Skip to main content
  • 11.02.2019.

Sve što niste znali o amfetaminu i metamfetaminu

Amfetamin i metamfetamin su sintetičke supstance, prvi put dobijene kemijskim putem 1887. godine.

Piše: 


S amfetaminima se prvi put eksperimentira 1937. godine, kada su bili korišteni od strane studenata kao «PEP» tablete. Najveća primjena amfetamina i metamfetamina zabilježena je tijekom Drugog svjetskog rata (naročito od strane japanskih pilota – kamikaza) i rata u Vijetnamu tokom 60-tih godina, kada se, zbog nedovoljnih zakonskih regulativa, povećava zloupotreba amfetamina od strane tinejdžera.

Krajem 80-tih godina u Istočnoj Aziji se razvija područje za ispitivanje sintetičkih droga. Godine 1989. razvija se jedna varijanta metamfetamina po imenu led (ice), koji se sreće i pod drugim nazivima kao što su staklo (glass), met, brzina (speed), kristal, batušabu i sl. U grupu metamfetamina spada i kat koji potiče iz Istočne Afrike i Arapskog poluotoka, gdje je vijekovima korišten u socijalnom kontekstu.

Pravi se od mladih listova biljke Catha edulis

Žvakanje listova ove biljke podiže raspoloženje i smanjuje apetit

Povećano korištenje dovodi do:
– manijakalnog ponašanja,
– paranoje,
– ponekad i halucinacija.

Amfetamin u čistom stanju je bijeli kristalni prašak, a na tržištu se rijetko nalazi u čistom stanju i miješa se sa kofeinom, aspirinom, glukozom, pa čak i običnim brašnom. Nalazi se u obliku tableta, kapsula različitih oblika, veličina i boja, u obliku praška i rastvora u ampulama za injekciju. Najčešće se konzumira oralno, a mnogo rijeđe preko injekcija.

Metamfetamin je prašak bijele do tamnožute boje, a na ilegalnom tržištu se nalazi u obliku tableta i kapsula.

Djelovanje
Amfetamin spada u grupu psihostimulanasa i djeluje na centralni živčani sistem, kardiovaskularni sistem i mišićni sistem. U centralnom živčanom sistemu dovodi do oslobađanja dopamina, čime se objašnjava njegovo djelovanje. Ono nastaje 15-30 minuta poslije konzumiranja, i traje nekih 3-4 sati kod amfetamina i 6-8 sati kod metamfetamina, iako se može produžiti i do 24 sata.

Amfetamin djeluje na centralni živčani sistem i uzrokuje:
1. povećanje psihomotorne aktivnosti
2. nesanicu
3. smanjenje osjećaja umora
4. povećanje raspoloženja i inicijative
5. govorljivost i euforiju

Po prestanku djelovanja, javljaju se:
1. nesanica
2. znojenje
3. sušenje usta
4. uznemirenost
5. gubitak apetita
6. povraćanje
7. grčevi u stomaku
8. paranoja
9. depresija
10. povećan krvni pritisak
11. proširene zjenice
12. zamagljen vid
13. vrtoglavica i sl.

Ono što je karakteristično za amfetamin i njegove derivate jeste da smanjuju apetit i njegova primjena u terapiji viška tjelesne masnoće je opravdana samo kada se ovaj poremećaj ne može uspješno liječiti dijetetskim mjerama. Najvažniji neželjeni efekti amfetamina su jak motorni nemir, halucinacije, samoubilačke i ubilačke tendencije. Javljaju se glavobolja, povećan krvni pritisak, aritmije i anginozni bol. Svi opisani efekti mogu se vidjeti kod sportaša koji pokušavaju da amfetaminima poprave svoje sportske rezultate (doping). Opisani simptomi mogu se ukloniti primjenom sedativnih lijekova, a zakiseljavanjem mokraće (npr. uzimanjem vitamina C) ubrzava se eliminacija amfetamina iz organizma.

Najčešći znaci raspoznavanja akutnog korištenja:
Ubrzan govor, hiperaktivnost, pojačana komunikativnost, suhoća usta, žeđ, proširene zjenice.

Najčešći znaci raspoznavanja kroničnog korištenja:
Obilno znojenje, neugodan miris, drhtanje ruku, suhoća usta, euforija, nesanica, razdražljivost, gubitak apetita, fizičko propadanje, halucinacije, gubitak samokontrole, agresivno ponašanje, sklonost ka samoubojstvu.

Zavisnost od amfetamina je pretežno emocionalna
U većini slučajeva, razvijaju se i tolerancija i fizička zavisnost. Naizgled bezazleno uzimanje amfetamina u svrhu otklanjanja pospanosti, a u cilju boljeg učenja tijkom noći, može se također završiti razvojem ovisnosti.

Izvor: www.happynovisad.com

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2