Skip to main content
  • 10.06.2017.

Mark Knight o umjetnosti DJ-inga i poukama o glazbenom integritetu

Da globalni house stavlja sve svoje patke u red prema čelu pačje formacije nalazi se globalno renomirani Mark Knight. Neki vitezovi ne trebaju kljuse, mač i oklop, utičnica i mikseta su dovoljni.


Vitez Toolroom Recordsa već 15 godina i onaj nastrojen obrazovanu novih generacija kroz profesionalne tutoriale Toolroom Academyja ujedno je pri kraju svoje All-Knight Long turneje na kojoj je standardni set onih koji imaju nešto za reći onaj koji nosi čitavu noć kroz 6+ sati koherentnog glazbenog narativa. Zbog svoje iznimne centralne pozicije na globalnoj sceni Edm.com je pozvao gospodina Knighta na čašicu razgovora u kojem su raspravili turneju, zašto preferira maratonske setove i esencijalnost održavanja umjetničkog integriteta i vještine.
{youtube}DHbFD_7LyHs{/youtube}

Na pitanje zašto bira svirati setove preko 6 sati na turneji Mark je odgovorio kako većina klubova, da li ti vremenski okvir od dva sata, očekuje da ćeš nužno svirati neke stvari da udovoljiš publici. Takav način rada ne dozvoljava puno kreativnosti i želio je napraviti sasvim specifičnu turneju u kojoj je odabrao njemu posebno drage klubove u kojima osjeća da može napraviti više.

Razgovor se nastavio na temeljima Markova sudjelovanja u produciranju kratkog filma Odyssey koji raspravlja temu umjetnosti DJ-inga i krenulo se u razlamanje utjecaja kratkih festivalskih slotova i njihova utjecaja na klupsku kulturu gdje Mark smatra kako je ovo prirodni produžetak logika instant zadovoljenja želja i gubljenja sposobnosti zadržavanja pažnje na nečemu duže od 30 sekundi koja se dogodila na svim razinama društva. No nesalomljivi optimisti vide zasićenje kratkim jednosatnim instant setovima i povratak promišljenijih mesnatijih svirki skakanjem techna i tech housea, koji su uvijek preferirali duži format, iznova u fokus. Duži set omogućuje onome koji je stvarno u glazbi iz pravih razloga da učini ono što zaista želi, a to je esencija svakog dobrog DJ-a – da pušta glazbu za ljude, da ima toliko toga što je našao i želi podijeliti, ali neka sjajna traka ne kojoj tako dug sjedi jednostavno nema logike u jednosatnom setu.
{youtube}l7lAvWTAvHQ{/youtube}

Njegovo osobno iskustvo nakon najdužeg seta od 14 sati u Miamiju je da  "nakon nekog vremena, ne znam, možda zbog čiste količine, postaneš čahura zvuka i izgubiš pojam o vremenu ili bilo čemu drugome. Misliš samo na to kako ćeš nastaviti flow i gledaš na floor i misliš si" OK, nemoj gurati prejako" ili "Poguraj još malo jače da im privučeš pažnju". Spomenuo je kako je bilo potrebno tri sata da se spusti nakon toga i da ne zna kako umjetnici kao The Martinez Brothers i Danny Tenaglia uspijevaju održavati setove od po 24 sata, da misli kao osobno to nije nešto što bi mogao i da zaslužuju poštovanje.

Razgovor se dodirnuo i američkih zakona u kojima sve više manje prestaje u 2 ujutro, dok se referirao na suprotnu europsku kulturu aftera, osobno smatrajući da bi neki središnji balans dozvola do 4, 5 ujutro  omogućio najbolje od oba svijeta i pružio potpuno drugačije iskustvo. Iskustvo i kreativna sloboda izuzetno su važni gospodinu Knight koji je također uspjeh Toolrooma pripisao tome da ga nikada nije želio prodati, čak ni kada je SFX išao uokolo i kupovao sve što je vrijedilo, jer je osjećao da bi se vizija razrijedila i da ne bi imao nikakvu kreativnu kontrolu nad labelom koji svojim radom već 15 godina održava u vrhu Beatporta. No s druge strane, Beatport također voli kategorije i orbitiranje oko jezgara onoga što funkcionira s minijaturnim mutacijama, zbog čega se u pozadini odvija i sasvim drugačiji projekt kojim se vraća na stvaranje glazbe onako kako je to radio nekada i čija ideja se rodila u suradnji s Underworldom na produkciji njihova albuma i biti će nešto glazbeno pomalo drugačije, kao i nekonvencionalno predstavljeno javnosti.

Za kraj je podijelio ono što ja naučio u svojoj dugoj elektroničkoj etapi do sada:

"Najbolji savjet koji bih mogao dati je da se držite onoga što zaista volite. Nemojte ganjati trendove, nemojte pokušati biti "it thing" ovoga trena… Šanse su da nećete uvijek biti najvruća stvar toga vremena, ali uvijek ćete imati integritet toga da možete odšetati znajući da ste radili ono što volite.

Za puni intervju osjetite se slobodnim navratiti ovdje i sjajna vam bila nadolazeća subotnja noć. Što se na flooru dogodi, tamo i ostaje!

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk