Skip to main content
  • 26.07.2018.

Lea Dobričić: Posjećivala sam ilegalne rave partije po Italiji, a onda sam otkrila techno

Lea Dobričić je u svijet elektroničke glazbe zakoračala već sa 14 godina kada istu otkriva te najdraža joj igračka postaje gramofon.

Piše: 


Karizmatična i talentirana Lea napravila je pravi mali boom na sceni. Pobjednica je bila 2013. na Burn Residency u ibiškom klubu Privilege, a zasviravši na Elrow partijima. U kratkom vremena stigla je nastupati uz velika svjetska imena pa ćemo tako izdvojiti Laurent Garniera, Luciana, Richie Hawtina, Umeka, Dubfirea te Marca Carolu.  Glavna je gošća partija u petak, 27.07. u makarskoj Bubi gdje će joj se pridružiti BiH dvojac After Affair i makarska uzdanica Toni Juranović, a evo što nam je uoči tog događaja rekla DJ-ica hrvatskih korijena:

Lea ugodan ti dan. Gdje se nalaziš dok nam odgovaraš na pitanja, kakav pogled ti se nalazi u pozadini?
Nalazim se u Makarskoj u posjeti mojoj baki koja inače i živi ovdje. Trentuno smo u dnevnoj sobi i veoma mi skreće paznju turska serija koja upravo ide na televizoru 😀

Zanima nas koja su ti najranija glazbena sjećanja; prva vinylka koja ti je uljepšala sobu?
Najranija glazbena sjećanja me vežu za trance. Još kao tinejdžerka u srednjoj školi zavoljela sam ovu muziku. Nešto kasnije posjećivala sam ilegelne rave partije po Italiji, a onda sam otkrila techno. Nastavak priče znate 🙂 A što se prve ploče tiče, bila je to The Amazing – Qu'est ce que vous voulez?
{youtube}Yv_kN0FlrQM{/youtube}

Možeš li nam ukratko otkriti zašto si se baš odlučila za karijeru DJ-ice. Imaš li kakvog uzora?
Karijera DJ je dosla sasvim spontano dok sam studirala scenografiju u Firenci. Tamo sam upoznala lokalnu ekipu DJ-eva i počela posjećivati njihove partije. Nedugo zatim u meni se javila želja da se oprobam kao DJ.  Što se tiče uzora, to je čovjek prema kome imam veliko poštovanje, Laurent Garnier. Najviše mi se sviđa kod njega što nema jedan određeni pravac muzike koji pušta, već se u njegovim setovima može čuti najrazličitiji mix techna, deepa, housa, jazza itd. Nikada nije dosadan i uvijek me iznova iznenadi.

Godinama se priča kako se žene u DJ svijetu bore sa raznim problemima i predrasudama. Jesi li sama ikada suočia sa takvom situacijom. Danas situacija izgleda donekle bolje, ili misliš da to još uvijek nije to?
Mislim da ne treba praviti razliku između muških i ženskih DJ-eva. Odavno je prošlo vrijeme kada se posao DJ smatrao muškim poslom. 21. stoljeće je i ako žene mogu voziti avione i ići u vojsku, mogu isto tako biti uspješne i kao DJ. Postoje dobri i loši DJ-evi, a i to je pitanje osobnog ukusa i ničega više. Uvijek će se naći ljudi koji te vole i koji te ne vole, bez obzira da li se radi o muškom ili ženskom izvođaču.

Postoje li kod tebe kakvi rituali prije nastupa?
Na dan nastupa uglavnom dosta putujem i često mi se događa da nemam vremena za neke svoje male rituale koji mi pomažu da prebrodim tremu. Pred sam nastup volim otići na lijepu večeru i onda se opustiti u hotelskoj sobi, eventualno malo izmeditirati i odradim posljednje pripreme oko muzike.

Koje mjesto ti je posebno priraslo srcu i tamo jedva čekaš nastupati i što je toliko posebno kod njega (ako imaš)?
uuuf jako teško pitanje pošto takvih mjesta ima stvarno dosta i nisam sigurna da mogu da izdvojim jedno.

Kako vidiš Hrvatsku na karti elektroničke glazbe. Kada dođe ljeto zasigurno iskače u prvi plan.
Hrvatska je definitivno postala top destinacija što se tiče elektronske muzike. Gomila dobrih festivala koji se događaju na primorju za vrijeme ljetne sezone zasigurno dosta govore o tome. Pored toga Hrvatska ima i dobre klubove od kojih su mi omiljeni Boogaloo u Zagrebu i Crkva u Rijeci.

Što te najviše veseli ljeti?
Ljeti, a i zimi najviše me veseli Jenny 🙂 Jenny je moj pas koji mi definitvno izvlači osmijeh na lice iz dana u dan. Volim kad se vratim u Beograd i slobodne dane provedem sa njom na rijeci bacajući joj štap u beskonačnost.

Miješamo kruške i jabuke, koji je najčudniji set koji bi htjela odraditi?
Oduvijek mi je bila želja da nastupim zajedno sa nekim bendom i da napravimo neku vrstu hibridnog live seta. Znam da tako nešto već uveliko postoji, ali bi baš jako voljela kad bi mogla da vrtim muziku uz pratnju npr. saksofona, violine i bubnjeva. Također, voljela bih da odvrtim neki retro psy trance set čisto da se podsjetim starih vremena 🙂

sonus 2
soul gravity mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju