Skip to main content
  • 9.06.2023.

DJ Speed: -Uvijek dajem 100% od sebe da zabavim ljude ispred sebe-

Osim Filipa Sulića, svoju dugogodišnju rezidenciju u Revelinu nastavlja Ivan Krmek, poznat pod umjetničkim imenom DJ Speed

Piše: 


Za DJ pultom je već više od 24 godine, stoga je postao već poznato ime glazbene industrije u Hrvatskoj, a i šire. Njegova rezidencija u Revelinu traje više od 13 godina te je kombinacijom house, tech-house, melodic house i techno mikseva i zarazne energije postao neizostavan član Revelin tima. Ivanova strast prema glazbi i predanost miksanju priskrbili su mu reputaciju jednog od najvještijih DJ-a u regiji, pa evo što nam je rekao.

Dubrovačkoj publici i partijanerima si poznat po svom širokom glazbenom spektru. No kako se dogodila tvoja ljubav prema glazbi, što te je potaklo da postaneš DJ?

Još od djetinjstva volio sam glazbu. Roditelji su me vodili na live koncerte što sam stvarno obožavao. Osim toga volio sam rastavljati, satavljati i spajati raznorazne audio uredjaje, te kad sam došao prvi put u doticaj sa miksetama, gramofonima i kazetama ( u to vrijeme ), odmah sam si nabavio start paket i počeo vježbati. Nakon nekog vremena je krenula prva gaža, zatim rezidencija a ostalo je sve poznato.

Kroz tvoje setove čujemo house u svim formama….Jel to znači svako doba dana, ima drugi ritam housea koji puštaš?

Ritam house glazbe ovisi radim li u popodnevnim satima gdje obično izvodim deep house. U sunset, ovisno o party-u, radim vocal house ili nekad i tech house. U club već imam široki spektar house glazbe koji ovisi o tome radim li warm up, prime time ili closing. Sa sigurnošću mogu reći da svako doba dana ili noći ima svoj ritam.
 

Dobar dio svoje karijere držiš rezidencije po Dubrovniku i okolicu, a u Revelinu si više od 13 godina. Sjećaš li se uopće kako si dobio svoju priliku za rezidenciju u Revelinu?

Prije Revelina imao sam rezidenciju u tada kultnom clubu Fuego u Dubrovniku gdje sam proveo 6 god. Kad se Revelin otvarao , došao sam na preporuku prijatelja kao Dj koji ima već iskustvo u Dj rezidencijama. Uskoro sam počeo raditi i tako ostao sve do danas.

Iz sezone u sezonu dijeliš DJ pult s najvećim svjetskim zvijezdama. Tko ti je ostao u pamćenju kroz sve ove godine?

Definitivno prvi nastup Fat Boy Slim-a u Revelin mi se utkao duboko u pamćenje jer je on ujedno bio i prva Dj mega zvijezda sa kojom sam djelio stage ( neka se drugi ne uvrijede ). Sjećam se da sam imao dosta veliku tremu pred nastup što je meni strano jer obično nemam neku veliku tremu pred nastup, ali taj put je bilo drugačije. Vjerojatno mi je zato ostalo najviše u sjećanju. Izdvoio bi još i after party za Cercle nakon nezaboravnog nastupa Hot Since 82 na terasi Revelina gdje smo tadašnji kolega Dj Djivo i ja imali B2B set od 4h u clubu. Taj after party mi je isto ostao u lijepom sjećanju.

Kada si rezident DJ tvoj zadatak je nešto drugačiji nego kada gostuješ u nekome klubu? Kako se pripremaš za svoje setove i što sve moraš odraditi kada pripremaš teren za nekog velikog DJ-a?

Kad sam počinjao raditi warm up ili closing za nekog poznatog Dj-a znam da sam danima pripremao setove, ovisno o tome je li radim prije ili poslije njega. Što je vrijeme odmicalo, a moje iskustvo raslo i razvijalo se, trebalo mi je sve manje i manje vremena, sad to mogu odraditi u par sati.

Za samu  pripremu seta treba, naravno, pogledati i poslušati što headliner pušta i koji je njegov stil glazbe, te kompromisno napraviti i pripremiti set jer u konačnici moj set ne ovisi samo o Headliner-u nego i o publici koju imam ispred sebe. Rekao bih da je od velike važnosti naći kompromis pri biranju glazbe.

Koja je razlika u tvom pristupu između cjelonoćnih setova i recimo setova od sat, dva?

Kroz veći dio  karjere sam navikao raditi cjelovečernje setove. Kad je došlo vrijeme da ima više rezidenta, naravno da to više nije bilo moguće, te smo morali podjeliti cijelu noć. Osobno više volim raditi cjelovečernje setove jer onda imam potpunu kontrolu nad glazbom i ljudima, ali isto tako u clubu suradjujem sa najboljim rezidentima u svom poslu , tako da mi nije problem kada moram odraditi set od 2h. Što se tiče mog pristupa, on je isti. Uvijek dajem 100% od sebe da zabavim ljude ispred sebe, trajalo to cijelu večer ili samo par sati.

Godinama pohodim Revelin i ne sjećam se da sam te ikad vidio bez laptopa. Što se krije na njemu, kakav setup koristiš dok mixaš?

Setup koji koristim je laptop spojen na playere te ih koristim kao zvučne kartice i pokrećem mp3 glazbu sa laptopa u raznim programima. Laptop sam počeo koristiti i u samim počecima karijere, te ga koristim i danas isključivo radi preglednosti i jednostavnosti jer posjedujem jako puno online glazbe koju učitavam direktno u program sa streaming servera kao što je npr. Beatport. Tako doslovno mogu napraviti set na mobitelu koji kasnije otvorim na laptopu u clubu, te mogu krenuti sa puštanjem glazbe. Korištenje laptopa mi daje više mogućnosti nego USB ili SSD, ali koristim i njih uvjek kao back up.

Osim što si godinama involviran na klupskoj sceni, tvoje ime se može vidjeti i u event industriji. Kolika je razlika između tebe kao DJ-a u klubu i na nekom eventu?

Razlike nema! U club se trudim maksimalno zabaviti goste, a na eventu klijente. Što se tiče glazbe, event-i su dosta kompleksniji, te dosta ovise o željama samog klijenta, tako da imam priliku raditi i neku drugu vrstu glazbe koja i nije klubska.
 

Kroz staž duži od dvadeset godina, skupio si vrijedno i važno iskustvo. Koji bi savjet dao mladim i nadolazećim DJ-evima koji traže svoje prve gaže, rezidencije..

Poručio bih im da dosta vježbaju, te da nauče tehniku miksanja glazbe što na današnjoj opremi i nije toliko teško , samo treba dosta upornosti i naravno nešto i znanja. Takodjer im savjetujem da se ne fokusiraju samo na jedan žanr glazbe, nego da se okušaju u više njih, jer to dosta može kasnije utjecati i na samu rezidenciju, pri čemu najviše mislim da će imati više mogućnosti ako rade više vrsta glazbe.

Neke riječi za kraj…

Zahvaljujem vam se na pozivu za intervju, pozdravljam sve vaše čitatelje, te se nadam da se vidimo ove sezone na plesnim daskama Revelina.

DJ Speeda slušajte svaki četvrtak i nedjelju navečer u Revelinu.

brejcha 2
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.