Skip to main content
  • 8.11.2019.

DJ Venom: Na elektroničkoj sceni važno je dijeliti zajedničke emocije kao generacija

Upoznajmo Osječanina zagrebačke adrese koji već 15 godina vodi DJ radionice.

Piše: 

Najmlađi stručnjak za vinyl cutting je upravo DJ Venom. Mentor DJ radionica, turntablist, višestruki prvak Hrvatske te dvostruki DMC finalist svjetskog prvenstva u Londonu, finesijer glazbe na struju i suosnivač live elektroničkih bandova Dženeration81 i SšSš. Imamo ga čast slušati kao dio All stars banda na proslavi 18 godina postojanja- More Than Clubbing, a nakon što smo ga bolje upoznali ovdje odlućili smo mu postavili nekoliko pitanja.

1. Zašto Venom kao dio aliasa i kako je do toga došlo? Kako si upao u elektorniku te gdje se najbolje plesalo u Osijeku kada si tek krenuo u pohod podijima?  

 Venom je  bila zezancija iz srednje škole na temu “otrov za….”. Mislim da je prvi puta alias korišten na Astralisu u Zagrebu 1998. U Hip Hop svijetu je to bilo normalno pa eto me, x y godina kasnije, Venom :).

 Elektronika je došla kada je moj kolega DJ Misti donio CD “Photek – Modus Operandi” i “Roni Size – Reprazent”. Tada je za mene počelo to putovanje kroz žanrove i došao sam skroz do tvrdog techna. 

U Osijek definitivno klub  Oxygene. U to vrijeme O2 je bio ozbiljan klub kojeg je vodio DJ Omer koji je na mene ostavljao dubok dojam. Bilo je naravno i drugih lokacija, velikih partija, ali popis bi bio predug.
 


 2. Kakve razlike vidiš u Zagrebačkim plesačima i što se u posljednjih desetljeće i pol promijenilo na osječkoj sceni? Na koje nove mlade ljude iz svoga grada bi osvrnuo pažnju i koliko ti znači rad s mladima koji tek počinju putem radionaca?

 Razlika je što ja sada živim ovdje i što sam 20 godina stariji. Ljudi i dalje plešu i zabavljaju se  a njihovo vrijeme će za njih stvarati uspomene, kao što je naše za nas. Važno je da dijele emocije kao generacija,  a čini se da toga ne nedostaje. 

Osijek je pretrpio gubitak stanovnika pa je to sada problem jer je tešno ostvariti minimalnu kritičnu masu da bi se žurka zakotrljala. Unatoč tome Osijek i dalje pleše. GO OSIJEK!!!

Radionicu vodim već 15 godina i to je moj doprinos društvu. Ja to tako gledam. Putujem po Hrvatskoj i održavam radionice. U kontaktu sam s mladima koji se trude i to mi puno znači.  


 3. Vrsni si turntablist s internacionalnom reputacijom? Što smatraš svojim osobnim najvećim uspjehim na tom polju i kojim metodama mladim glazbenicima na naširoko poznatim radionicama nastojiš prenijeti vještinu? Što je obilježje dobrog mentora? Vinylke te prate od početka. Kako netko postane stručnjak u vinyl cuttingu?
 
Turntablism je moja prva ljubav. Tako sam počeo i to je polje  DJ kulture koje se razvija svakodnevno na globalnoj razini dok se na polju klubskog miksanja stvari odvijaju puno sporije. Najvećim uspjehom uvijek smatram najnovije tehnike koje savladavam i ako mi se svidi kako to zvuči, to je prava sreća. 

Na radionicama zadajem vježbe i učenici to rade dok ne uspiju izvesti. Onda dižemo tempo, ubacujemo još jednu tehniku i tako u beskonačno. Isto kao i vježbanje bilo kojeg instrumenta. 

Dobar mentor je onaj koji vam prenese znanje u kratkom vremenu. Ima ovdje više semestara pedagoških metoda, psihologije, iskustva i svih tehnika koje pomažu pri ostvarivanju rezultata, nije jednostvano. 

Vinyl cutting je jako opširna tema i to ćemo ostaviti za poseban intervju 🙂


4. Što misliš o All Stars Bandu stvorenom na Valentovu inicijativu i treba li scena više ovakvih interdisciplinarnih crossovera iz kojih svatko uči novu transferabilnu vještinu? Koja će biti tvoja uloga u ovom, za potrebe slavlja rođendana Klubske, stvorenom kolektivu? 

Valent i ja smo već imali bar dva benda ako ne i tri. Ne znam zašto niti jedan nije uspio, ali važno je da se ne gubi nada i da će on uvijek smisliti neki novi bend kada propadne onaj prošli.

 Interdisciplinarni crossover iz kojeg učimo transferabilnu vještinu…  Ovo zvuči ozbiljno, zeznuto, onako da se čitatelji zapitaju, a ja nemam pojma što to znači 🙂 Sumnjam da će iko iz ovoga išta naučiti. Samo ćemo se dobro zabaviti.

Moja uloga je instumentalna. Pripremit ću neke semplove, efekte, odsvirati koju solažu…i poluditi na onoga ko ne zna igrati timski jer to ne volim nikako.  Nadam se da će biti nešto za jesti jer volim jesti dok pijem 🙂

Kako smo mogli uvidjeti iz članka DJ Venom jedan je od 6 glazbenika iz različitih elektroničkih bendova koji će po prvi puta u toj formaciji surađivati. Tako će NT Wave, Dora Fodor, M.I.L.E., Brego i Cipal izvesti jednostatnu live izvedbu a pridružit će im se i gost iznenađenja.


Na popisu bogatog glazbenog programa 15. studenog našli su se i Valentino Kanzyani, IGZ, Mate Čeko, Mayell, Sergej Snooze, Lawrence Klein te Legabyte live. Od početka studenoga prodaji su ADVANCE ulaznice na Entrio.hr ili lancu prodajnih mjesta. Akcija – uzmi 6, plati 5 – GRUPNE ulaznice. Osim glazbenog programa pripremili smo cjelovit te interaktivan audio-vizualni spektakl.

 

Facebook Event: 18 godina Klubske scene – More Than Clubbing

brejcha 2
brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.