Baner

Šve što (ne) znaš o klupskim drogama

Nedjelja, 05 Ožujak 2017

Klupske droge su farmakološki heterogena grupa psihoaktivnih droga koje najčešće upotrebljavaju tinejđeri i mladi za vrijeme noćnih izlazaka.


Upotrebljavaju se u noćnim klubovima, na koncertima, partyima i kafićima

Pod klupskim drogama podrazumijevamo droge tipa ecstasy (MDMA), metamfetamin, LSD, Gamahidroksibutirat (GHB), ketamin, rohipnol i dr. GHB (Xyprem) je depresor središnjeg živčanog sustava. GHB po prirodi postoji u ljudskom mozgu no u mnogo nižim koncentracijama nego što pronalazimo pri zlouporabi GHB-a. Rohipnol (flunitrazepam) je dobio na popularnosti ranih 1990-tih u SAD-u. On je benzodiazepin (kemijski je sličan sedativno hipnotičkim drogama poput Valiuma ili Xanaxa). Ketamin je disocijativni anestetik koji se uglavnom koristi u veterinarskim ordinacijama.

 
Kako se konzumiraju?

GHB i rohipnol su dostupni u bezmirisnim, bezbojnim i bezukusnim oblicima koji se često kombiniraju s alkoholom i ostalim pićima. Obje droge se koriste za počinjenje seksualnih napada (poznate su i pod imenima „droga za silovanje“, “date rape,” “drug rape,” “acquaintance rape,” or “drug-assisted” assault) zahvaljujući sposobnostima da žrtve onesposobi. Time se osigurava da se žrtva ne odupire seksualnom napadu. GHB se najčešće uzima oralno, ili u obliku tekućine ili u obliku praha, dok se rohipnol uobičajeno konzumira oralno u obliku tableta. GHB također ima anaboličke efekte (stimulira sintezu proteina) i koristi se od strane bodybildera kako bi smanjili masnoću i izgradili mišiće. Ketamin se najčešće ušmrkava ili se ubrizgava intramuskularno.

 
Kako utječu na mozak?

U velikim dozama sedativ GHB ima posljedice u spavanju, te može rezultirati komom ili smrću. Rohipnol može izazvati anterogradnu amneziju u kojoj se pojedinci ne moraju sjećati događaja koje su iskusili za vrijeme dok su bili pod utjecajem. Ketamin je disocijativni anestetik. Iskrivljuje percepciju slike i zvuka i izaziva osjećaj odvojenosti od okoline i samoga sebe. Intoksikacija u manjim dozama izaziva smanjenu pozornost, sposobnost učenja i sposobnost memorije. U većim količinama ketamin može uzrokovati stanja sanjarenja i halucinacija te delirij i amneziju.

 
Stvaranje ovisnosti

Ponavljana upotreba GHB-a može dovesti do efekata poput insomnije, anksioznosti, drhtanja i znojenja. Kao i u slučaju drugi benzodiazepina česta upotreba rohinola može dovesti do tolerancije i fizičke ovisnosti. Korisnici ketamina mogu razviti znakove tolerancije i žudnje za drogom.


Ostale posljedice na zdravlje?

Nesigurnosti povezane uz izvor droge, kemikalije i moguća onečišćenja do kojih dolazi tijekom same proizvodnje otežavaju odrediti toksičnost i popratne medicinske posljedice.

Poznate činjenice:
Ukoliko se konzumira GHB može doći do kome i napadaja. Ukoliko se kombinira s primjerice alkoholom može rezultirati mučninom i problemima s disanjem. GHB i dva njegova prekursora GBL i BD su bili uključeni u trovanje, predoziranje, silovanje na spoju i smrt.


Rohipnol može biti smrtonosan ukoliko se kombinira s alkoholom i drugim depresorima centralnog živčanog sustava. Ketamin, u velikim dozama, može izazvati oslabljene motoričke funkcije, visoki krvni tlak i potencijalno kobne respiratorne probleme.

Ulična imena za GHB su G, liquid i tekući ecstasy.


Izvor: Odjel za suzbijanje zlouporabe droga

Šve što (ne) znaš o klupskim drogama