Skip to main content
  • ecstasy
  • 14.02.2019.

Nova studija sugerira da korisnici MDMA imaju veću empatiju

Novo istraživanje provedeno od strane Centra za psihofarmakologiju i istraživanje ovisnosti (PARC) pokazalo je da korisnici MDMA imaju više emocionalne empatije od korisnika drugih droga koji uglavnom koriste tvari kao što su kokain, kanabis i ketamin.

Piše: 

Naslovna foto

Ecstasy


Tijekom proteklih nekoliko godina, znanstvenici su napravili brojna otkrića koja su nam pokazala korisnost MDMA za liječenje mentalnih problema kao što su PTSP i alkoholizam. Od davanja droge hobotnicama kako bi se ispitalo podrijetlo društvenog ponašanja i testirala njegova sposobnost, potencijalne zdravstvene koristi od ove ilegalne party droge postaju jasnije sa svakim novim istraživanjem.

Ovaj najnoviji skup ispitivanja droga postavljen je kako bi istražio "dugoročni učinak rekreacijske upotrebe MDMA na te temeljne društvene procese". Studija je obuhvatila 67 korisnika droga: 25 ih je uzimalo MDMA jednom mjesečno, 19 koji su koristili druge droge i 23 koji konzumiraju samo alkohol. Mjerenjem emocionalne i kognitivne empatije svakog sudionika putem testa samoprocjene i kompjutorizirane procjene, istraživači su otkrili da korisnici MDMA imaju više bodova od korisnika koji ne koriste MDMA.

Ovi rezultati su u konfliktu s prethodno utvrđenim sumnjama da umjerena, dugotrajna upotreba MDMA može uzrokovati društveni dizbalans – vrlo relevantan nalaz za razmatranje njegovih terapijskih ciljeva. To znači da osobe koje pate od različitih poremećaja mentalnog zdravlja mogu koristiti MDMA umjereno za liječenje tijekom dužeg vremenskog razdoblja, a da to negativno ne utječe na njihove osjećaje socijalne anksioznosti.

Međutim, važno je napomenuti da još uvijek nema dokaza da MDMA s vremenom povećava emocionalnu i kognitivnu empatiju ljudi. Potpuno je moguće da su pojedinci koji su sudjelovali u ovom istraživanju skloniji uzimanju MDMA jer su prirodno empatičniji i žele opipati društvene učinke droge. Da bi se ispravno testirali dugoročni učinci MDMA i kako se s vremenom povećava empatija, nova studija bi trebala testirati svoje subjekte prije nego što su počeli redovito uzimati drogu tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk