Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Pogledaj animaciju prvog LSD tripa 19. travnja 1943.!

Ponedjeljak, 24 Travanj 2017

Zamisli da je 1943., tvoj život su kemikalije, spojevi i veze, visoko si obrazovani znanstvenik s plamtećom željom otkrivanja novog spoja koji će promijeniti svijet i percepciju - dobrodošao u život švicarskog kemičara Alberta Hofmanna.


Upravo ovakva stvar dogodila se jednoga dana kada je Albert u labosu sintetizirao dietilamid lizerginske kiseline-25, od eksperimenata 60-ih poznatiji i kao LSD ili acid, no slučajno je nekoliko kapi završilo i na prstima. Postoji razlog zašto su rukavice imperativ laboratorijske opreme, ali u slučaju gospodina Hoffmana njihovo odsustvo dovodi od prvog tripa.Kapi su se apsorbirale i, primijetivši promijenjenu razinu svijesti, zaintrigiran iskustvom Hofmann namjerno uzima 250 mikrograma kao prvo službeno korištenje LSD-a i odlučuje biciklom krenuti kući kroz ulice Basela 19. travnja 1943. Od tada nadalje psihonauti i LSD entuzijasti ovaj datum nazivaju Bicycle day, a talijanski animatori Lorenzo Veracini, Nadini Nablar i Marco Avoletta stvaraju 2008. kratki animirani film koji zamišlja kako je moglo izgledati prvo iskustvo, i jednostavno ga nazivaju, prekrasno prikladno dvosmislenim nazivom - The Bicycle Trip.


Nakon inicijalnih eksperimenata Albert je postao uvjeren da LSD nije samo jaka droga kojom bi se mogle tretirati mentalne bolesti, već ga je smatrao i vrijednim mostom između znanstvenog duhovnog opisavši ga "lijekom za dušu". Za detaljniju priču koja prati nešto što je počelo kao pomagač u psihoterapiji i zatim mutiralo u simbol kontrakulture, masovno zloupotrebljavanu i naposljetku i zabranjenu supstancu, slobodno pogledaj jednosatni dokumentarac Hofmann's Potion kanadske redateljice Connie Littelfield. U dokumentarcu se nalaze i intervjui s Aldousom Huxleyem, Stanislavom Grofom, Richardom Alpertom i samim Hofmannom.

Na beskonačna pitanja - je li tvoja svijest zaista tvoja ako može biti promijenjena s nekoliko spojeva, je li ona samo emergentna pojava biološke strukture ili postoji nezavisno od tjelesnog, postoji li univerzalna kozmička svijest u kojoj svi sudjelujemo, jesu li vrijeme, prostor i fiziički svijet samo točke gledišta... - ćete odgovore morati potražiti sami.