Skip to main content

Cura i Dečko: Ovo radimo kako bismo se izrazili i putem nadahnuli svoju zajednicu

Cura i Dečko su glazbeno-zaljubljeni par, Ivan Marojević i Vanesa Petrac koji zajedno žive i sviraju, a svojim sintevima i loopovima uživo stvaraju elektro-bajkovitu plesnu utopiju; punu ljubavi, tijela i smijeha.

Piše: 

Povezivanje s publikom kroz glazbu započeli su prije 5 godina hrvatskim ethnom i sevdahom, od kad konstantno transformiraju svoj zvuk, usmjeravajući se na plesnu glazbu.

Tko su Cura i Dečko?

Rojla i Vanesa,
zaljubljeni par,
imaju gitaru
i sintića par 😀


Foto Andrea Kovač

Kako je došlo do spoja ove neobične kombinacije i koji su Vam glazbeni uzori?

Dugo smo nastupali gitarom i glasom, te shvatili da smo najviše pod dojmom kad publika pleše. Za to nam je trebao veći sound, ipak nas je samo dvoje. Prelaskom iz kantautorskog na sintiće dobili smo taj efekt, kojeg sada oblikujemo prema atmosferi i publici. Može se reći da nam je sound dosta živ, jer smo, zbog nedostatka prostora za plesanje i izvođenje elektroničke glazbe u Hrvatskoj i regiji, prisiljeni učiti kako se prilagoditi najrazličitijim atmosferama.

Glazbeni uzor nam je svatko tko nam ugrabi pažnju svojom prisutnošću i vještinom, istaknuli bismo: Stephan Bodzin, Royksopp, Tune Yards.

Odakle dolazi inspiracija za neobične i inovativne glazbene ideje koje nam predstavljate?

Ovo radimo kako bismo se izrazili i putem nadahnuli svoju zajednicu. No, u potpunoj iskrenosti, glazba je naša metoda za život, na toj podlozi testiramo koncepte i održavamo vlastitu mentalnu higijenu. Tako su teme naših pjesama često promatranja trenutnih osjećaja i unutarnjih sukoba unutar nas samih. Ponekad je to nepravda, osjećaj izoliranosti, a ponekad ekstatičnost oko same činjenice da smo živi i da se možemo izraziti koristeći naša zdrava tijela i ove prekrasne gumbiće. Priroda i znanost veliki su učitelji i podsjetnik na ono što je zaista bitno.


Foto: Zrinka Magazin

Tko Vam bira outfite za snimanja spotova, nastupe?

Hahahaha, obožavamo ovo pitanje, za posljednji je spot zaslužna talentirana Kristina Vrdoljak. U posljednje si vrijeme Rojla sam odabire outfite i otkriva koliko je moda začin života za sve koji taj izričaj primjete. Od početka djelovanja Vanesa je zaslužna za vizualni identitet, ideja je promovirati individualnost, slow fashion, unikatne dizajnerske komade, second hand i održivost u osebujnom modnom izričaju.

Kako biste mogli opisati svoj zvuk koji stvarate u studiju ili na nastupima?

Mekano, masno, bajkovito, srčano i tvrdo. Ima kontradiktornosti, to je zato što volimo početi s krajnostima, te ih kroz program transformirati iz jedne u drugu. Mislimo da je to fascinantna karakteristika vremena – može spojiti nespojivo i ostvariti nezamislivo, ako kao publika uložimo svoju prisutnost i slušamo jedni druge.


Foto Vladimir Matošević – Cura i Dečko / SUTON

U doba pandemije ostali ste aktivni i kreativni. Koje projekte bi izdvojili kao važnije u doba dok nije bilo koncertnih nastupa?

U zajednici bismo istaknuli važnost streamova koje je Močvara održavala nevjerojatnom redovitošću, zahvalni smo umjetnicima koji su isključivo uložili svoj talent i vrijeme i prilagodili se tom zeznutom mediju, jer im je stalo da „djeca ne budu gladna“. I zato im ogromno hvala. Gledajući ih, mi smo se osjetili manje izolirano i usamljeno u egzistencijalnim borbama.

Što smatrate svojim najvećim uspjesima otkad postojite? Koje biste suradnje izdvojili kao izvanposebne?

Najveći nam je uspjeh što smo svirali 24 sata bez spavanja, s hrpom prijatelja glazbenika iz najrazličitijih sfera djelovanja na sceni. Tu je bila posebno važna suradnja s platformom Education TV, koji su bili budni s nama i streamali cijelu improvizaciju na internet.

Već 3 godine putujemo po Hrvatskoj i s organizacijom Shooma i regrutiramo male "Astronaute" u istoimenoj interaktivnoj predstavi. To je lijep odnos koji samo raste, sporo i sigurno, vrlo prirodno. Marko Horvat iz MHZ studija je najnovije oduševljenje, osim bliskog prijateljstva koje nas odnedavno veže, počeli smo stvarati nešto puno veće od sviju nas. Potencijalna energija je trenutno vrlo primamljiva i veseli nas podijeliti plodove ovog tandema.


Foto: Tina Gavranić Futopia

Koji je Vaš moto?

1. Svaki daaaan, svaki dan. To čak imamo u nekoliko pjesama hahahahha

Ako posjetimo glazbu svaki dan, makar kroz fućkanje ili aktivno slušanje, ona nam pomaže da upoznamo sami sebe i svoje granice, pomaže nam da se zdravije izrazimo.

2. Nema krivo. Ako radimo s namjerom, svaki je pokušaj ili lekcija ili pravi tejk.

Kad možemo očekivati album prvijenac i možete li otkriti šta pripremate?

Album se stvara svakodnevno, sviramo ga na nastupima i pratimo reakcije publike, oni će nam pomoći s odabirom detalja i odlukama. To nam je teško u cijelom procesu – kako smo oboje dosta slobodni u improvizaciji i volimo komunicirati s publikom – teško je odabrati fiksne, vječne zaplete i zaokrete koji će postati dio pjesme. Marko (MHZ studio) nam ovdje puno pomaže, jer nas uči kako odlučiti i posvetiti se toj odluci.

Pripremamo malo mračniji izričaj, društveni komentar i veće otvaranje u tekstovima nego što smo ikada dosad servirali. Ostajemo vjerni svojim porukama, no kroz direktniji pristup, može se reći da smo povećali opseg emocija koje komuniciramo.

Možete li dati afirmativni savjet mladim i novim bendovima, live-actovima, DJ-ima koji bi im pomogao u evoluciji na glazbenoj sceni?

Ajme tisuću i jedan, ali to sad tu ne bi stalo. Svakako nek nam se jave, obožavamo dijeliti iskustva i tehničke anegdote, to je ključni dio ljudskog iskustva. Nikad nije "još samo ovo", svi uvijek možemo učiti jedni od drugih, nitko nije otok.

Prvi savjet je vjerovati u sebe, ne se opterećivati s nedaćama, orijentirati se na rješenja. Za ovo treba puno sreće, volje i ljubavi, zato se važno opremiti s dobrim support sistemom i rano angažirati publiku!

Drugi savjet – svaki fejl je učitelj, nakon sjajnog nastupa se samo napiješ i zaboraviš što si to dobro napravio, dok ti fejl jasno govori gdje su tvoje granice, kamo da ne ideš i za što da se bolje pripremiš. Nema krivo.

IIII treći savijet – oznoji se na nastupu! Ne shvaćati se preozbiljno, pogotovo na početku. Potrudi se da nas zabaviš, uzmeš nam pažnju i očaraš nas dok ljepota života struji kroz tebe, daj nam razlog da pogledamo na stejdž. Ti si performer i doći će ti to prirodnije nego što misliš, samo si stvori siguran ambijent da poludiš malo – Zabavi se! Jer glazba je na kraju to – začin života, katalizator smijeha – koji je pravi lijek.


Foto: Plesni park Bjelovar

Kakvi su vam planovi za ljeto? Gdje će Vas publika moći poslušati?

10.07. sviramo u Art Parku, usred Ribnjaka u centru Zagreba, veselimo se i pripremamo za taj nastup! 22.07. smo na obali Šibenika, na livadi ispred Azimuta. Natrag smo u Zagrebu za šou u Močvari 30.07., Sviramo na „Cest is d Bestu“ na Hvaru polovicom 8. mjeseca i za kraj ljeta na zatvaranju Sisak Film festivala 28.08. Voljeli bismo početkom 8. mjeseca zasvirati na području Istre i Kvarnera, ako znate neki plejs koji bi bio sjajan za naš vajb, javite nam se!

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop