Skip to main content
  • 27.11.2020.

Tea Hendija: To je jednostavno posao koji se živi po cijele dane

S nama je ovaj put Tea Hendija, voditeljica radijske emisije "Enter Peglaona", koja se emitira svake srijede od 22h do ponoći na Enter Zagreb

Piše: 


Na nedavno održanoj dodjeli priznanja Ambasador, Tea je s Enter Peglaonom osvojila nagradu za najbolju Radijsku emisiju 2019.g. prema glasovima publike.

1. Tea što te privuklo u posao radio voditeljice i urednice?

Radijski svijet privukao me još za vrijeme srednje škole kad sam svaki tjedan slušala top liste s radija i snimala najdraže pjesme na kazetu. Tada sam odlučila upisati novinarstvo gdje sam se dodatno usavršila na smjeru Radio, a paralelno s time sam počela i praksu na Radio Studentu gdje sam se prvi put susrela s pravim radijskim poslom u kojeg sam se odmah zaljubila.

2. Na koji način odabireš trake i pjesme za Enter Peglaonu?

To je jednostavno posao koji se živi po cijele dane jer se nova glazba može otkriti na najneobičnije načine. Stalno preslušavam nova glazbena izdanja, slušam strana radija, preslušavam DJ setove, gledam novitete na chartovima, tako da mi inspiracije nikad ne nedostaje. U emisiji pokušavam publici predstaviti novitete, remixeve, re-edite, pri čemu uvijek pazim i na kvalitete samih pjesama, ali i na sam stil showa.

Jedan od najboljih osjećaja na svijetu je otkriti novu pjesmu i onda je pokušati približiti publici.

3. Koja je najbitnija stvar u vođenju vlastite emisije?

Priprema je uvijek dosta bitna. Ima dana kad mi inspiracije zaista ne nedostaje, a nekad se zna dogoditi da je jednostavno slabiji tjedan što se tiče izlazaka noviteta, tako da sve trendove treba znati pratiti. Također bitno je poznavati i vlastiti target, tj. publiku kojoj se obraćam te pratiti njihov ukus i raditi na tome iz dana u dan.

4. Što je karakteristično za Enter Peglaonu, kakav gušt pruža slušateljima?

Enter Peglaonu osmislila sam prije više od šest godina i tada je situacija na glazbenoj sceni što se stilova tiče bila nešto drugačija nego što je danas. Unutar tog razdoblja glazbeni stil Peglaone mijenjao se u odnosu i na glazbene trendove, te se iz emisije u emisiju osvježavao. Meni je bitno predstaviti publici nešto drugačije što još nisu čuli, a ni nemaju prilike čuti ni na jednom drugom komercijalnom radiju. Također volim dobivati i domaća izdanja te tako predstavljati naše mlade / domaće producente DJ-e koji možda još nemaju svoju izdavačku kuću ni drugi način da se promoviraju. Pri odabiru glazbe fokus mi nije na samom izvođaču, nego na kvaliteti pjesme, tako da me jako veseli čuti da i domaći producenti rade iznimno kvalitetne stvari.

5. Koja je top stvar koju si naučila u svojoj karijeri?

S obzirom na to da sam prije posla glazbene urednice bila i radijska producentica, naučila sam stvari gledati iz drugačije perspektive i jako sam radila na razvijanju vlastite kreativnosti. Također sam naučila da se glazbena scena mijenja te da je svaka promjena dobra iako je možda u početku teško prihvatimo.

6. Na temelju kojih kriterija birate glazbu i umjetnike koji sviraju na Enter partijima?

Enter je pronašao svoju publiku u mladim ljudima koji su ljubitelji festivala, evenata i dobre klupske glazbe koju nemaju prilike čuti ni na jednom drugom radiju. Uvijek pratimo trendove i gledamo tko bi odgovarao targetu u smislu kvalitetnog seta i popularnosti.

7. Koliko ti glazbena škola pomaže u vođenju radio emisije?

Glazbena škola mi je dala temelje što se tiče 'dobrog uha' za prepoznavanje radijskog hita. Lakše mi je i komunicirati s domaćim producentima ako me pitaju za savjet kako poboljšati neku pjesmu na kojoj rade i mogu uočiti potencijal novih pjesama i nepoznatih izvođača. S obzirom da sam u doticaju s glazbom od malena, mogu stvoriti i širu sliku oko promjena na tržištu koje se događaju u glazbenom svijetu i brzo uočiti što će postati novi trend.

8. Što za tebe znači Ambasador? Koliko su nagrade zaslužne za tvoj daljni rad i motivaciju?

Sama nominacija i meni, kao i cijeloj redakciji Entera nevjerojatno puno znači. Lijepo je vidjeti da se dugogodišnji trud isplati i da je publika prepoznala kvalitetu. Enter je u vrhu slušanosti u Zagrebu na što smo iznimno ponosni i raditi ćemo i dalje na novim emisijama jer je elektronička scena iznimno bitna. Sama nagrada mi je definitivno vjetar u leđa da nastavim predstavljati kvalitetnu glazbu slušateljima, a i velika motivacija da budemo još bolji, jači i glasniji.

9. Možeš li nam reći svoj glazbeni moto?

Ne možeš shvatiti vrijednost trenutka dok on ne postane uspomena, a najljepše uspomene stvaraš upravo uz glazbu.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk