Skip to main content
  • 3.05.2023.

Muzički biennale Zagreb – suvremena glazba bez žanrovskih ograničenja

Prije desetak dana zaokruženo je 32. poglavlje Muzičkog biennala Zagreb

Piše: 


MBZ je najveći hrvatski festival posvećen istraživanju suvremene glazbe

Od njegovog osnutka 1961., program MBZ-a nema žanrovskih ograničenja. Program se i ove godine sastojao od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa.

Posjetili smo dva događaja na različitim lokacijama. MBZ: Music Beyond Zen u Močvari i MBZ x ZEZ u KSETu.

Music Beyond Zen je koncertno-filmsko-instalacijski program koji je započeo filmom 6 metara, a prikazuje život obitelji pored autoceste, točnije 6 metara od autoceste. Nekada su živjeli u miru u svojim kućama i dvorištima dok im zbog gradnje autoceste mir i tišinu nisu zamijenili buka i beton. Nakon filma su improvizacijskim jazzom pokušali dočarati zvukove koji su im sada svakodnevica. Malo je reći da je zvučalo distopijski, ali jedino tako su i mogli poslati željenu poruku.

U KSETu imali smo priliku pobliže upoznati Katarinu Gryvul, umjetnicu zvuka i producenticu iz Ukrajine. Dobitnica je brojnih nagrada i nastupala je na velikim festivalima kao što su Musikprotokoll, Varšavska jesen, Ars Electronica… Prije glazbenog seta nje i tonote, u razgovoru je pričala o svojoj glazbi, inspiraciji i umjetničkim procesima, ali i o aktivizmu, ratu u Ukrajini te o tome koliko je rat utjecao na nju, njenu obitelj, ali i njenu glazbu za koju kaže da joj albumi zvuče kao da u njima ima sve manje i manje nade.

Po samom programu i temama može se zaključiti kako se MBZ, osim suvremenom glazbom, bavi i gorućim temama u svijetu i smatraju kako sada kada je svijet više no ikad opterećen klimatskom krizom, koju usto prati izrazita društveno-politička nestabilnost, društvena netolerancija i snažne opozicije, umjetnost mora upotrijebiti sve svoje resurse kako bi izoštrila senzibilitet pojedinaca i društva u cjelini.

Dijelom programa bili su i razgovori o ekologiji, tehnologiji i umjetnosti, ali i botaničke šetnje gdje su posjetitelji imali priliku upoznati se s florom grada Zagreba.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2