Skip to main content
  • fm

FM: Novi ću album predstaviti u live varijanti

Bivši član obećavajućeg kolektiva How Convinient, Mario Franić, priprema svoj treći solo album. Pod pseudonimom FM, album radnog naslova „Parallel Thinking" bit će uskoro objavljen za nezavisnog diskografa Bondage rec.

Piše: 

Naslovna foto

FM

FM-a uživo možete slušati 30. studenog u klubu Sirup, gdje će mu se za pultom pridružiti i Daniel Bell. O kakvoj glazbi je riječ, o pogledima na život i neodoljivoj neo-romantičarskoj frizuri, sa Mariom je popričao Višeslav Laboš.
 
Za početak, što se desilo sa How Convinient?
 
Iskreno da ti kažem desilo se to da nismo htjeli otići kao Elvis debeli i mrtvi na wc-u, pa smo prekinuli suradnju pri samom klimaksu, hahahaha…
Ma zezanje, još mi šljakamo na nekim starim materijalima koje mislimo izdati, ali uglavnom sada radi svako svoje, teško je održati bend takvog ranga, za to treba još puno žganaca pojest pa bumo vidli, svi smo tu i delamo nekaj dobroga to je glavno.

{soundcloud}https://soundcloud.com/fmmmmm/fm-you-blow-my-mind{/soundcloud}
 
U kojoj je fazi tvoj novi album i koji su ti sljedeći koraci u karijeri?

Mislim da sam pri kraju, u fazi mixdowna… pa na mastering kojem se jako radujem, a onda pijemo! Također sa Sergejem i kao solo artist u pripremi imam dosta materijala za diskografa Home Made, na kojemu je nedavno izašao i EP – FM & Sergej. EP je popraćen i dobrim remiksevima Lad-a i Joe Fisher-a.
 
Baviti se elektronskom klupskom glazbom, danas zvuči kao vrlo unosan posao. Kakva su tvoja iskustva sa honoriranjem onoga što radiš?
 
Unosan? Ne znam baš, zvuči tako, ali nekada je, nekada nije, ovisi o dosta stvari.
 
Nastupaš kao DJ i kao live-act sa svojim materijalom. Koja je razlika u pripremi?
 
Trenutno kao DJ uglavnom, ali nadolazeći album ću svakako prezentirati u live varijanti. Što se razlike tiče, gledam to kao analognu i digitalnu fotografiju… nema usporedbe,  
dva svijeta, ali je svaki poseban na svoj način jel uključuje glazbu, tako da je to sve super.

{youtube}DySdLmwV75U{/youtube}
 
Danas je vrlo trendy kada ljudi iz elektronskog miljea otkrivaju svoje dijametralno suprotne glazbene korijene. Koji su ne-elektronski stilovi i bendovi utkani u tvoj današnji  glazbeni ukus?
 
Pixies, Sonic Youth, The Doors, Pink Floyd – najbolji ikada, mada su kasnije koristili elektroniku, ali stara postava Floyd-a je ono o čemu pričam!, NOFX, Azra, Josipa Lisac, Edith Piaf, The Smiths i još podosta toga.

Nakon avanture sa How Convinient i brojnim drugim bendovima tipa Artifficial Approach ili Owie Pockshull u kojima si orgijao, da možeš birati, u kakvom bi bendu danas svirao?
 
Trenutno ne razmišljam uopće o ulasku u bend, ali da mogu birati sigurno u Crawanderu. Dečki su najbolji!

{soundcloud}https://soundcloud.com/crawander/crawander-nice-to-meat-you{/soundcloud}
 
Dizajn kao posao, glazba kao poziv, kuhanje kao ljubav – ako sam dobro shvatio?
 
Grafika, montaža u zadnje vrijeme, puno crtam i jako volim svoj posao, a glazba će uvijek biti tu, u to sam siguran. Za kuhanje mogu samo zahvaliti svojoj baki koja je izvrsna „češka“ kuharica ali i lokalna, tako da me naučila dosta toga, dok sam dalje napredovao sam.
 
Koji je po tebi glavni preduvjet za stvaranje dobre glazbe i koliko si spreman u životu žrtvovati za umjetnost?
 
Ljubav, uho, odricanje i fokus na jednu ideju, konstanta, to su glavni preduvjeti bar za mene… neznam, čudni su puti gospodnji, žrtvujem se svakodnevno po više puta na dan i nadam se da neću nikada odustati.

Oduvijek me je fascinirala upečatljivost tvoje frizure. Po njoj sam te i zapamtio! Kojeg frizera trošiš?
 
Koji mi tog trena padne pod ruku i ima mašinicu, ak nikaj drugo odem kod curine dugogodišnje obiteljske frizerke Blaženke u Dubravi kod knjižnice, ona me fakat sredi, to je trenutno mjesto gdje dođem, sjednem i kažem: UOBIČAJENO.
 
Cura tvog života?
 
Ona koja izdrži najdulje.
 
E da, kako bi opisao svoju glazbu?
 
Pa sigurno fuzija Electra, techna i house-a pošto su to i korjeni cijele elektronske priče vezane uz FM projekt.
 

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2