Skip to main content
  • 30.09.2022.

Nihad Tule: Poštujte druge i uživajte u trenutku bez telefona na flooru

Eklektični Mostarac sa adresom u Berlinu ovoga petka, 30.9. u Depo klubu


Prekaljeni techno maestro Nihad Tule gostuje u zagrebačkom Depo klubu povodom 4. godišnjice Princip.ba u suradnji sa Pitchblack kolektivom iz Mostara. U kratkom, ali konkretnom razgovoru saznali smo više detalja o Nihadovom labelu Sloboda, koji klub mu je prvi na listi, kako vidi scenu na Balkanu i još puno toga.


 
– Otkud, kako i zašto je tvoj label pod imenom Sloboda? Koja su tvoja sljedeća izdanja i što se sprema na Slobodi?

N: Ideja je od samog početka bila da ime labela bude na našem jeziku, a riječ Sloboda mi se, pored bukvalnog značenja, dopala i fonetski i štampano. Label je prvenstveno konceptualiziran kao platforma za moje vlastite projekte, gdje su, s izuzetkom Alpha Delta Division reizdanja i Bauri suradnje, sva izdanja bila solo produkcije. S time rečeno, u budućnosti Slobodu planiram otvoriti za produkcije bliskih suradnika, umjetnika s kojima u velikoj mjeri dijelim muzičku viziju.

– Prošao si kroz velik broj klubova i festivala. Berlin, Amsterdam, Tbilisi, Medellin neki su od gradova gdje si nastupao, ali od svih mjesta gdje ti je najbolje bilo na party-u?

N: Svaki klub, party i crew ima svoju pricu, kulturu i funkciju, nekada isključivo hedonističku, al nerijetko i kao vitalno utočiste za alternativu, za counter culture. Lista favorita bila bi pre duga, al ipak izdvajam klub Bassiani (Tbilisi), gdje gostujem već dugi niz godina, i koji utjelovljuje sve navedeno.

– Obzirom da si u zadnje vrijeme sve češće na Balkanu vidiš li pomake na sceni u odnosu na prošlost?

N: Rekao bih da je suprotno, na Balkanu u stvari sviram prilično rijetko, i zbog toga se jako radujem nadolazećem nastupu. Scena devedesetih na Balkanu, konkretnije Ex-YU, nikla je iz postratne anarhije i velike doze optimizma. Ne treba da nas čudi nostalgija s kojom iskusniji partijaneri opisuju partije tog perioda. Današnja scena je u svakom slučaju drugačija, sa novim izazovima, kao što su sve veća komercijalizacija i gentrifikacija urbanog prostora. Na kraju, problem kod nas, i na brojnim drugim mjestima, nije manjak interesa publike, volje organizatora, niti talentovanih artista, već prvenstveno pravnih i ekonomskih okvira koji bi omogućili i podržali postojanje noćne ekonomije i održivost klubske kulture.

– Ima li razlike među partijanerima Zapadne Europe, Balkana i Kolumbije gdje si ove veljače nastupio na Freedom222 festivalu?

N: Vibe na partiju i među partijanerima, po osobnom iskustvu, na kraju najviše ovisi o kontekstu, miljeu i kuraciji; klub vs festival, warehouse vs outdoor, itd. Socijalne mreže tu naravno igraju značajnu, a ujedino i paradoksalnu ulogu, gdje istovremeno pratimo homogenizaciju globane muzičke kulture, paralelno sa rađanjem raznih lokalnih mikro-scena, pa i rapidne introdukcije i recikliranje trendova.

Techno je danas ono što je zamišljeno da bude – globalni muzički pokret

– Gdje crpiš najviše inspiracije za produkciju i DJ-ing?

N: Uživam u istraživanju, u pronalasku novih traka i načinima kako da ih upletem u jedan set. Dobijem pravi kick kada otkrijem odličnu ploču, pogotovo kada se nađe na neočekivanom mjestu, producirana od manje poznatog artista ili izdata na "zaboravljenom" labelu. U studiju inspiraciju prvenstveno crpim iz samog procesa, tako da projekte najčešće započinjem bez bilo kakve konkretne muzičke ideje. Muziku ne kreiram, nego pronalazim.

– Premijerni nastup u Hrvatskoj imao si u riječkoj Crkvi 2015., a Quartus će biti tvoj prvi gig u Zagrebu. Koja su očekivanja i imaš li što poručiti zagrebačkoj publici?

N: Poštujte druge i uživajte u trenutku bez telefona na flooru 😉


 
Podsjećamo Quartus će se održati od na tri lokacije 30.9. i 1.10.

Coffee with Nihad Tule – Q&A session + Before party (Treba Mi Bass + Kobali) Medika, Petak, 30.9. od 15:00. Ulaz besplatan.

Quartus w. Nihad Tule – Princip.ba + Pitchblack (Nihad Tule, Teo Harouda, Vazdaisti, d.Env, Palac) Depo klub , Petak, 30.9. od 23:00. Ulaz 60HRK prije ponoći, 70HRK nakon ponoći.

Afterparty + Exhibition
+ Community gathering + artist showcase – (Alaut Petchknock, Alen Merdan, Bnkii, Cevi, d.Env, Nove tendencije aka Ivan Matana, Palac, Vazdaisti, Viduka, Vla'a + Josip Drdić, Monika Milas, Patrik Bartoš) – Xantippa, Krematorij – Mirogoj, Subota 1.10. od 07:00. Ulaz 30HRK sa narukvicom sa party-a, 50HRK bez narukvice.

After je ograničen na 100 posjetitelja, a lokacija je polutajna.

Više informacija o izložbi tj. afteru pronađite na ovdje.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2