Skip to main content
  • 13.06.2022.

Farrago: -Techno od 90-ih godina nije bio ovoliko popularan u Europi-

Uz Amelie Lens, vodeće ime njene etikete “Lenske” je Farrago, koji je donio jaki i agresivni techno na Tesla Mainstage SeaStara!

Piše: 


Minute prije svog seta je iskoristio da kratko porazgovara s nama.

Kako bih opisao svoj zvuk?

Imam veoma široku lepezu techno zvuka. Ja najčešće idem između 130BPMa i 170BPMa, tako da sve što stane tu, ja sviram. Tako da nije isključivo techno, od svega pomalo, ali naglasak je uvijek bio i ostao techno.

Preferiraš li svirati u klubu ili na festivalu?

Za moj zvuk, rekao bih da više leži u klubu. No kada sam na velikoj pozornici, prilagodim se i sviram drugačije. Iskreno, preferiram tu blisku povezanost u klubu. Kada sam na velikoj pozornici usamljen fali mi ta konekcija. Pogotovo sva ta rasvjeta, razumijem zašto je tu i zašto je ima toliko, jer je cilj da me publika vidi, ali ja želim vidjeti njih i to je nekad teško na velikim pozornicama.

Svaka godina ima pjesmu koja ju obilježi, koji je tvoj ovogodišnji favorit?

Zapravo imam jednu svoju stvar. Mislim da je bitno da se publici prezentira vlastita glazba, jer oni ne dođu samo zato što ti vrtiš, već da čuju i ono što ti produciraš. Tako da cijelu godinu sviram Flashpoint EP koji je izašao na Lenske, a pogotovo stvar Quieto. To je jedan miks psytrancea s technom koji je jako brz i snažan i uvijek nađe mjesto u mom setu.


*Novinar Toni Jurić razgovarao je s Farragom u Umagu

Zadnje vrijeme je stigao trend povratka techno zvuka na glavne pozornice po festivalima, tako i ovdje u Umagu na Sea Staru imamo tebe, Amelie Lens i Umeka. Je li techno postaje ponovno najprepoznatljivi žanr dance glazbe?

Da, dobro si rekao, ponovno postaje. U glazbi sve ide u krug, stvari se vrte i uvijek se vrate. Techno nikad nije otišao, ali od 90-ih godina prošlog stoljeća u Europi nije bio ovoliko velik. Drago mi je što sam dio toga, što raste još više nego ikad. Naposljetku to donosi mnogo prilika ekipi koja svira techno. Vjerujem da je to odlična stvar. Pogotovo jer kao žarn može evoluirati dalje, u bilo šta. Sad je popularan ovaj jaki i brzi zvuk, ali kad to prođe, možda dođe vrijeme za minimalistički zvuk. Techno je uvijek tu, tako će i biti i zbog toga sam jako sretan.

 

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk