Baner
Tajland legalizirao medicinsku marihuanu: Ovo je dar narodu

Tajland legalizirao medicinsku marihuanu: Ovo je dar narodu

Srijeda, 26 Prosinac 2018

Tajland je u utorak odobrio upotrebu marihuane u medicinske svrhe i istraživanja, a to je prva legalizacija te biljke u regiji s nekim od najstrožih zakona o drogama na svijetu.


Parlament imenovan od hunte u državi koja je do 30-ih godina prošlog stoljeća imala tradiciju korištenja marihuane u borbi protiv bolova i umora glasovao je za promjenu zakona o narkoticima iz 1979. godine, u dodatnoj sjednici parlamenta na kojoj je izglasan niz zakona prije novogodišnjih praznika.- Ovo je dar od parlamenta vladi i tajlandskom narodu za Novu godinu - poručio je Somchai Sawangkarn, predsjedatelj odbora koji je pisao novi zakon.

Iako su države poput Kolumbije i Kanade legalizirale marihuanu za medicinsku ili čak i rekreacijsku upotrebu, biljka je i dalje ilegalna i tabu diljem jugoistoka Azije. To područje ima neke od najstrožih zakona o drogama. Preprodavačima marihuane u Singapuru, Indoneziji i Maleziji prijeti smrtna kazna. No u Tajlandu je glavna kontroverza oko usvajanja zakona bila oko zahtjeva stranih tvrtki za patentiranjem, što bi im omogućilo da dominiraju tržištem, tajlandskim pacijentima otežalo pristup lijekovima, a istraživačima pristup ekstraktima marihuane.

Source: Thailand's Parliament Votes To Legalize Medical Marijuana by Newsy

- Tražit ćemo od vlade da odbaci sve te zahtjeve prije no što zakon stupi na snagu - kazao je Panthep Puapongpan, dekan instituta Rangsit za integrativnu medicinu i borbu protiv starenja.

Neki tajlandski odvjetnici nadaju se da će odluka u utorak otvoriti put legalizaciji marihuane i za rekreacijsku upotrebu.

- Ovo je mali korak naprijed - rekao je Chokwan Chopaka, aktivist Highland Networka, skupine koja zagovara legalizaciju marihuane u Tajlandu.

Izvor: 24 Sata