Skip to main content

Ben Sterling nam je otkrio sve tajne i još toga na večeri

Beogradski klub Kult 21. travnja obilježio je početak vikenda nastupom jednog od trenutno vodećih svjetskih DJa za čije trake smo sigurni da ste čuli u brojim klubovima i svim većim festivalima koje ste možda imali priliku posjetiti

Piše: 


Riječ je o Benu Sterlingu kojeg smo do sad imali priliku slušati i u Lijepoj našoj. Ali, da se taj vikend još uljepša, klub Kult je i nas pozvao na čašicu prije eventa sa Benom te smo time dobili ekskluzivan intervju u kojemu ćemo vam otkriti sve ono što vas je oduvijek zanimalo o životu jednog svjetski poznatog DJa i o internim tajnama na sceni.

Stvaranje dobre glazbe se čini tako lagano i zabavno s tobom. Što ti daje inspiraciju za kreiranje hitova koje onda slušamo u klubovima diljem svijeta?

  • Puno toga mi daje inspiraciju. Cilj mi je da moja glazba bude groovy i da pokreće ljude. Gledao sam jednom jedan dokumentarac o technu i tech-houseu koji priča o razvitku glazbe kada je izašao iz Europe i proširio se na američko tlo; techno je poprimio više latin vibe i malo se više komercijalizirao (nemam ništa protiv toga), ali ja se volim više držati korijena i sačuvati izvoran zvuk koji ja naknadno uredim po svom ukusu.
     

Što te dovelo u svijet glazbe u kojem svjedočimo da briljiraš i samo rasteš?

  • Oduvijek su me zanimali korijeni elektroničkog zvuka, tako da sam vrlo mlad, već kao dijete počeo istraživati o nastanku techna i o sličnoj glazbi. Počeo sam svirati sa 16 godina, a na mene su utjecali roditelji koji su voljeli glazbu iz 70ih i 80ih godina. A majka mi je tada posebno voljela balearski zvuk sa Ibize. Imao sam razne druge artiste koje sam imao priliku upoznati i surađivati s njima tokom godina, s kojima sam učio i shvatio da postoji i način da techno zvuči zanimljivo i manje industrijalno. U početku moje karijere sam se bavio puno sa medijskim stvarima te sam imao prilike vidjeti kako sve izgleda backstage i kako funkcionira stvaranje nečega u clubbingu. To sam vidio kao priliku za spajanje ugodnog s korisnim. 

Što je iduće na release meniju? Kuhaš li nam nešto što bismo uskoro mogli čuti?

  • Idući mjesec se sprema release sa Solomunom. Čemu se jako radujem. Naučio sam kroz život da nije dobro odmah uskočiti u velike stvari ako nisi spreman, ili odmah iskoristiti sve prilike koje se nude. Gledam na ovo kao jedno predivno putovanje u kojemu ja rastem i vrlo sam selektivan oko prihvaćanja raznih ponuda. Mislim da sam došao do trenutka, za koji sam i zahvalan, da napravim veliki korak kao što je kolaboracija sa Solomunom.
     

Možeš li nam reći malo više o Planet X-u, tvom labelu?

  • Priča je takva da postoje puno brendova koji su tu već desetak godina, a ostali su nepromijenjeni. Trenutno se ništa specijalno ne događa, a želio sam staviti nešto na tržište što će i novim generacijama dati priliku. Planet X je nastao inspirian mojim djetinjstvom: odrastao sam gledajući Looney Tunes, a imao sam najdražeg lika koji je išao na Planet X tako da je po tom label dobio naziv. A boje covera su inspirirane mojim birth-stoneom, ametistom. 

Pratimo te već dugo i uvijek se radujemo gledati te kako uspijevaš u svojim umjetničkim naumima, ali osjećaš li ikada pritisak oko stvaranja next best thinga?

  • Mislim da svaki DJ to osjeća s vremena na vrijeme, ali ne opterećujem se previše. Ovo je nešto što radim iz čiste ljubavi i nije mi toliko bitno da sve uvijek bude next best thing. Trenutno sam u fazi u kojoj radim svoje projekte u kojima sebe razvijam i vrlo sam zadovoljan time. Svaka godina traži nešto novo i neki novi trend se provlači kroz glazbenu scenu i kroz clubbing, ali ja se trudim biti uvijek true to myself.
     

Imaš li ljude koje smatraš idolima?

  • Volim sve ljude s kojima radim i koji su mi pomogli su mom razvitku te su me podržavali od samog početka. Definitivno sam zahvalan na Josh Butleru, ali i Jamie Jonesu koji je prvi put na Time Warpu pustio moju traku. S obzirom da su to bili moji počeci, pomislio sam da je to to. Došao sam do vrha! Ali od tog trenutka je išlo samo gore. Tada mi je bilo dovoljno to, ali sam vremenom, a i uz pomoć drugih artista shvatio da puno veće značenje ima stvaranje kontinuirane kvalitetne glazbe koja će ostat zapamćena i koja će pokretati svakoga.

Imaš li neke ciljeve koje bi htio postići do kraja ove godine? Čemu se trenutno raduješ?

  • Moj cilj u karijeri nije da budem one hit wonder, moj cilj je da moja publika bude konstantno zainteresirana u ono što stvaram, a da i ja konstantno stvaram nešto novo i kvalitetno, ali i neočekivano. Ove godine želim da svi moji projekti budu uspješni, da nastavim ovim tempom i da se zabavljam kroz sve procese.
     

Kakva očekivanja imaš za večeras, obzirom da ti je prvi put u klubu Kult?

  • Nemam nikakva očekivanja, osim naravno da ćemo se dobro zabaviti. Ali po energiji ovog intervjua i generalnog druženja sa postavom kluba Kult i vas, vjerujem da će mi biti baš dobro.
     

Gdje možemo očekivati tvoje iduće velike nastupe? Planiraš li nas uskoro i posjetiti u Hrvatsku?

  • Trenutno nemam ništa planirano za Hrvatsku, ali moram priznati da volim Hrvatsku i ostala mi je lijepom sjećanju od zadnjeg puta kada sam nastupao. Bilo bi mi drago da i mi surađujemo!

Razgovor smo nastavili u neformalnijem tonu, a Ben Sterling pričao nam jeo umjetnosti produciranja i o umjetnosti DJinga, no priznao nam je da trenutno ipak više voli DJing zbog toga što može predstaviti svijetu ono na čemu je radio i što može upiti energiju publike. Voli održavati balans između jer smatra da je to odlika dobrog DJa.

Otkrio nam je priču o nastanku hita ‘Dimensions’: “Vokal je bio od Tige, čovjeka od kojeg oduvijek kupim inspiraciju. Nakon što sam napravio traku, poslao sam mu je i bio je ugodno iznenađen. Počeo je Covid i pozdravili smo se od mogućnosti releasa te sam ostavio traku da stoji pune dvije godine. Covid je stao i dobio sam novog managera koji je bio mišljenja da Dimensions mora biti objavljen, ali sam smatrao da ne mogu objaviti ukoliko nisam dobio odobrenje od Tige. Tiga je bio mišljenja da se vokali mogu presnimiti i ubaciti umjesto njegovih, što smo i napravili s vokalima jednog američkog pjevača.

Zatim, trenutak prije releasa, nakon što su i Jamie Jones i ostali artisti dobili samplese nove verzije, promocija je odradila svoje i Dimensions se rapidno proširio posvuda. Svi su htjeli puštati Dimensions. Calvin Harris nazvao je Tigu i rekao mu da bi bilo šteta da se ovaj release ne dogodi. Naredne godine, Tiga me kontaktirao i rekao da napravimo release sa njegovog labela. Bez razmišljanja sam prihvatio! Moral priče je: da nije bilo Calvin Harrisa i Tiginih vokala, Dimensions nikad ne bi bilo ono što je danas. Calvin Harris je najveća pomoć i podrška koju sam dobio i on je jedna od osoba koja uistinu vjeruje u mene i oduvijek je to činila.”

Moramo priznati da smo s Ben Sterlingom ugodno iznenađeni, saznali da je izuzetno ozbiljan artist koji voli odgovornost i držati konce u svojim rukama. Putuje sam i brine se za sebe sam, bez pretjerane pomoći drugih, ali svejedno cijeni i vrlo je zahvalan na trenutnom managmentu. Cijeni upoznat dublje ljude s kojima radi i nije jedan od onih DJeva koji dođu na nastup bez da ne provede vrijeme s novim ljudima oko sebe; za što smo vrlo zahvalni jer je to razlog zašto smo i mi imali priliku podružiti se s njim. “Volim se zabavljati, ali shvaćam ozbiljnost posla i uvijek mi je primaran cilj biti fer i korektan i ostaviti dobru impresiju ljudima s kojima radim poput vas.

Nakon intervjua, uputili smo se u Kult gdje su floor zagrijali MENE i Un Padre s kojima smo se kasnije družili i plesali cijelu večer, a pogotovo tokom nastupa Bena Sterlinga koji je oduševio baš svakoga tko je te večeri bio u Kultu.

Ovim putem želimo se zahvaliti Ben Sterlingu na izdvojenom vremenu i divnom druženju i veselimo se daljnjoj suradnji, a želimo se i zahvaliti klubu Kult na izvanrednom gostoprimstvu i suradnji. Za daljnje nezaboravne vikende pratite Instagram kluba Kult.

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web