Skip to main content
  • 28.10.2019.

Robert Babicz aka Rob Acid: Ja sam ratnik acida

Kralja acid zvuka imamo priliku slušati premijerno u Splitu.

Piše: 

Robert Babicz aka Rob Acid po prvi puta dolazi u Hrvatsku, na obalu grada Splita na ovogodišnje izdanje najvećeg domaćeg bala vampira i zombija –  Electric Halloweena u splitski klub Central. Uspio nam je odgovoriti na nekoliko pitanja uoči nastupa, pa  upoznajmo se bolje sa  genijem acid zvuka u  live izvedbi.

1. Obzirom da prvi puta  dolaziš ovdje kao Rob Acid, moramo vas za početak: upitati znate li nešto o nsšoj elektroničkoj sceni?

Čuo sam dosta o sceni u Hrvatskoj, ali jako se radujem što ću imati priliku direktno upoznati više ljudi i glazbe iz Hrvatske. Isto tako sam čuo sjajne stvari o vašoj prirodi, nadam se da ću imati priliku vidjeti uživo ljepote vaše zemlje.

  2. Uvijek nastupate uživo i netočno bi bilo da vas zovu DJ-em. Možete li objasniti našoj publici zašto ste odabrali taj oblik puštanja glazbe na plesni podij?

Oduvijek sam producirao puno glazbe pa mi nije padalo na pamet puštati glazbu drugih umjetnika. Nije što ne bih htio, nego jednostavno nisam imao vremena niti za realizirati sve svoje ideje a kamoli da se još bavim tuđom. Od samog početka razvijam puno ideja u studiju koje potom realiziram uživo na nastupima, uvijek sa dozom spontanosti i eksperimenta. Na taj način imam veću kontrolu nad glazbom i zvukom, a zvuk mi je od velike važnosti. Niti jedan moj set nikad nije isti.

3. Imate rijedak dar sinestezije gdje vidite zvukove i čujete boje. Kako to utječe na vašu produkciju i live izvedbu?

Ponekad samo pomislim da sam lud, ali općenito mi pomaže to što imam taj dar  jer vidim i čujem kada su elementi u nekoj stvari u koliziji ili  harmoniji tšto mi omogućava da mogu brže reagirati i prilagoditi se situaciji u live izvedbi.

 

4. Zvuk acida nalazimo skoro u svakom vašem radu, od samih početaka. Acid zvuk dolazi i odlazi u valovima, ali uvijek je prisutan u elektroničkoj plesnoj glazbi. Trenutno smo svjedoci acid preporoda. Možete li nam reći što je to zavodljivo u 303 zvuku kojim ste se zarazili i koji je stalno prisutan u vašim radovima i nastupima što vas čini jednim od najpoznatijih "acid" producenta i izvođača?

Kad sam prvi put čuo Acid Trax od Phuturea, pomislio sam da je to prava plesna glazba vanzemaljaca. Bio sam uvjeren da komuniciraju putem ovog zvuka i želio sam naučiti govoriti sa njima. Tako sam postao Rob Acid.

5. Poznati ste kao majstor dizajna zvuka i jedan od najboljih poznavatelja hardwarea i softwarea za glazbenu produkciju, održavate predavanja širom svijeta na konferecijama poput TEDx-a te su vas između ostalih angažirale i neke velike tvrtke poput Apple-a i Native Instruments. Kakav je vaš odnos sa zupčanicima? Kakav je to odnos između vas i mašina da se tako dobro razumijete?

Znam da izgleda kao da sam totalni gear freak ali općenito samo pokušavam pronaći najbolji mogući komad hardwarea ili software koji će mi pomoći da ispunim svoju viziju zvuka. Stvar je da je ljubav prema glazbi prevelika što dovodi do stalnog eksperimentiranja i iskušavanja novih stvari. Tome onda nema kraja.

 6. Izdali ste više od 1000 ploča i nekoliko albuma na nekim od najvažnijih techno / house etiketa. Negdje smo naletjeli na podatak da tijekom rada u studiju više stvari završi u smeću nego što ih objavite jer niste bili zadovoljni. Obzirom na količinu glazbe koju ste objavili nameće se odgovor da ste vrlo brzi. Radi li se o puno vježbanja ili je za vas rad s mašinama postao više intuitivna stvar ili oboje?

Odgovoriti na ovo pitanje nije lako. Uistinu, poznavanje principa rada jako ubrzava stvari no, dok produciram imam neki poseban odnos sa stvarima dok ih radim. Nekako je taj proces dvosmjeran jer mi glazba govori što želi od mene.

7. Što bi savjetovao mladim producentima pošto su mnogi od njih su danas zbunjeni? Hardware ili softvere? Analogno ili digitalno?

Rekao bih ako ste na početku započnite sa softverom. Tada kad polako naučite osnove, pokušajte ubaciti neku opremu ako vam to ima smisla. Ali općenito nema crno-bijele slike, samo učinite ono što vam najviše odgovara.


8. Električni Halloween je najveće okupljanje zombija, vještica, vampira i svih ostalih tamnih i podzemnih stvorenja u Hr. Snažno je povezan s jezivim zvucima acida od samog početka (poput pjesme Confusion iz filma Blade.) Što možemo očekivati od vašeg nastupa u Splitu? Imate li poruku kojom želite uputiti publici koja je vidno uzbuđena zbog vašeg nastupa u splitskom klubu Central?

Ja sam RATNIK ACID-a i borit ću se protiv tame zlatnom svjetlošću svog 303 i na kraju će svi postati anđeli! 🙂

Broj ulaznica na Electric Halloween u Central klubu je strogo ograničen – zadnje dvije godine događaj je bio rasprodan. Stoga, požurite kupiti svoju kartu online ili na prodajnim mjestima Ticketshop-a.

Facebook event: Electric Halloween 2019

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2