Skip to main content
  • alt
  • 8.04.2015.

Top 10 glazbenih inovacija – budućnost je danas

Novo i svježe, ono što svakodnevno pomiče granice mogućeg malo dalje, i još malo, i još malo, nakon nekog vremena rezultira u potpunosti novim mogućnostima i mijenja pravila igre.

Ne znamo jeste li ikada nabasali na neki novi izum, novi tehnološki vršak koji ste jednostavno, s onim razdraganim OMG licem, krenuli podijeliti s nekim u maniri potpunog geeka. Ako se dogodilo, pa dobro nam došli, ovo je tada vaš tekst.
 
Iako nove proboje možemo uočiti u svim sferama glazbe, nigdje oni nisu toliko očiti kao u elektroničkoj glazbi, koja je u lascivnoj ljubavnoj vezi s novim tehnologijama od samih početaka.
 
Pa stiže top desetka onih koji su u fazi prototipa ili su već krenuli u proizvodnju, a imaju potencijal koji tražimo.
 
Umotvorina Googleovog zaposlenika Zi Wanga. Načinjene od Fibrance stakenih optičkih vlakana, s laserskim svjetlom, višestruko izdržljivije od klasičnih bakrenih, s potencijalom da pulsiraju u ritmu glazbe ili otkucaja srca i povezane s aplikacijama kao što su Google Play Music, Pandora, Spotify, Netflix, Google Now, Instagram, ove sluške superiorne kvalitete osiguravaju potpuno novo korisničko iskustvo. Nije ni čudo da je inicijalna Kickstarter kampanja peterostruko premašila zadani cilj od 100 000$.

alt

 
9. Virtualna stvarnost
Nemamo konkretne primjere kojima bismo se mogli podičiti za kućnu primjenu, ali radi se o jednom od tehnoloških polja koje u posljednjem desetljeću napretkom mogućnosti informatičke tehnologije skače naprijed velikim koracima i tvrtke poput Oculusa vrijedno rade da ono virtualno učine što je moguće više stvarnim. Potpuno nova imerzivna audiovizualna iskustva koncerata bliže su no što mislimo.

alt

 
8. Bežični studio
Kablovi i žice. Noćna mora svakoga tko je ikada postavljao studio. Tužnim slijeganjem ramenima kablovi su prihvaćeni kao nužno zlo, ali wireless postaje norma i čini se da bi ovaj neuredni nered mogao postati stvar o kojoj će budući mladi producenti samo slušati i dizati obrve u čudu dok će im starci prepričavati o koliko su se žica sapleli u mladosti, već smo vidjeli prve pokušaje poput WiFi kabla za električnu gitaru.
 
7. Arthiphon Instriment 1
Nashville je već poznat kao glazbena sjemenka koja je propupala i nabujala u golemi hrast svjetske glazbene scene. Ovaj novi program u potpunosti je inovativni koncept koji ti dozvoljava da sviraš stotine različitih instrumenata koristeći iPhone kao kontroler. No moguće je ujedno namjestti da jedan instrumet sviraš kao drugi, npr. da tipke klavira daju zvukove sukladne žicama gitare ili obratno. Stiže nova era hibridnih instrumenta i nove mogućnosti eksperimenta koje će tek donijeti sočne plodove.

alt

 
6. Interaktivna suradnja u stvarnom vremenu
Sad uzmi trenutak da se pokloniš Internetu. Ako si gotov nastavljamo. Iako postoje različiti alati, koji umjetnicima na dijametralno suprotnim krajevima svijeta omogućuju suradnju, postoji i rupa na tržišu za alat koji bi im omogućio suradnju u stvarnom vremenu kao da sjede uho do uha. Čini se da nekoliko tvrtki, uključujući i popularni Splice, radi na rješenju tog problema.
 
5. UAMP – džepno pojačalo
Još jedna Kickstarter kampanja, UAMP, sakuplja sredstva za pojačalo veličine kutije šibica koje će se ponašati kao veza između onoga s čega reproduciraš glazbu i slušalica, i nudit će jednaku kvaliteu koju možeš očekivati od velikih pojačala. Zašto ti treba? Zato jer koristš li slabo pojačalo zvuk će postajati sve deformiraniji što više frljiš kazaljku glanoće. Izgleda da su inicijatori kampanje pogodili pravu notu jer su već dvadeseterostruko premašili cilj kampanje.

alt

 
4. Rukavice – glazbeni sustav koji funkcionira na pokret
Nosiva tehnologija odavno već nije SF i stoga je Imogen Heap lansirala kampanju kojom bi s tla podigla kampanju za Mi Mi Gloves. Za projekt je sakupjeno nekoliko stručnjaka za tehnologiju i dizajn kojima je cilj stvoriti sustav kinestetičke kontrole glazbe. Iako kampanja nije prikupila potrebna sredstva po njenom isteku javili su se mnogi nezavisni izvoi koji su zainteresirani za daljnji razvoj projekta, pa tko zna?
 
3. AIVVY Q – slušalice koje uče
Tvrtka Aivvy uzela je veliki griz sa Q slušalicama čiji cilj je u potpunosti se prilagoditi svom nosiocu. Slušalice bilježe lokaciju, vrijeme i odabir žanrova i uče kako da vam udovolje savršenom pjesmom u svakom trenutku predviđajući vaše preference. Također glazba prestaje onog trena kada ih skinete s glave. Lagane i načinjene od kombinacije kože, plastike, aluminija i tkanine pružaju savršeno kvalitetu reprodukcije i superiornu ugodu nošenja, poništavanje ambijentalne buke i 40 sati slušanja s ugrađenom litijionskom baterijom tako da, hah! Eto nas još jednom bez žica!

alt

 
2. Audioorb
Skandinavki kreativni labaratorij Studio Total radi prvi zvučnik unutar kojega možeš sjesti. To je sferičan prostor načinjen od plexiglasa koji ujedno poništava i svu buku izvana, a unutar ove čahure nalazi se 18 strateški razmještenih zvučnika koji ti šalju zvuk kroz tijelo. Zvuk je živ! Za sada je načinjeno samo pet komada koji su se ubrzo razgrabili za cijenu od 15 000$. Čini se da je Studio Total na tragu nečega.
 
1. The V Motion Project
Obično glazba u tebi izaziva neobjašnjivu potrebu da se krećeš. No što kada je obratno? Kada tvoj pokret stvara glazbu? Zameci V Motion projekta započeli su prije nekoliko godina na Novom Zelandu. Pokreti tijela u glazbu se prevode putem Kinect input uređaja koji bilježi kretnje i dobivate glazbeno sučelje koje sada kontrolirate čitavm tijelom, a sam proces izrade programa i sućelja pogledajte ovdje.
 
Još uvijek zaljubljeni u glazbu, još uvijek opčinjeni svime što jest moguće, što se čini moguće i mogućnostima o kojim još samo sanjamo, nastavljamo dalje kostiju punih glazbenih nota, jer život je ljepši uz glazbu.
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2