Skip to main content
  • 13.03.2019.

Cinthie: Preferiram nastupati u klubovima gdje je DJ na istom nivou kao i plesni podij

Cinthie, radoholičarka, mama i žena koja u berlinskom podzemlju vrti od 90-ih, povezana je s 803 Crystal Grooves, Beste Modus, Unison Wax, Beste Freunde i WE_R HOUSE labelima.

Piše: 


Specifičan zvuk mješavine klasične tradicije i suvremenih pritoka housea i techna učinili su je jednom od najzanimljivijih berlinskih figura. Uoči nastupa u Tunelima ispod grada Rijeke 15.03. u intervju stolcu je Cinthie.

1. Odrasla si u Berlinu aka europskoj meki elektroničke glazbe od samih početaka. Možeš li se sjetiti koji je bio tvoj prvi kontakt sa ovim tipom glazbe i kako se jedna tinejdžerka infiltirala na klupsku scenu 90-tih? Koji je bio tvoj prvi nastup?

Kada sam se prvi put susrela sa klupskom glazbom, još uvijek nisam živjela u Berlinu. Tada smo bili negdje na potezu između Frankfurta i granice sa Francuskom. Prvi kontakt sa elektroničkom glazbom bio je 1994. kada mi je rođak dao mix Sven Vätha na kazeti i nazvao ga je Tekkno sa dva "k". Dosta mi se svidio taj miks i još uvijek čuvam tu kazetu kod sebe. Imala sam oduvijek sreće da mogu izaći vani sa starijim prijateljima koji su me vodili na partije tako da se prvi dogodio sa 16 godina. Kako sam bila visoka izbacivači su mislili da imam 19 pa bi me puštali u klub, a otac me znao sačekati nekoliko puta nakon partijanja. Slatko, ali pomalo i neugodno. Bila sam raverica u srcu. Bili smo ekipno rave turisti koji su odlazili na partije po Frankfurtu, Parizu, Stuttgartu, Baselu, Hanau, a moj prvi nastup se dogodio 1997. za karneval.

2. Kako se tvoj stil mijenjao kroz godine rada? Jesi li se više naklonila prema određenom zvuku ili žanru? Koji je događaj vrijedan posebne pažnje i uspomene u tvojoj glazbenoj karijeri?

Uvijek sam svirala groovy trake. Ne mogu kazati da je to bio isključivo house. Svirala sam zaista raznovrsnu glazbu kad sam bila mlađa – breakbeat, house, techno i minimal. Dok sam radila u trgovini ploča od 1996. do 2001. preslušala sam gotovo cijelu kolekciju u tom shopu. Sa godinama sam znala imati malo tvrđe setove, no sada sam opet tamo gdje su bili moji početci tj. dogodio se svojevrstan povratak na staru dobru house glazbu.

Volim biti u interakciji i razgovarati sa publikom stoga je to razlog zbog čega preferiram nastupati u klubovima gdje je DJ pult na istom nivou kao i plesni podij. Trenutno izdajem dosta glazbe i nema ništa ljepše od toga da vrtim svoju glazbu na koju publika ispred mene poludi. Ništa me ne može usrećiti kao ovaj moment.

3. Kako je majčinstvo utjecalo na tvoj hobi? Kako si napravila balans između obiteljskog života i nastupa budući da radiš u noćnim satima pa sve do jutra? Je li tvoje dijete pokazuje znakove da bi moglo ići tvojim glazbenim stopama?

Majčinstvo me totalno promijenilo. Uvijek sam bila odgovorna osoba, ali nikada nisam partijala pre-dugo i pre-jako stoga mi je bilo lako organizirati život uz svoje dijete. Kada sam se razvela od supruga postao je to puno veći izazov pošto nisam imala njegovu podršku. Pronašla sam rješenje na način da u ranim jutarnjim satima produciram u studiju, a poslijepodne potpuno posvetim svojoj kćerki. Nakon što ona ide spavati, nastavljam raditi primjerice odgovarati na mailove. Mogu priznati nekad je zaista teško, ali imam dobro dijete i meni ne treba puno sna tako da se stvari odvijaju lagano. Kada putujem na nastupe spavam u avionu "kao bebica". Moja kćer obožava plesati i pjevati, ali vrijeme će pokazati možda u nekom trenutku sazrijevanja počne više cijeniti moju Roland ritam mašinu u studiju.

4. Vodiš nekoliko izdavačkih kuća. Je li "803 Crystal Grooves" nešto što najbolje opisuje tvoj zvuk u ovom trenutku i koja tvoja produkcija ti je najdraža?

803 Crystal Grooves je "moja beba" i stvorila sam ga za svoje produkcije. Godinama sam pomagala ljudima na sceni i bilo je vrijeme pokrenuti nešto za svoj gušt. Sa ovim labelom, glazbeno se vraćam tamo gdje sam nekad počela. Volim sve vrste house glazbe bez obzira bio to disco, chicago, deep ili break. Uživam u slobodi izričaja i vjerujem 100% u svoj zvuk stoga konačno mogu pokazati ljudima kompletan glazbeni spektar koji me inspirira. Najdraža traka zove se "Together", te još dvije produkcije koje sam napravila prije 2 tjedna, a bit će izdane uskoro na Beste Modus no 009.

5. Smatraš li da je utjecaj radija kao medija još uvijek snažan kao što je to bilo nekad prije ili je njegova uloga slabija zbog pojave glazbe na digitalnim formatima?

Vjerujem da je radio još uvijek važan medij koji utječe na svijest publike kao što je to bilo u mojim početcima. Beste Modus će zauvijek biti vinyl label. Ponudili smo trake na Spotifyu zato što nisu svi u svijetu u istoj situaciji kao mi u Berlinu, a to je da imaju 30 vinyl shopova u svom gradu. Želim širiti naš zvuk što je dalje moguće. Ne mogu kazati što me zaista dovodi do toga da odaberem koju ću traku izdati. Na primjer, odaberemo nekoliko traka koje testiramo na plesnim podijima. Ako se radi o dobrom producentu i finoj melodiji; ako mi ta melodija sjedne u uho vjerojatno je da ćemo je uzeti i potpisati. Ako je producent seronja, onda ga nećemo izdati.

6. Koji su tvoji planovi za 2019? Gdje te možemo slušati u idućim mjesecima? Što pripremaš 15. ožujka u Rijeci pred hrvatskom publikom i imaš li neku poruku za njih?

Za svoj nastup u Rijeci pripremam puno vlastitih nikada objavljenih traka. Uzbuđena sam što ću ih baš na ovom plesnom podiju testirati i vidjeti kako reagiraju partijaneri. Također donosim i neke starije trake koje sam nedavno kupila, te poneke iz svoje osobne kolekcije.

Ove godine planiram izdati dosta dobre glazbe i remiksirati neke omiljene izvođače kao što su Detroit Swindle ili Jess Saunders traku "on and on". Krajem godine počinjem raditi na albumu kojeg ću izdati u ožujku 2020. U međuvremenu čeka me puno nastupa po Europi i Aziji u travnju, pa turneja po SAD-u u svibnju. Australija je u lipnju i onda se vraćam u Europu. Predamnom je zaista uzbudljivo razdoblje.

7. Wild Card pitanje: Što je najveća stvar koju si naučila do sada o životu?

Život je tako velika stvar. Nažalost, prekratak je, stoga ga trebamo iskoristiti što bolje znamo i umijemo jer nikada ne znamo kako i kada će završiti. I ako radite marljivo, život će čak biti dvostruko zabavniji!

Ulaznica 60 kn na dan eventa, dok do tada svoje karte po 40 možeš ugrabiti putem guest liste na mail: rndm.concept@gmail.com.  

FB Event:
https://www.facebook.com/events/383834212166462

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk