Skip to main content
  • 27.11.2020.

Što bi bio plesni podij bez partijanerica?

Rave kultura se po mnogočemu razlikuje od ostalih urbanih načina zabave i ostalih subkultura, a time se paralelno razlikuje uloga žena u kompletnoj rave kulturi i načinu kako se ona manifestira.

Piše: 


Dolazak žena i djevojaka te plesanje na većini mjesta očituje se kroz prizmu tradicionalne rodne uloge gdje žene predstavljaju seksualni objekt i one su skoro pa glavni razlog dolazaka muškaraca koji promatraju žene dok plešu i prilaze im prilikom zavođenja.

Nasuprot tome rave kultura znači ukidanje besmislenih rodnih uloga, žene su pripadnice rave kulture i zajedno sa muškarcima čine rave zajednicu. Dancefloor je mjesto gdje se žene prepuštaju uzbuđenju i čarima partija.

Žene na danceflooru ruše društvene prepreke, one pokreću inicijativu, harmonično plešu u ritmu, slobodno i pritom istražuju nove oblike zadovoljstva i vlastitog identiteta.

Stilom oblačenja i šminkanja pokazuju svoju individualnost, ne zaziru od iskazivanja vlastitih stavova i preferencija. One su poznavatelji različitih stilova plesa, u njemu istinski uživaju i impresioniraju sve oko sebe vlastitim iskustvom i izričajem.

*Članak je sastavljen na temelju vlastitih zapažanja autorice uz djelomično korištenje literature iz knjige "Sociologija i party scena"

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk