Baner
pete dux

Pete Dux: Ovo je zatišje pred buru

Petak, 09 Studeni 2012

Večeras u Sirupu, domaći DJ, producent i osnivač UES-a Pete Dux, slavi rođendan. Na rođendansku zabavu je pozvao Valentina Kanzynija, Arszenika i Zera da bude ludo za DJ pultom, ali još luđe na plesnom podiju.

Prije nego se uputite na rođendanski tulum saznajte što slavljenik zbori o UES-u, razlici između scene i industrije i što savjetuje mladim DJ-ima.

Da krenemo odmah s početka UES-a. Sjećam se kada ste napravili prvi event forumi su gorili od diskusija i komentara. Dio ekipe je bio oduševljen, a dio je bio pun negativnih kritika. Na neki način dočekani ste na nož, a sam event bio je uspješan i gosti su se dobro proveli. Mozeš li molim te malo ispričati kako je to sve počelo te kako si se osjećao prije eventa, za vrijeme i poslje?

Počeli smo doslovno od nule. Mislim da u početku nismo bili ni svjesni u šta se upuštamo.
Imali smo ideju i želju da pokrenemo i napravimo nešto što smo smatrali da je tada sve više nedostajalo gradu Zagrebu. Poprilično dugo smo to sve pripremali i planirali,  sjecam se da je proslo dosta vremena dok nije sve krenulo u realizaciju. Osjećao sam se kao i svatko drugi tko je pod velikim stresom. Imali smo pritisak sa svih strana znali smo da puno riskiramo. Najveća nagrada bila nam je kad smo vidjeli pun floor rasplesanih i veselih ljudi. Poslije nam nije ništa drugo preostalo nego da ponovimo, ali naravno još bolje.


Slobodan sam reći da se UES pojavio kao brand koji je radio stvari jako profesionalno, te se nije opterećivao povijesti nego kvalitetnom produkcijom i time da se dobro ljudi provedu. Možes li reći koja je bila misao vodilja UES partija?

Prvotna misao vodilja bila nam je u suštini zabava uz kvalitetnu izvedbu samog eventa. No danas imamo malo širi pogled i kompleksniji pristup svemu. Vođeni smo time da zabavimo ljude, ali ujedno da ih i podučimo jer smatramo da možemo utjecati na mnoge i na mnogo toga ovakvom platformom. Sama ta pomisao da možemo napraviti nešto više i doprinjeti nečemu vodilja nam je u svemu ovom što radimo i u što vjerujemo.
 
U zadnjih par godina volim izbjegavati riječ scena, a upotrebljavati riječ industrija..kakvi su tvoji pogledi na komparaciju ta dva pojma?

Scena kao takva još postoji tu negdje, nešto se događa. S obzirom na teško razdoblje u kojem se nalazimo trebamo bit zadovoljni. Promjene uvijek donose trenutni pad i stagnaciju dok ne dođe sve na svoje. Povijest se uvijek ponavlja i vjerujem da je ovo samo zatišje pred buru, treba biti samo strpljiv i uporan. Pojam industrije najbolje je izražen u Hrvatskoj u ljetnoj sezoni. Time smatram da se stvara kriva percepcija i neralna slika onog što se uistinu događa kod nas.


Ima li UES uzore u starim party brandovima u Hrvatskoj i koji su, te imate li neki uzor izvan granica Hrvatske?

Ne bih koristio pojam uzora jer mi to zvuči u poslovnom smislu kao pokušaj kopiranja. Uzori trebaju onima koji su nesigurni u sebe i koji zapravo nemaju vlastitu ideju nego crpe ideje iz tuđe kreativnosti i inovativnosti. Svatko od nas može napravit sve, može napravit bolje od samog sebe ovisno o vremenu, mogućnostima i angažmanu.
Naravno cijenim i sviđa mi se rad mnogih naših domaćih promotora/organizatora kako manjih tako i onih većih. Staro ili novo sasvim nebitno, samo da je dobro i kvalitetno to je najbitnije.

Glazbeno s kojom bi pjesmom opisao UES, te u 5 riječi kako bi opisao taj sound?


Smisleno, dinamično, moćno, energično i zvučno

Obzirom da UES radi partije na kojima bi mnogi mladi DJ-i rado svirali, koja je tvoja poruka njima što da rade kako bi podigli svoj DJ profil?

Dovoljno je da budu svoji, da imaju priču i da ne padnu pod utjecaj trendova.
 
U petak slavimo tvoj roćkas, što nas očekuje osim dobre mjuze?

Zabava zabava zabava 
 

Pete Dux: Ovo je zatišje pred buru