Skip to main content
  • alt
  • 8.04.2015.

DJ Venom: Vježbajte ono što ne znate i kako treba (jako važno)

Danas nam se u Scenin stolac za čavrljanje naslonio i udobno smjestio DJ Venom, inicijator i vođa DJ radionice koja se održava u Sirupu u svojoj proljetnoj varijanti. Stara škola, novi beat, novi klinci!

Pozdrav Davore, drago nam je što si uzeo par trenutaka i da si danas s nama. Pozdravljamo inicijativu da neke nove mladice naučiš svemu što znaš. Pa stoga dajemo ti riječ i ožeži!
 

 
1. Kako si se ti upleo u glazbenu mrežu? Kako je sve počelo i je li se radilo o dugogodišnjem snu ili trenutnom otkriću strasti?
 
Dok sam bio klinac visio sam kod strica koji je bio dj. Radilo se o prijelazu s 80ih na 90e, ploče su još uvijek bile u modi i CD je tek ulazio u svijet na velika vrata. Ne sjećam se nekog trenutka gdje sam baš rekao “da, to je to” jer nisam znao ni nos obrisati, ali kako sam otkrivao nove stvari tako sam se s tim sve više poistovjećivao. Valjda je to ono kad nešto čim se baviš uzima dio tvoje osobnosti. Bila je tu i košarka koja je isto tako djelovala, a moglo je biti i nešto treće da sam tome bio izložen kao naprimjer bacanje pogleda u dalj, ispijanje rakije s preponama itd.

alt

 
 
2. Osvojio si prvo mjesto na Heiniken Thirst natjecanju 2005. Kakav je bio osjećaj i što se za tebe nakon toga promijenilo? Što bi savjetovao mladima koji se danas upuštaju u ovakva natjecanja?
 
To je bilo prije 10 godina 🙂 ,pa bio je super osjećaj, ali prije tog sam isto pobjedio na par velikih natjecanja pa sam bio samouvjeren. Nije bilo baš puno ljudi u našim krajevima koji su istraživali turntablism koliko sam ja tako da su tehnike koje sam poznavao igrale puno u odnosu na konkurenciju. Tada je bio techno u modi i jedini način miksanja koji su svi ostali koristili bio je beatmatching.
 
Iskreno ništa se nije promijenilo. Upoznao sam zagrebački modus operandi koji je tada za mene bio preozbiljan i striktno poslovan što je bilo u potpunosti suprotno od osječkog načina funkcioniranja pa se nisam baš snašao. Danas živim u Zagrebu i super mi je 🙂 
 
Mladi i natjecanja, a nemam pojma, teško je to sročiti u par rečenica, ali recimo ovako: Vježbajte ono što ne znate i kako treba (jako važno) dok ne postanete sposobni da svaku tehniku možete izvesti bez greške kad god poželite. Tehnike nam služe da realiziramo svoje ideje. Na tom putu još dodajte organizirano slušanje muzike raznih žanrova jer slušanje samo jednog pravca je sužavanje vidika, a trebate ih širiti. Kad navježbate rutinu za natjecanje onda ju izvedite sa samopouzdanjem jer sumnja u vlastitu kvalitetu utječe na izvedbu i na umjetnički dojam, a to suci vide.

alt

 
 
3. Kako si višestruki prvak Hrvatske u turntablizmu i uvukao si se i među finaliste europskog i svjetskog natjecanja moramo pitati slažeš li se da je naporan rad jednako važan ako ne i važniji od urođenog talenta?
 
Za uspjeh (ostvarivanje zadanog cilja) je potrebno posjedovati inteligenciju i snagu volje.
 
 
4. Što ćeš naučiti klince na radionici u Sirupu? S kojim znanjima želiš da završe tečaj i kakav si kao učitelj? Što ne toleriraš?
 
Klince na radionici u Sirupu ću naučiti da mogu napraviti jedan dj set s osnovnim beatmatchnig tehnikama, fraziranjem i pravilnim prijelazima. Tu još spadaju neke turntablism tehnike kao scratch i beat juggling. Sve je to vrlo krhko na kraju tečaja, ali znaš kako početi i što trebaš vježbati. 
 
Kao učitelj sam DO JAJA 🙂 Na radionici ne toleriram pametovanje, uzdizanje pojedinih žanrova u nebesa, pušenje cigareta, a posebno ne toleriram nacionalizam i razmnožavanje zbog socijalne pomoći. Takvi ne mogu pohađati radionicu. 

alt

 
 
5. Koja je bila inicijalna ideja iza pokretanja radionice?
 
Inicijalna ideja iza pokretanja radionice je bila ta da imam mjesečnu plaću 🙂
 
 
6. Wild Card pitanje: Da možeš birati super moć koju bi odabrao i zašto baš tu?
 
Odabrao bih da mogu drugima davati razne moći. Npr. dao bih nekom klincu iz 5. razreda da može zbariti sve učiteljice, a vrapcima bih dao vojnu organiziranost da mogu dobiti bitku s golubovima i vranama oko starog kruha.
sea star mobile
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star mobile
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 2