Skip to main content
  • 15.07.2017.

Mahmut Orhan: Nikada nisam unaprijed spremio set, sviram po onome što mi publika daje

Iz prekrasne zemlje povijesti, hrane, začina, tamne kože na suncu, rahat lokuma i slatkih mirisa smokava s nama je danas jedan od najtraženije turske gospode za pultom Mahmut Orhan.


U kombinacijama deep housea, groovy indie dancea i elemenata melodijskih linija vlastitog kulturalnog naslijeđa stiže ovaj tvorac golemog globalnog hita "Feel" 2016. koji je živio na vrhovima nebrojnih top lista, a ove godine vrijeme je da i Balkan dobije dio kolača i to u tri navrata. Na domaćem tlu s Mahmutom si u dubrovačkoj tvrđi Revelina 18. srpnja u festivalskoj bakanaliji DU-EL-FEST-a, da bi ga potom hvatao na šumskoj vratolomiji najzelenijeg domaćeg festivala Forestlanda, koji će 21. i 22. srpnja rasplesati međimursko Brezje, i zatim kreće rasplesati susjede u Banja Luku 11. kolovoza na Fresh Wave Festival.  A sada za čašicu razgovora s Mahutom samim, opusti mišiće, srkni nešto i uživaj.

Dobar dan gospodine Orhan i dobro nam došli na stranice Klubske Scene. Pa da krenemo odmah tamo gdje se kreće.

1. Kako je karijera započela? Kakva je bila scena u Turskoj i koji su najbolji klubovi koje bismo tamo mogli posjetiti?

Započeo sam karijeru u Bursi i tamo sam naučio biti DJ, što je vodilo do produkcija i stvaranja vlastite glazbe. Po preseljenju u Istanbul sve se krenulo odvijati mnogo brže. Radio sam na istom mjestu četiri godine i krenuo stvarati nove trake koje su počele privlačiti pozornost. Tada je stigao "Feel" i počeo sam nastupati po mjestima diljem Turske, po Balkanu i raznim zemljama, a najveći klub u kojem sam nastupio u Turskoj bio je Inferno club Antalya. U Europi sam iznimno uživao u njemačkim klubovima.
{youtube}rQ7tMWOCQlM{/youtube}

2. Koje razlike uočavaš između klubova u rodnoj zemlji i onih europskih s obzirom na žanrovske preference i gdje se osjećaš najugodnije?

U Turskoj je mnogo popularnija domaća pop glazba no što bi se moglo reći za europski deep house recimo. Zbog toga mi je na domaćem terenu mnogo lakše osjetiti očekivanja publike u klubu pa stoga iskustvo djelom postane i veći užitak za mene.

3. Imaš tendenciju zagrabiti unazad i presložiti old school trake iz 80-ih i 90-ih? Što te u njima toliko očarava?

Žanrovi 80-ih i 90-ih su apsolutno drugačiji i, kao i drugi producenti, posežem za njima. Privlače moj interes jer su instrumentalne linije u njima snimljene live i to pruža visoko kvalitetni doživljaj bogatog zvuka.

4. Dolaziš u Hrvatsku sredinom srpnja u dubrovački Revelin i na Forestland festival. Pripremaš li setove za nastupe unaprijed (ako da, možeš li nam dati neki mig), ili samo slijediše energiju i sviraš po uhu. Jesi li ikada već svirao u Hrvatskoj?

Jesam, svirao sam u Hrvatskoj i sjajno sam se proveo. Energija publike je bila odlična. No ovoga puta sam svakako više uzbuđen jer su odvojene gaže. Uvijek odradim jadan dio pripreme s obzirom na zemlju u kojoj ću nastupat,i ali nikada nisam unaprijed pripremio čitav set, sviram po onome što mi publika energetski daje.

5. Gdje ćemo te sve moći uloviti ovog ljeta i što bi bila najveća želja za budućnost da margine realnosti uopće nisu faktor?

Ovoga ljeta ću biti na mnogo mjesta po Europi. Također imam koncerte sve od istočne Europe do Azije. San bi bio predstavljati svoju zemlju glazbom posvuda i sada sam u procesu pokušaja dostizanja ovoga sna širokim rasponom nastupa.

6. Wild Card pitanje: Da slučajno nabasaš na vremeplov "kada" bi išao i zašto?

Ovo je zanimljivo pitanje. Zapravo sam zaista sretan sa svojim životom, ali kada bih imao vremeplov otišao bi u vrijeme kada nije bilo ratova i gladi. Razlog je jasan.

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2