Skip to main content
  • 16.02.2023.

Minimalist: -Smatram da smo na pravom putu ka vraćanju DnB-a pod mainstream evente-

Nagrađivani DJ i producent Minimalist jedan je od najvažnijih figura hrvatske drum ‘n’ bass scene

Piše: 

Prije nešto manje od pet godina, razgovarali smo tad s nadolazećim i perspektivnim Sandrom Patakijem koji je u ovih pola desetljeća izrastao u etabliranog aktera na sceni.

Ususret nadolazećem događaju kojeg Minimalist organizira sa svojim kolektivom Koturaljke 18.02. u Exitu (Osijek), razgovarali smo što se to sve promijenilo u posljednjih pet godina, kakva je situacija na sceni te smo iskoristili priliku da ponovno napravimo vremensku kapsulu na koju će se moći osvrnuti i vidjeti jel’ postigao zacrtane ciljeve.

Pozdrav, idemo odmah u glavu. Posljednjih godina, drum ‘n’ bass, bass scena se budi, u nekoliko krajeva Hrvatske aktiviraju se novi kolektivi. Ti si involviran dugi niz godina s bass scenom pa nam kaži iz prve ruke, u kakvoj je situaciji d’n’b/bass scena trenutno u Hrvatskoj? Na čemu bi se trebalo raditi da se još unaprijedi?

Drum and bass scena u Hrvatskoj trenutno je sve veća i veća. Kada gledam situaciju od prije i sada, smatram da smo na pravom putu ka vraćanju d’n’b kao podžanra pod ‘’mainstream’’ evente kao što je bilo unazad desetak i više godina godina kada je d’n’b imao nekakvo svoje ‘’zlatno doba’’. S obzirom da sve više i više mladih dolazi na d’n’b evente, smatram da bi se trebalo poraditi još više na samoj promidžbi žanra kao takvog te surađivati sve više i više sa ostalim kolektivima koji djeluju na našem i širem području.


Foto Drazen Lazic

Tvoj projekt Koturaljke, važan su dio d’n’b i bass scene. Kako je došlo do pokretanja projekta? Koji su njegovi ciljevi?

Koturaljke su krenule kao nekakav moj allnighter projekt s obzirom da sam tada bio dio Bassovanye kolektiva. No, uvijek sam htio imati neki svoj projekt u kojemu mogu sam odlučivati kako i što, koga pozvati, s kime surađivati i slično.  Nekako je taj allnighter prešao u seriju redovnih evenata te je prvobitno bio cilj promovirati mlade i neafirmirane DJ-eve sa balkana i regije te spojiti drum and bass scenu u Hrvatskoj. Sada nakon toliko godina, jedan cilj je potpuno ostvaren, barem po pitanju spajanja d’n’b scene stoga je novi cilj to sve održavati dugi niz godina, do sljedećih nasljednika štafete, kao što smo ju i mi preuzeli od naših starijih.


Foto Lucas Sygn

Stiže nam novi Koturaljke party, reci mi malo više o njemu, imate zanimljivo gostovanje iz susjedstva?

Nakon pauze od 2 mjeseca, želimo otvoriti ovu godinu sa stilom! Kako nam je cilj povezivati scenu, tako smo u goste zvali Euphoricsa teEdge MC-a iz Srbije koji još kod nas u gostima nisu bili, a mislimo da je vrijeme da predstavimo mladima još jednu staru gardu Balkanskog d’n’b-a. Uz goste iz Srbije, tu su nam i DMT te ELA iz Zagrebačkog ‘’DROP’’ kolektiva na kojemu sam imao čast povodom prvog rođendana kolektiva zatvoriti set prije dva tjedna u Zagrebu. Lokalna postava je tu, dobar prijatelj kolektiva Ama Hai koji je na pretežito svakom našem eventu već duže vrijeme te Koturaljke rezidenti Djambo, Shizzla i Minimalist.

Uz naravno d’n’b stage, zanimljiv je i odabir psytrance stagea za nadolazeći Koturaljke party…

Da. S obzirom da ja stvarno volim surađivati sa velikom većinom ljudi, nije bitno kojeg žanra glazbe i volim raditi evente sa više stageova, odlučio sam ovoga puta pozvati dobrog prijatelja iz Regeneration kolektiva iz Osijeka, 3TT-a. I sam slušam psytrance, a Regeneration je jedan od prvih evenata koje sam posjetio tamo 2016. godine, dok još nisam znao potpuno za drum ‘n’ bass. Smatram da velika većina ekipe koja sluša d’n’b, sluša i psytrance te obratno, a kako bolje napraviti događaj nego spojiti ta dva žanra na jednom eventu.

Prošlo je nekoliko godina od našeg prošlog intervjua s tobom, u 2018. spomenuo si da se još ne možeš svrstati u producente, no u međuvremenu izrastao si u kvalitetnog producenta. Kako izgleda tvoj proces izrade? Koliko dugo radiš na traci? Odakle crpiš ideje?

Da, nisam se smatrao producentom. Ni sada se ne smatram kvalitetnim, bar ne onoliko kvalitetnim koliko želim biti. Stoga sada kada imam kolektiv sa čvrstim temeljima, dosta sam se bacio i u produkciju glazbe. Proces kojim ja idem je totalno random, ali uvijek kreće sa bubnjevima. Ovisno kako kada dobijem inspiracije. Nekada ju nemam po mjesec dana, nekada u dva dana napravim dvije tri d’n’b stvari. Ideje dobijem od svuda, od bezazlenih mimova do svjetski poznatih govora. Nekako sa 2023. želim krenuti sa novim poglavljem svoje glazbe, dosta sam se tokom korone bazirao na ‘’Movie Trailer Music’’, jako me počela zanimati produkcija filmske glazbe, pogotovo dizajn CGI glazbenih efekata te orkestralne izvedbe. Stoga ukratko rečeno, inspiracija mi je sve što mogu upotrijebiti u glazbi.

Na čemu trenutno radiš, na društvenim mrežama si podijelio da nova muzika stiže uskoro. Jel’ nam možeš otkriti nešto više o tome?

Trenutno sam potpisao nekoliko izdanja za nekolicinu izdavačkih kuća od kojih bi najviše izdvojio Geomagnetic iz Amerike za koji uskoro izlazi single sa2 trake. Kako sam do sada najviše producirao minimalnije zvukove drum and bassa, sva nova izdanja su puno više energičnija te žešća. Kombinacija Neurofunka i Jumpupa s obzirom da u zadnje vrijeme najviše volim ta dva žanra puštati zbog te neopisive energije koju imaju u sebi. A i volim divljati za DJ pultom, po čemu sam i postao poznat haha.

Za svoj rad proteklih godina nagrađen si i nagradom Ambasador, koliko ti je ona značila?

Nagradu kao takvu sam dobio u najgore moguće vrijeme. Vrijeme covida. Bio sam jako sretan kada sam ju dobio te otkako ju imam, rekao sam da neću prestati dok ih ne bude barem pet u kolekciji. S obzirom da je tada počela pandemija, nisam imao prilike apsolutno nigdje nastupati kao niti drugi kolege DJ-evi osim na ilegalnim eventima. Htio sam pokazati da sam zasluženo osvojio nagradu s obzirom da sam većinu svog puta prolazio sam uz savjete svega par prijatelja.

No kako se situacija sa covidom promijenila, sama nagrada mi je otvorila mnoga vrata te mi je to dalo motivacije za trud i rad. Žao mi je što je nagrade za najboljeg Bass DJ-a ovog puta nije bilo i smatram da istu treba vratiti s obzirom da u Hrvatskoj postoji više od 60 Bass DJ-eva koji su ostali ‘’zakinuti’’ za jedno po meni, bitno priznanje. Meni je dala motivacije za sve ovo što danas radim, vjerujem da bi i drugima, a ako se vrati, ja sam tu u niskom startu spreman dokazati da zaslužujem barem još jednu!

U prošlom intervjuu, prije evo 5 godina, pitali smo te kako zamišljaš svoj put dalje u glazbi. Vrijedi ga iskoristiti ponovno kao vremensku kapsulu. Gdje se vidiš u sljedećih nekoliko godina, na što ciljaš?

Vrlo često spomenem ljudima ‘’Eee, ima interview na Klubskoj u kojemu sam ostvario sve što sam rekao da ću napraviti’.’ Sada, 5 godina poslije kada sam malo zreliji, ciljeva imam sve više i više. Ciljam najviše na kvalitetu samih događaja koje radimo te da držimo d’n’b scenu povezanom i neraskidivom te filmska industrija. S obzirom da sam kroz karijeru upoznao stvarno jako dobre ljude, otvorila su mi se mnoga vrata tako da želim samo raditi bez stajanja, da svi budemo povezani, sretni i zadovoljni. A i kada bih upao u neki projekt za produkciju filmske glazbe ne bih se žalio.

Osim što te sad možemo uhvatiti na sljedećem Koturaljke partyju, gdje nastupaš još ove godine? Jesu li stigli pozivi s nekih festivala?

Ove godine sam bukiran u Austriji, Sloveniji, Srbiji, Češkoj i Njemačkoj te na velikom dijelu hrvatskog područja. Bookinga je svake godine sve više i više što mi je drago jer mogu upoznati sve više dobrih osoba s kojima mogu potaknuti suradnje te se zabaviti. Poziva sa festivala ima također, no s obzirom na politiku nekoliko festivala, trenutno jedino smijem javno potvrditi Membrain Festival u Šibeniku u kojemu sam već 5. godinu zaredom. Za sve daljnje informacije me uvijek možete pratiti na društvenim mrežama gdje sam veoma aktivan sa svojim planovima te programima.

Neke riječi za kraj, nešto što bih još želio istaknuti…

Želio bih zahvaliti svima koji su uz mene sve ove godine, svaku osobu koja mi je na bilo koji način pomogla da ostvarujem svoje snove i pomogla mi u mom radu! A s obzirom da sam rekao da krećemo u novo poglavlje od ove godine, 18.3.2023. pripremamo najveći Drum and Bass klupski događaj u Hrvatskoj! U goste nam stiže megapopularni duo DISPHONIA iz Grčke, a zidove Kluba EPIC u Osijeku će tresti jedan od najjačih soundsystema na svijetu, Void Soundsystem! Na kraju bi još htio zahvaliti Klubskoj sceni koja gura sve mlade programe te mlade nade naše glazbene scene najviše od svih portala u Hrvatskoj, znači nam to puno! Respect!

FB EVENT: KOTURALJKE w/ Euphorics & Edge MC [SRB]

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2