Skip to main content
  • 24.05.2023.

Yakka: -Nisam tip koji bi mogao cijeli život forsirati jedan žanr i jedan zvuk-

Iza višestruko nagrađivanog DJ-a i producenta je uzbudljiv početak 2023., ali kako stvari stoje ništa manje ga ne očekiva ni u nastavku godine

Piše: 


Novogradiški DJ i producent, Yakka prepoznatljiv je po svojoj širokoj lepezi house zvuka te neizostavnim šiltericama koje nosi na svakom partyju. Je li Yakki teže odabrati trake koje će se pronaći u setu ili pak šiltericu koju će imati za vrijeme istog seta, samo je dio pitanja na koje nam je odgovorio.

Pozdrav Yakka, kako si? Kako ti teče za sada 2023.

Pozdrav i vama te vašim čitateljima! Hvala na pitanju, odlično sam! Evo nisam se ni okrenuo, a već pola godine prošlo. Vrijeme brzo ide, ali dobro je, stalno se događaju neke nove stvari, nove prilike. Slijede i neki dobri nastupi van Hrvatske što me posebno veseli.
 

Na čemu trenutno radiš u studiju? Znamo da voliš podijeliti isječke iz svoje “kuhinje” sa pratiteljima na društvenim mrežama…

Imam puno neobjavljenih pjesama koje su dovršene do faze mixa i masteringa, malo me to sad već i živcira haha :)Trenutno dovršavam jednu ljetnu stvar naziva Baila. House, tech-house vožnjica, na prvu me odmah asocira na ljetni zalazak sunca, ima taj neki melankoličan vibe i španjolski vokal. Jedva čekam da ju završim.

Nedavno si objavio remix za Natalie Dizdar. Imaš li hrvatskog glazbenika čije ti je trake najdraže remixati i stavljati house twist na njih?

Tako je, uradio sam remix za njen zadnji singl Ocean. Dosta sam zadovoljan rezultatom, primio sam i dosta dobrih kritika. Iskreno, Natali mi je već godinama na „popisu“ domaćih glazbenika s kojima bi volio napraviti suradnju. Ako pogledate lepezu mojih domaćih remixa, Natali se savršeno uklapa u „momčad“. Tu su dosad bili Detour, Ivana Kindl, Nipplepeople, Mario Huljev, Mangroove, Matija Dedić, Krankšvester… Nemam nekog apsolutnog favorita, ali od navedenih Nipplepeople mi je nekako najviše pogodan remixiranju zbog atmosfere i vokala koji su u startu podobni house zvuku.
 

Kojeg bi glazbenika u budućnosti volio obraditi, a da već nisi imao priliku do sada?

Uskoro baš počinjem remix na kojem surađujem s nekim tko je mi je također bio na listi, yakko se veselim tome, ali neću otkrivati još. Čut će te vrlo brzo. Od domaćih bi se na toj listi našli još Oliver Dragojević, Gibonni, Damir Urban, Josipa Lisac… to su neki koji mi prvi padaju na pamet. Od stranih bi mi imponiralo remixirati bilo koga od idola i aktualnih velikih producenata ako govorimo o houseu Mario Biondi je recimo definitivno ime s kim bi volio ostvariti suradnju.

Od tebe uvijek možemo očekivati cijelu lepezu house zvuka. Kada produciraš vlastite stvari one su obično mekšeg ritma, no u tvojim setovima često čujemo puno tvrđe trake…

Produciram ja puno toga, ali istina je da većina službeno izdanog je mekše naravi. U live setovima često vrtim puno tvrđe trake jer situacija i publika to traži u tom momentu. Moji angažmani za nastupe idu yakko široko, svirao sam i u najmračnijim klubovima, velikim festivalima, malim intimnim mjestima, korporativnim eventima, svadbama. Na svadbama recimo sam svirao funk, nu disco, soulful house uz live saxofon. Na korporativnom eventu za DevArenu sam vrtio najdublji mogući mračni deep. Na BSH sam najviše tech house. Ne smatram da se moram opredjeliti za jedno, naslušan sam glazbe i nekad u jednom setu idem široko, volim iskombinirati svega. Smatram da je to prednost, a s druge strane i moja osobna satisfakcija. Nisam tip koji bi mogao cijeli život forsirati jedan žanr i jednak zvuk.
 

Imaš li već traku koja ti je favorit za ljeto ispred nas?

Nemam ljetnog favorita, a nadam se da će to biti nešto iz mog studija . Poseban je osjećaj kad vrtiš nešto svoje i dobiješ reakciju publike na to.

Kada krene ljetna sezona za tebe nema predaha. Gotovo svakog dana negdje nastupaš. Koliko je teško izorganizirati sve nastupe, doći s lokacije na lokaciju? Stigneš li uhvatiti predaha za vrijeme ljeta? Čeka li te sličan tempo i ove sezone?

Nekoliko zadnjih sezona sam odradio baš udarno. Sve što je bilo teoretski i fizički izvedivo sam prihvatio. Dobra priprema i logistika je više od pola posla. Druga stvar, kad je takav tempo, fokusiran sam na posao i nema nonšalancije. Pristupam glazbi dosta profesionalno i inače, a u sezoni posebno. Bude tu svega, putovanja katamaranom, autom, vlakom, busom, BlaBla Carom, avionom. Moram se pohvaliti da nisam nikad otkazao gažu zbog kašnjenja, a jednom mi se desilo da sam zaspao :D.
 

Opiši nam svoj prosječni dan kada si na ludoj ljetnoj turneji?

Buđenje, doručak, malo preslušavanje nove mjuze, karte za prijevoz ako ne idem vlastitim autom kupujem obično unaprijed jer se lako dogodi da na dan događaja nema za kupiti. Upraksan sam već za pakiranje kofera ili torbe, ovisno o broju dana. Kalkulacija koliko čistih majica, hlača, čarapa i svega drugog treba za put :D. Laptop uvijek sa mnom. Ako ima prilike za odmoriti prije gaže, odem u smještaj odmoriti, nešto pojesti. TV ne palim nikad. Bitno mi je leći i malo „mozak na pašu“ i onda želim samo mir i da nitko ništa ne priča. Jer sam većinom okružen ljudima, moraš pričati, buka je itd. U klub obavezno sat vremena prije nastupa da čujem šta se prije mene pušta, ili ako sam prvi, onda ne žurim doći previše rano. Po završetku nazad na odmor. Nikakvi afteri i sl. Odmor je yakko bitan.

Kako izgleda tvoja priprema za set? Koliko vremena provodiš istraživajući novu glazbu?

Svaki dan barem sat vremena preletim nova izdanja i promo trakekoje dobivam mailom. U zimi i dosta vremena izdvajam za to. Kad se pripremam za set uvijek imam novi folder sa novom muzikom koju bi volio ispaliti tu večer ako bude prilike, nekad ne pusitm niti jednu novu, a nekad sve. Neke posebne rituale pripreme nemam. Eventualno dilema koju šiltericu nabaciti na glavu. Imam veliku kolekciju i rado ih nosim.
 

Uskoro ponovno nastupaš na LMF festivalu, drugog dana festivala na Jarun stiže The Masquerade by Claptone…Spremaš li poseban set?

Tako je, jedan sam od rezident DJ-eva LMF-a, čast mi je biti dio The Masquerade lineupa. Poslije mene nastupa Dombresky tako da ću sigurno svirati lakši set, ali groovy. Da ne zapaprim prerano i da bude lijep uvod njemu da nastavi.Volim raditi warmup setove. Puno mlađih kolega iz novih generacija uopće nemaju osjećaj niti znanje kako dobro i pravilno uraditi taj uvod u večer. Svi bi radili špicu i ne gledaju neku širu sliku večeri, clubbinga općenito, kulture DJ-inga.

Neke riječi za kraj…

Za kraj još jednom veliki pozdrav Klubskoj Sceni koja me podržava godinama, pozdrav svim čitateljima i naravno svim kolegama DJ-evima. Želim svima uspješno ljeto i nastavak godine.

Yakka za nešto manje od mjesec dana nastupa na LMF Festivalu uz brojne zvijezde elektroničke glazbe poput Above&Beyond, Adam Beyer, ARTBAT, John Summit, Camelphat, The Claptone i mnoge druge. Ulaznice su dostupne na stranicama festivala www.lmffestival.com.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2