Skip to main content
  • 12.06.2017.

Gljive proglašene najsigurnijom rekreacijskom drogom!

Je li djevojčica brala baš jagode kada je nešto ubode? Je li slučajno da je u Alisi u Zemlji Čudesa Lewis Carroll proročansku gusjenicu naklonjenu duhanskom dimu baš namjerno postavio na gljivu?

Piše: 


Odgovore na prethodna pitanja nemamo, ali nove informacije globalne ankete o drogama ( Global Drug Survey) sugeriraju da je konzumacija gljiva daleko najsigurniji način za rekreativne promjene stanja svijesti. U anketi je sudjelovalo 119 846 osoba iz 50 zemalja svijeta, od kojih je 32% žena i 68% muškaraca, polovica ima fakultetsko obrazovanje i većina sudionika ima 25 godina ili manje, naredna najveća skupina od 24 do 35 i najmanje iznad 35 godina. Ove godine istakao se podatak da je samo 0.2% konzumenata psilocibinskih gljiva moralo potražiti medicinsku pomoć. Psilocibin je psihodelični alkaloid iz grupe triptamina koji ima psihoaktivne spojeve i može izazvati halucinogeni učinak po konzumaciji. Od ukupnog broja ispitanih u studiji je sudjelovalo 12 000 sudionika koji su u prošlosti eksperimentirali s ovom vrstom droge.

Među ostalim saznanjima ovogodišnje ankete LSD i MDMA su po mogućnosti da iskustvo pođe krivo debelo ispred gljiva sa stopama od 1% i 1.2% komplikacija, iako ne možemo biti sigurni koliko njih je rezultat nečistih supstanci. Nakon alkohola i cigareta, najčešće konzumirani je kanabis zbog kojeg je medicinska pomoć bila potrebna u o.6% slučajeva.

Još jednom ove godine ističe se koliko su neki psihodelici krivo javno predstavljeni i koliko su umjetno konstruiranim strahom, prijetnjama i zabranama krivo obilježeni negativnom percepcijom javnosti. Gljive su vjerojatno najsigurnija stvar trenutno na tržištu, mnogostruko sigurnije za konzumente od legalnih protuteža zabranjenim drogama, kao  recimo modificiranog sintetički kanabisa ili sasvim legalnih stimulansa poput alkohola ili duhana, koji ostavljaju mnogo više devastirajuće posljedice na svoje korisnike.

Pune detalje iscrpne studije osjetite se slobodnima istražiti na službenim stranicama ovdje.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk