Skip to main content
  • 27.07.2018.

Boris Brejcha: Trebate ostati vjerni i raditi glazbu za svoj gušt

Project Vojarna strelovito je postala omiljeni plesni dom entuzijastičnih elektroničara željnih sirovijeg ambijenta u društvu iskusnih DJ-a. Sljedeći u nizu je Boris Brejcha večeras!

Piše: 

DJ si sa maskom koji vrti high-tech minimal. Je li se ikad javio u tebi unutarnji glas koji kaže da puštaš bez nje. Je li tvoja maska zapravo napravljena da bi pridobio više pozornosti za vrijeme seta?

Uvijek sviram pola seta sa maskom, a nakon jednog sata je skinem. Tako publika uvijek može vidjeti "oba lica". Naravno da mi nije bila namjera maskom privući pozornost, već sam je odabrao slučajno kao pribor koji odgovara ovom tipu glazbe i tijekom svirke stvara se nevjerojatna atmosfera.

Stvaranjem vlastitog žanra stvorio si jedinstveni stil. Tako bi u biti i trebala funkcionirati glazbena scena zar ne, nešto tipa DIY (do it yourself)?

Po mom mišljenju trebala bi, da, svakako! To je jedini način kako glazba može napredovati i kako se može pojaviti nova glazba. Mislim na pravu pravcatu novu glazbu, a neke neke bootlege ili pak producente koji dosta vremena provode u studiu i uzimaju poznate pjesme pa ih prodaju kao svoje obrade. Tako znaju postati poznatiji od samih autora, a to nije baš fair. Trebali bi svi raditi svoje stvari i nikako postati poznat po glazbi koju su drugi stvorili.
{youtube}1nGnPMhjuCM{/youtube}

Ideja za stvaranjem nečeg novog dolazi iz iskustva, nadahnuća i gomile preslušanih materijala. Pa tko je tebe inspirirao u svemu tome?

Od samog početka sam bio inspiriran Hans Zimmerom. To je njemački skladatelj koji je pisao pjesme za filmove. Nadahnjivao me snagom i glazbom, te utjecajem koji glazba može imati na vaše osjećaje (npr tijekom gledanja filma). Također su me dojmili Stephan Bodzin i Der dritte Raum. Oboje su glazbeni inovatori koji su stvorili svoj zvuk i to je jako utjecalo na mene.
{youtube}4Rc-NGWEHdU{/youtube}

S dolaskom novih tehnologija možemo vidjeti kako se i high-tech minimal unaprijeđuje. Mora li se i umjetnik prilagođavati tom novom valu tehnologije?

Upravo tako. Publika sve više ide u korak s vremenom i tehnologijom. Morate stvoriti puno nove glazbe, biti kvalitetno prisutni na društvenim mrežama i svirati na različitim lokacijama. Mnogo je načina za privući pozornost danas, ali nikada ne smijete mijenjati ono što radite i volite. To je težak zadatak, ali trebate ostati vjerni i raditi glazbu za svoj gušt, jer raditi nešto drugo izvan tih okvira – to više nije autentično!
{youtube}hlBzdzHU7wc{/youtube}

U koji film bi se dobro uklopila tvoja glazba?

Teško pitanje… spontano mogu reći da bi se dobro uklopila u film Tron Legacy od Josepha Kosinskog. Futuristički je to film sa puno korištenja sofisticirane tehnologije. Daft Punk su napravili glazbu jako dobro, tako da bi moja glazba se odlično uklopila u ovaj film jer radim neobične elektroničke zvukove.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2