina elektrolita u tijelu razrijeđena golemim količinama vode i pretjeranim znojenjem postaje toliko niska da sustavi u tijelu počinju otkazivati i mozak natiče stvarajući edem koji može dovesti do oštećenja, paralize ili smrti. Rješenje je jednostavno, ubaci tu i tamo u kljun pokoji slani zalogaj ili pij izotonična pića.

Preparate kojima se možeš boriti protiv naličja dugih noći možeš slobodno istražiti onine ovdje.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2