Skip to main content
  • 6.05.2016.

Shi Pe: Na velikom flooru očekuje se malo tvrđa, energična groovy techno selekcija

Malo po početku novog tisućljeća, počelo je na zagrebačkim ulicama još nešto. Oderao je prvi Future Scope ikada.

 
I danas, 15 godina kasnije, ekipa se vraća na reunion na mjesto s kojeg je krenula ova beskonačna elektronička priča i u naklon svima koji plešu već desetljeće i pol na nebrojenim nizovima najkvalitetnijeg domaćeg partyja. Team Klubske se tako zavalio u stolac i pročavrljao s Koprivničaninom koji domom zove Zagreb, njegovu scenu i vruće pulteve Future Scopea, Anđelkom Šipušem ili ,kako ga ti poznaješ, Shi Pe. Zavali se i ti i uživaj u recima koji slijede uz pokoji mig onoga što te čeka na godišnjici. Nikada nije tako dobro kao kada se okupi stara ekipa. Enjoy!

 
1. Tvoj prvi dodir s elektronikom je bio 2001. Sjećaš li se kako se zvao CD koji je započeo lavinu? Kakvi su bili partyji u rodnoj Koprivnici na početku tisućljeća? Postoje li neka kultna mjesta i danas?
 
CD koji me je definitivno usmjerio i inspirirao u pozitivnom smjeru te sa 14 godina odvukao od MTV-a je Umekov antologijski mix I Love Techno 2001, koji se mogao čuti iz svakog bunkera u zagrijavanju za party. Ako me sjećanje ne vara među prvim mixevima bio je Petrov legendarni Perfection 2001 mix, Billy Nastyev Essential mix, te Clarkov I love techno mix!
{youtube}lGDxUaI4zJA{/youtube}
{youtube}9LsBiigOGWE{/youtube}
{youtube}AjVsxdVG3eg{/youtube}
 
Dan danas dok poslušam neke od tih mixeva, naježim se sav jer me vraća u doba kad se noć prije nije moglo spavati od uzbuđenja za planirani party.
 
Moji prvi partiji u rodnom gradu bili su u Papillonu, koji je u to vrijeme bio jako popularan i za ljude izvan Koprivnice  te je bio glavno mjesto izlaska za sve partijanere. Program je radio Damir Tušek, poznat i kao D-Name, te među prvim partijima koje sam pohodio pamtim Lori Hi Fi, Misa Salacova, Darkness, Andy Slate i manje više svi domaći DJ-i koji su u to doba žarili i palili našom scenom.
 
Veoma brzo otkrio sam čari zagrebačke scene pa je tako i moj prvi pravi veliki party bio je u zagrebačkom Bestu s DJ Rushem, te vikend poslije toga Boogaloo s Umekom, gdje sam ostao fasciniran i oduševljen vibrom, ljubavlju i pozitivom koja je vladala u to doba. Bila je to ljubav na prvi pogled.
 
Nažalost danas je u Koprivnici situacija puno drugačija, te trenutno ne postoji ni jedno alternativno mjesto. Nautilus je 2006. nakon 3 uspješne godine zaplovio drugim vodama, te se manje više dio elektroničke scene preselio u susjednu Kuglu, koja također trenutno drži lokot za vratima.
 
2. Počeo si istraživati elektroničko sakupljanjem ploča. Je li ti vinil draži od digitalnog formata ili jednako cijeniš oba medija?
 
Moji počeci bili su davne 2003. na posuđenim gramofonima i tuđim pločama, gdje sam se znao i po 10 sati izolirati i zatvoriti, vježbati i uživati u mixanju.
 
U to vrijeme iskreno nisam razmišljao ni o kakvoj DJ karijeri, već je to bila ogromna ljubav prema elektroničkoj glazbi pa se tako pomalo počela skupljati i kolekcija ploča. Na nagovor najbližih prvu svirku sam odradio 2007. Dostupnost muzike u tom period je bila stvarno kritična, pa ako si htio čuti svoje omiljene stvari jednostavno si morao naručit ploču i uživati u njenim čarima ili pohoditi event što mi stvarno nije nikada teško palo 😛

 
Taman u tom periodu došlo je do velikih promjena gdje je digitalni oblik u vrlo kratkom roku postao standard, te su i najveći zagovarači ploča malo pomalo prebacili u digitaliju. Osjećaj vinly toucha, šuškanja ploča i gramofona za mene je nezamjenjiv, ali današnje tehnologije su toliko napredovale da i sam koristim traktor scratch, gdje pokušavam izvući maksimum koji spravice nude.
 
3. Kako si uklizao u Future Scope ekipu i koja je najvažnija stvar koju si naučio od starosjedilaca?
 
Preseljenjem u Zagreb bio sam jako motiviran za buđenje tadašnje uspavane zagrebačke scene, gdje je lokot na vrata stavio i zagrebački Boogaloo, te se manje više partijati vikendima moglo jedino u Poshu, te povremeno u Aquariusu gdje sam i osobno radio program jednom mjesečno.
 
U suradnji s Marijanom Kišom odlučili smo oživjeti kultni zagrebački program Future Scope i u vrlo kratkom roku podići ga na najviši nivo i kvalitetnim gostovanjima, produkcijom i marketingom napuniti klub Boogaloo gdje na svakom partiju brojimo preko 1000 posjetitelja.
 
Ove subote slavimo 15. godišnjicu postojanja Future Scopea i veoma sam ponosan što sam uz tako kvalitetnu posadu koja nas očekuje i osobno sam dio priče.
{youtube}tjfIfc6Djhs{/youtube}
 
Starosjedioce prije svega respektiram jer su uvelike utjecali na moje životne muzičke smjernice, te me s mnogobrojnih partija (i aftera) kući poslali sa smiješkom na licu. Uvijek se pokušavam okružiti DJ-ima koji mi otvaraju nove vidike i od kojih mogu prije svega nešto naučiti, a tu prvenstveno spadaju Petar Dundov, Cet, Mary i F.O.R.M.-ovci.
 
4. Kako bi sam definirao svoj stil i kojim procesom biraš trake za set? Jesu li žanrovski vezane ili tražiš specifičnu emociju i beat?
 
Svaki svoj set pokušavam prije svega ispuniti kvalitetnom glazbom i definitivno se ne ograničavam žanrovima jer je danas od svih vrsta i podvrsta teško i ocijeniti i kategorizirati. Pokušavam napraviti priču da dođe do srca i uma partijanera, te da nesvjesno izazovem smiješak, radost i veselje na plesnom podiju.
 
Pošto se rijetko kada pojavljujem kao headliner, nego sam uglavnom kao support DJ, moj je zadatak uglavnom završiti večer na najbolji način, ali u zadnje vrijeme sve češće zagrijavam za gosta, što mi se čini i puno prirodnije s obzirom da mi sve više leži sve mekši i topliji zvuk, te veoma dobro skeniram svakog gosta s kojim sviram da se na najbolji način uklopim u koncepciju.

 
Selekcija traka je najomiljeniji dio svakog DJ-a pa svakodnevno sate i sate provodim uz najnovija izdanja i nove promice i moj set je svaki puta osvježen, što prvenstveno mene čini jako sretnim, jer nova i kvalitetna izdanja su mi kao hrana bez koje stvarno ne mogu zamisliti ni jedan početak dana.
 
5. Što nam 7. svibnja donosiš na floor Boogalooa u slavlju 15 godina programa i planiraš li setove unaprijed ili slušaš instinkt?
 
Baš se jako veselim godišnjici gdje smo uspjeli sastaviti posadu koja definitivno garantira kvalitetnu glazbu i provod. 
 
Kao i uvijek, na velikom flooru očekuje se malo tvrđa, energična i prije svega groovy techno selekcija. Plesači su pokretači koji me usmjeravaju kako da krenem i u kojem smjeru da nastavim vožnju, tako da se za svaki party posebno veselim i svaki je za mene nova priča u kojoj dajem svoj maksimum.

 
Selektirajući trake za set stavljam se u poziciju čagera, te prvenstveno gledam što bi u meni pobudio osjećaj ugode i rasplesalo me, jer smatram da smo svi s istim ciljem na “mjestu zločina”, a to je izbaciti kompletan stres kroz ples.
 
6. Wild Card pitanje: Da možeš birati apsolutno savršen dan kako bi on izgledao?
 
Definitivno topliji krajevi s obitelji i svoja dva ljubimca, a večer dočekana na masažnom stolu. I naravno after na nekoj plaži s Marcom Carolom.
 
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2