Skip to main content
  • 24.07.2019.

Ministarstvo zdravstva zabranilo je plin smijavac aka NOS (Nitrous oxide)

Ministarstvo zdravstva zabranilo je plin kojim se turisti na Pagu masovno drogiraju. Zabrana je privremena i vrijedi do kraja sezone, odnosno do 30. rujna.

Piše: 

Već godinama na Zrću su hit ampule dušičnog oksida koji je poznatiji kao "plin smijavac". Odbačene ampule plina koji se u Hrvatskoj može koristiti legalno mogu se pronaći na svakom koraku. Riječ je o plinu koji se može pronaći u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag. Ipak, mladi željni zabave davno su shvatili da ga mogu koristiti i u druge svrhe.

Konkretno, Ministarstvo je donijelo naredbu koja ostaje na snazi do 30. rujna 2019. godine i u kojoj piše kako se “u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zabranjuje uporaba putem proizvoda koji se ne upotrebljavaju u skladu s namjenom predviđenom od strane proizvođača.

Može izazvati ozbiljne posljedice

Dušikov oksid osim euforije može izazvati i blage halucinacije, a pretjerana upotreba povećava opasnost od nesvjestice. Može izazvati i povraćanje, glavobolje ili pospanost. Naravno, kao i druge slične supstance, u kombinaciji s pretjeranom količinom alkohola ili droga može izazvati i teže posljedice.

Iako nije ilegalan, u SAD-u, primjerice, postoji nekoliko zakona koji se odnose na raspačavanje dušikovog oksida maloljetnicima te na rekreativnu inhalaciju. U Velikoj Britaniji je dugo trajala debata oko dušikovog oksida (koji je iznimno popularan među mladim Britancima), da bi na kraju sud ipak odlučio da je taj plin ilegalan ako se koristi u rekreacijske svrhe.

Izvor: Index.hr

Dušikov oksid popularno zovu još i NOS (Nitrous oxide)

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk