Skip to main content
  • 30.03.2018.

Kula – Odabrao sam drum’n’bass prvenstveno zbog svoje energičnosti

U susret Epic Easter w/ VuBass & Reunited odlučili smo malo popričati sa Kulom.

Piše: 

Zoran Kulić, svima znan kao Kula, DJ je iz Vukovara. Davne 2008. godine zajedno sa svojim najboljim prijateljem Lukom osnovao je kolektiv imena VuBass, koji je u idućih 9 godina narastao u jedan od najpoznatijih drum and bass kolektiva u Hrvatskoj. Rockwell, June Miller, DLR i Teddy Killerzi samo su neki od imena koji su nastupali na VuBass eventima. 2011. godine Kula je izdabran kao jedan od Nucomer DJ-a u sklopu Illectricity festivala.

Osim VuBass-a, Kula je i dio Dirty Beatz kolektiva iz Zagreba, rezident je u klubu Epic u Osijeku gdje na mjesečnoj bazi organizira drum and bass evente, jednom godišnje organizira i veliki VuBass Open Air u svom rodnom gradu te je predsjednik udruge VUKA kroz koju ostvaruje uspješne projekte vezane za glazbenu kulturu. Dosada je nastupao na festivalima poput Outlooka, Ferragosto Jam-a, Seasplash-a, Led Festivala i Pannonian Challenga. Pretprošle godine,  Kula je osvojio nagradu kao najbolji drum and bass DJ u Hrvatskoj po izboru publike i web portala Klubska scena.

Pozdrav, za start reci nam molim te tko je zapravo Kula, tvojim riječima?

Bok i hvala na pozivu za intervju. Kula je dečko koji gaji veliku ljubav prema drum & bass glazbi, s ambicijama i planovima, čovjek koji se trudi biti sretan i perspektivan u današnjoj državi.

Kako je počeo tvoj start u glazbi i organizaciji eventa?

Priča je započela sasvim slučajno, nakon što sam se vratio u rodni Vukovar, davne 2008. godine. Po povratku sam shvatio da se u Vukovaru nikada nije održao drum and bass event, stoga sam zajedno s Lukom (Brat Leeks) odlučio organizirati prvi i tako je nastao VuBass.

Zašto baš Drum and Bass, te možeš li molim te navesti koji izvođač/producent je glavni faktor da si se priklonio upravo toj vrsti glazbe?

Drum and bass glazba prvenstveno zbog svoje energičnosti. Puno je producenata i izvođača koji su utjecali, te su i dalje prisutni na mom glazbenom putu, no prije svega ljubav je to prema razlomljenim i kompleksnim ritmovima. 

Na Ambasadoru 2016. proglašen si najboljim bass DJ-em, koliko je takva jedna potvrda dosadašnjeg rada vjetar u leđa za daljnji rad, te da li te možda to malo i usporilo?

Imponira i uvijek je lijepo dobiti bilo kakvo priznanje za svoj rad, pa tako i Ambasador nagradu. S jedne strane ista je poticaj za daljnji rad, a s druge strane pomalo mi je stavila teret na leđa. Mislim da je bitna stvar uvijek raditi ono u što vjeruješ i što voliš, ali ponajviše ostati ista osoba nakon takvih priznanja, bez dizanja nosa u oblake i punjenja ega, mislim da je to ono što će ljudi uvijek najviše cijeniti.

VUKA. Reci nam malo o udruzi, te o tvojem širem kulturnom djelovanju.

Udruga Vuka aktivno i uspješno djeluje još od 2009. godine, te sam iste predsjednik posljednjih pet godina. Osim uspješno provedenih projekata uz mnoštvo partnerskih udruga i organizacija, svake godine organiziramo i VuBass Open Air u parku Adica, kao i glazbene evente u  Osijeku, Vukovaru i Zagrebu.

Koji izvođač/producent je trenutno tvoj top izbor, netko koga se jednostavno ne možeš trenutno zasititi?

Alix Perez, Break, Ulterior Motive, DLR, Mefjus, Noisia, Ivy Lab

June Miller, Rockwell, DLR, Teddy Killerz,… samo su neka od imena koja si kroz svoje projekte dovodio u Hrvatsku, no reci nam tko je izvođač kojeg ti je nazovimo to „morki“ san da dovedeš ili se to već desilo?

Mislim da bi to definitivno bili Black Sun Empire kao najveća želja, iako postoji još legendi scene koje bi rado ugostio.

Bez puno spoilera, reci nam koji su planovi za budućnost, te kako vidiš daljnji razvoj scene u HR i regiji?

Plan je ostati sretan i raditi ovo sve dok ima publike i njihove podrške bez koje ne bi bili tu gdje jesmo. Scena se širi iz dana u dan i mjesta ima za sve, a što se tiče VuBass-a, mi već ove subote s dragim prijateljima Reunited Festivala organiziramo uskršnji drum'n'bass tulum u osječkom Epicu. 4. svibnja zatvaramo indoor sezonu evenata uz Filipa Motovunskog, a imamo i službeni datum za ovogodišnji VuBass Open Air u parku Adica, a to je 9. lipanj.

Za kraj imaš li neku anegdotu ili kratku priču sa nekog festivala/kluba gdje si nastupao, gdje se dogodilo nešto što ti je ostalo duboko u sjećanju, vezano ili nevezano za sami nastup? (Celeb Storys  )

Sjećam se velikog nevremena na jednom ljetnom festivalu, kiša je lila ko iz kabla,  a ja spašavajući opremu i trčeći uzbrdo s njom, upao u blato do pasa i samo odsklizao nazad na početak staze. I oprema i ja smo se oporavili do idućeg dana.
    
https://soundcloud.com/kula-vubass
https://www.mixcloud.com/kula-vubass
https://www.facebook.com/vubass.vukovar
 

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2