Skip to main content
  • 26.04.2022.

Jamaica Suk: -Berlin je najuzbudljivije mjesto za techno umjetnike-

Jamaica Suk je techno producentica i dj-ica iz San Francicsa s berlinskom adresom

Piše: 

Trenutno je jedna od najzanimljivijih imena na techno sceni. Povodom njenog nastupa ovoga ljeta na Moondance festivalu (29.07. – 31.07.) postavili smo joj par pitanja u njenom berlinskom studiju. 

Endorfin te vodi na Moondance po povoljnijim cijenama: Ukucaj "endorfin20" na Entrio i ostvari 20% popusta na Weekend Ticket.


 
Ove godine se navršava 10 godina otkako ste se preselili iz Bay Area u Berlin. Što je bio glavni razlog i nakon deset godina mislite li da je to bila ispravno odluka?

Ne mogu vjerovati da je prošlo skoro 10 godina otkako živim ovdje. U srpnju 2022. navršit će se 10 godina otkako sam napustila San Francisco i stigla u Berlin. Glavni razlog zbog kojeg sam se preselila bio je spontan. Došla sam u Europu na jednomjesečni odmor i po dolasku u Berlin nakon 3 dana zaljubila sam se u grad i odlučila ostati.

Da, to je bila ispravna odluka. Život ovdje mi daje vremena da se usredotočim na svoju glazbenu karijeru. Naravno da me svakodnevno boli srce zbog Kalifornije i nedostaje mi obitelj, prijatelji i život blizu oceana.


 
Koje su glazbeno i općenito sličnosti i razlike između San Francisca I Berlina?

Berlin je meka elektroničke glazbe i ima jake korijene u technu. San Francisco ima solidnu scenu sa svojim korijenima u osnovi u house glazbi. San Francisco je također drugi najskuplji grad na svijetu. To mnoge tjera da rade više poslova kako bi preživjeli. Jako poštujem svoje prijatelje koji još uvijek žive u gradu i rade u glazbenoj industriji. Bay Area i Berlin imaju posvećene scene s kultnim likovima iz noćnog života i liberalnim načinom razmišljanja. Najveća razlika je što se u Bay Area klubovi zatvaraju oko 2 ili 4 sata ujutro i nema klupske kulture 24 sata, ni javni prijevoz nije isti kao i politički sustav.

Započeli ste svoju techno karijeru s vrlo eklektičnim korijenima I utjecajima . Kako vam je to pomoglo u oblikovanju kao techno umjetnice?

Da, istina je. Razni utjecaji me još uvijek nadahnjuju i oblikuju kao techno umjetnicu i to će se nastaviti. Ljubiteljica sam više žanrova glazbe. U tom pogledu sam vrlo eklektična i smatram da je to bitno za izgradnju glazbenika.  


Pornceptual – Foto Camille Black
 
Odvrtili  ste nevjerojatan set prošle godine na Stone Techno x The Third Room x ARTE koncertu s Oscarom Mulerom, Rødhådom, Nene H, Colinom Bendersom, Vrilom uz spektakularnu produkciju u nevjerojatnoj lokaciji praonice ugljena u rudniku Zollverein koji je ujedno muzej Ruhr. Što to čini znači za Vas i kako ste se osjećali tijekom seta?

Hvala! Nevjerojatno mjesto i nevjerojatno iskustvo. Bila sam jako sretna što sam imala priliku puštati neke od mojih omiljenih stvari na ovom prekrasnom mjestu uz neke od najboljih techno artista.  Mnogo mi je značilo što sam tamo mogla nastupiti i naučiti nešto o povijesti tog mjesta. Tijekom svog seta bila sam oprezna da ne sviram preglasno, nisam željela da se išta pokvari u tom muzejskom prostoru!

 

Tehnologija je vaša velika strast. Preferirate li fizičke sprave ili software?  

Volim oboje ali ipak više volim hardversku opremu i pokušavam oblikovati svoje zvukove što bolje mogu izvan okvira prije snimanja. Također mi se sviđaju mogućnosti softvera i imam neke omiljene plug – in –ove  koje koristim u procesu miksanja.

 
Vaše vještine u studiju su evidentne. Imate li neka nova izdanja za najaviti? Planirate li live set?

Da, imam remix izdanja Monolakea i nekoliko EP-a koji će izaći u sljedećim mjesecima.  Što se live nastupa tiče, predstoje mi 2 seta uživo. Prvi je ambijentalni/eksperimentalni set u crkvenom prostoru u Berlinu za Audioviosionen. Nastup je rezerviran za 28. travnja i svirat ću uz Electric Indigo. Drugi live set bit će techno set za naš Gradient label party u suradnji sa Sonixom , 4. lipnja.

Možete li nam navesti svoje omiljene techno producente i dj-eve koji su utjecali na vas?

Surgen, Planetary Assault Systems, Electric Indigo, Joey Beltram i Jeff Mills.

 
Neki umjetnici izvan techno svijeta?

Suzanne Cianni, Delia Derbyshire, Sun 0))) & Godspeed You Black Emperor.

 
Živimo u ludim vremenima s ratom usred Europe s mnogo smrti, izbjeglicama i uništenim životima. Vidjeli smo da su mnogi umjetnici digli svoje glasove protiv rata i čak počeli humanitarno djelovati dok drugi kažu da je sve politika i da umjetnost treba ostati po strani. Politika je oko nas otkad smo rođeni, bez obzira na to jesmo li htjeli to ili ne. Mislite li da bi umjetnici trebali biti angažiraniji ?  

Na svakom umjetniku osobno je hoće li poduzeti više akcija protiv rata i politike općenito.  


Moondance Festival 2022. objavio line up za Pirate Boat i Electric Boat partye
 
Ovo ljeto bit će vaš prvi nastup na Moondance festivalu u Hrvatskoj. Jeste li čuli nešto o festivalu, našoj sceni i zemlji?

Čula sam sjajne stvari o ovom festivalu i jako sam uzbuđena. Techno umjetnici u Berlinu jako dobro znaju za Moondance festival. Volim posjećivati Hrvatsku, ima puno lijepih mjesta za istraživanje. Do sada sam posjetila Vis, Split, Tisno i Osijek. Znam i da u vašoj zemlji žive talentirani techno producenti i DJ-evi. Vidimo se za nekoliko mjeseci!

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk