Skip to main content
  • 28.03.2013.

Marko Nastić: I dalje vrtim vinyle!

Tijekom devedesetih Marko Nastić je postao sastavni dio svih važnijih techno događaja u Beogradu. Već do svoje 25-te godine je svirao sa svjetski poznatim DJ-evima. Rezident je najvećeg događaja u regiji – Exit Festivala. Radio je za Recycled Loops, osnovao vlastitu mašineriju Recon Warriors i Traffic te Sake & Vinyl Only.

Piše: 

Naslovna foto

Marko Nastic


KS: Često nastupaš u Dalmaciji i tvoji partiji su uvijek puni. Postoji li neka tajna veza između tebi i publike, te kako to da si ovdje stvorio neki poseban odnos? Radi li se o energiji, komunikaciji ili nečem drugom?

MN: Da definitivno! Obožavam dolaziti u Dalmaciju, definitivno se krije neka tajna veza, čak mi je i agentica Dalmatinka! Što znam vino, žene pa to kad se pomiješa sa mojim beatovima, svašta se dogodi! 🙂

KS: Kako se stvari razvijaju kod tvoje etikete Recon Warriors i podetiketa? Koja su buduća izdanja, te ukoliko radite na promociji novih mladih producenata koji su tvoji favoriti, imena koja gurate naprijed i kojima se smješi dobra budućnost?

MN: Pa ja sam malo stao sa tim starim etiketama. Postoji ideja o oživljavanju Recon Lighta i Traffice, čak za Trafficu postoje neka izdanja. Cijeli fokus sam prebacio na moj novi label SAKE&VINYL ONLY gdje ću uglavnom izdavati sebe ( ja, ja, ja, ja i samo ja ) šalu na stranu. Da definitivno sam zainteresiran da izdajem i druge ljude. Stari mail je u opticaju marko@reconwarriors.com sa naznakom "demo za Sake & Vinyl only".

KS: Kakva je scena u tvojoj zemlji trenutno? Je li vladavina komercijalnijeg zvuka ili undergrounda i koji klubovi su trenutno najposjećeniji?

MN: Pa realno ima svega! Tko voli cajke ima mjesta tko voli elektroniku toga ima da poblesaviš! DJing je postao nešto na foru "ej ćao ja sam fotograf" ili kod žena "ja sam fashin bloger ili stilista!"

KS: S kim dosta surađuješ zadnje vrijeme na producentskom planu, a s kim bi volio surađivati u budućnosti?

MN: Mahom sam radio solo izdanja i dosta rmx. Upravo završavam rmx za Killiansa, pored toga imam u pripremi rmx za Mat Keyla! Inace dosta sam proredio rmx i malo to sad selektivnije radim. Inače svjeze iz mreže je da izdajem na labelu Serkal sa remixom od Hektora. Pored toga se čeka Sake & Vinyl only 2 i mojom favoritom trakom "Mekkeke" za koju bi radio video spot!

KS: Možeš li nam napisati pet traka koje uvijek imaš spremne za svoj set?

MN: Mislis kao od time thing? uuu sad moram da chekiram CDs  lol.
Pa na primjer imam dosta muzike iz moje produkcije, obožavam Kenloou i dosta old school housea! Trenutno sam lud za "365 black dont blame it on me" i isto tako "Suburban knight the art of staliking". Ali pazi ovo je veoma promjenjivo i varira od mene, to je što koliko vremena imam da zaronim u svoje ploče.

KS: Koja ti je omiljena pjesma za jutro, zadnja stvar za kraj partija?

MN: Ovih dana sam baš u novom albumu Davida Bowia, takodjer slušam novog Mathew Deara mada ujutro sam opterećen klasičnom muzikom. Za kraj party-a volim što luđu i istripovaniju pjesmu npr posljednje vrijeme sam puštao "Bootleg owl 1 izdanje" i mislim da je dostupno samo na vinylu.

KS: U kojem stilu su sada tvoji setovi?

MN: Mješavina house i techna. Sad imam taj stari pristup miksaanja pa moze biti poprilično loopy i teky jer uvijek imam kombinaciju samplera i delaya! I da dalje vrtim vinyle!

KS: Gdje ti je bilo najdraže nastupati – u kojoj zemlji , u kojem gradu, na kojem festivalu, u kojem klubu?

MN: Znaš to varira od raspoloženja, nekad i najočekivanija mjesta nisu ispala ono što su trebala, a neke obične zabave znaju da budu top topova. Iskreno prestao sam biti zasljepljen lažnom zabavom i onim "što više to bolje"!

KS: Koliko je Exit pomogao da tvoja zemlja dođe na kartu svjetskih party destinacija? Da li je to oživilo scenu u gradovima i pomoglo tebi u karijeri i kako ako jeste?

MN: Definitvno svi znaju Exit, a bogami i Exit zna sve 🙂
Pa biti rezident Exita nije mala stvar i zatvarati Arenu 12 godina, ja mislim da je to privilegija! Mnogo volim neke ljude sa tog festivala. Specijalno mogu naglasiti generalnog producenta Ivana Milivojeva koji je stup tog festivala godinama! Poštujem njegovu privrženost, posvećenost i veseo duh koji dominira!

KS: Koliko ti je pomogla producentska karijera da napraviš proboj na svjetsko tržište kao DJ?

MN: Kako oćeš i sa svih strana.
Definitvno bitna karika u mojoj karijeri, mada mislim da sam mnogo bolji DJ nego producent. U posljednje vrijeme zaista provodim puno vremena u studiju, čak se mogu pohvaliti da imam novi studio! Mada nisam nesto pretjerano opterećen dostupnim stvarima, stilovima!

Dosta produciram drugačiju muziku i na drugačiji način! Sve više koristim analogne sprave i zapravo prestao sam koristiti kupovne samplove. Sve to mi je malo dosadilo jer kad se gleda scena globalno dosta ide u istom plastičnom smjeru. Trudim se izbjegavati nametnute šablone i paterne. Iskreno trebalo i je vremena da skupim hrabrosti i da dignem glavu i radim!

KS: Ideje, planovi, neostvarena želja?

MN: Volio bih da sam što opušteniji i da slobodno vrijeme posvetim radu na sebi i ljudima koje volim. Umorio sam se od grebatora, slihttara i sitnih prevatanata. Vrijeme je za nešto novo!

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2