Skip to main content
  • 16.09.2019.

SB Elektronika: San za slavonsku party scenu već je ostvaren

Intervjuirali smo Alena Vladislavljevića uoči 10. rođendana SB Elektronike.

Piše: 

Ovoga vikenda, 21. rujna u Slavonskom Brodu slavlje je 10. godišnjice  SB EML uz Techno Dozu na čija će se dva floora moći pronaći ponešto za svakoga. Osnivač promotorske grupe SB EML – Alen Vladislavljević – odgovorio nam je na nekoliko pitanja uoči eventa te u nekoliko kratkih odlomaka narativno nam ispričao putanju slavonske party scene.

 



 

 1. Kako je za tebe započeo put u glazbi? Na koji si prvi party upao kao klinac u Slavonskom Brodu i kako je u priču promocije i organizacije glazbe kao karijernu putanju upala inspiracija Gorana Gigija Marinkovića? Znamo da voliš flyer kao promo metodu. Po čemu je flyer idealna lijana za širiti vijest o partiju i daje li on ipak drugačiji osjećaj od digitalne najave eventa?

Moj ulazak u svijet elektronske glazbe je započeo kroz trake tipa Brooklyn Bounce – Club Bizzare  te Public Domain – Operation Blade negdje  2006. kada sam se upisao u Tehničku Školu u Slavonskom Brodu. Ta škola je u to doba imala i svoj vlastiti amaterski radio RTŠ (Radio Tehničke Škole) na frekvenciji 105.6Mhz koliko se sjećam. Na tom radiu  za vrijeme velikog odmora su puštali na zvučnike u hodnicama komercijalnu elektronsku glazbu pa sam preko toga ušao u elektronski svijet. Na svoj prvi party u Slavonskom Brodu sam otišao za Valentinovo 2010.godine a zvao se Instinct sa Damir Ludvigom i Go Cut-om u Cezaru. No, koliko se sjećam moj prvi party ikada je bilo gostovanje nizozemskog hardstyle dvojca Showtek u zagrebačkom klubu The Best 12.12.2009. godine. Taj party a i datum će mi uvijek ostati u dubokom sjećanju. U to sam doba kao srednjoškolac kad god sam išao gradom vidio  plakate partya od Instincta, te poneki hip hop party sa Ajs Nigrutinom pa sam uz pomoć Interneta  i preko plakata došao do spoznaje da ima partya i u mome gradu.

Malo pomalo odlazeći na brodske partye sam stekao poznanstvo sa Jaxx Pot-om i Daniel Bobanom koji su u to vrijeme jedini organizirali partye u ovome gradu. Povezujući se sa njima te preko Facebook-a,  otkrio sam promotersku grupu Gorana Gigija Marinkovića koja se zvala "Gigi Sound…". Promatrajući njega kako radi promociju došao sam na ideju da započnem takvu istu grupu ali za Slavonski Brod pa sam kasnije promovirao i cijelu Slavoniju koliko god sam mogao pohvatati sva događanja.
Flyer je najbolja vrsta promocije  jer ide direktno osobi u ruke, a ne poput slanja pozivnica za evente preko Facebook-a. Po meni je drugačiji i potreban je svakako, ma da su meni kada sam počeo radit flyere za partye u Slavonskom Brodu  govorili da je to nepotrebno jer previše  košta i kako  je dovoljna promocija preko Interneta. No ja sam slijedio svoju ideju i po utjecajima grupe Gigi Sound smo negdje 2013. godine ponovno vratili flyere u upotrebu. Po meni te  dobar flyer poziva na party a dizajn na tome listu A6 papira ti iskače i viče "dođi na moj event", zajedno sa line up-om i svime ostalime.


2. Kako je izgledala slavonska scena kada is počinjao i koje nove tendencije i promjene vidiš? Koje nove Slavonce i Slavonke za pultom bi preporučio široj publici i od kuda u ovoj novoj eri ekipa sve pristiže na partyje u Slavonski Brod i zašto?

Kada sam krenio obilaziti partije po Slavoniji bilo je događanja u mome gradu za Uskrs, Božić i Halloween te poneki party na Poloju (plaži pokraj Save u Brodu) pod palicom ESAA! Association-a te tadašnji partiji u Scotch klubu, partiji u Alfa klubu. Ground Zero se tada rodio kao party program u Požegi a prije njega je tamošnji lokalni DJ i producent Topa organizirao partye u The Bestu. Ekipa iz Županje, Deflection Session,  radila je partye u MKC-u. U Osijeku se zabavljalo u tadašnjem Bastionu, Bunker Session te u Topu. U Đakovu je Ervin Mandari radio  u tadašnjem Soho klubu. Novogradiški kolektiv  Fresh Air Party se u to vrijeme tek počeo razvijati…Na scenu su sa vremenom došli neki "novi klinci", neki kolektivi su se ugasili a novi se rodili. Osijek je dobio nove klubove i restaurirao stare, programi poput Sixt Sense i Traume su podigli techno na viši level, dub i drum'n'bass scena te psytrance glazba je došla na svoje u gradu lega i legica. Naša Stvar je podigla Vinkovce na noge. Novogradiški Fresh Air Party te njegov jači brat techNOVAtion su vratili house i techno na tamošnje podije te se  tako rodilo Partijaševo. Vukovar Undergroud je počeo vraćati svoj grad na scenu.

Đakovo je dobio svoj festival psy-trance glazbe, a Urban Art i Techno Doza su povezale Slavoniju u techno ritmu. Reunited ekipa je nastavila održavati Valpovo. Svi mlađi i "dugostažni" partijaneri su željni novih izlazaka i partya, ali njihova podrška te dolazak novih "klinaca"  daju nama promoterima odskočnu dasku pošto je to dokaz da su prepoznali dobru zabavu koju smo u početku imali odmah na umu ali smo kroz godine usavršali odabir ozvučenja, DJ-a, flyera te raznolikost evenata elektronske glazbe. Preporučio bi im da daju priliku svakom kolektivu (ne samo onima koji tu već dugi niz godina) i njihovom viđenja dobrog partija te da ih posjete i sami se uvjere gdje je dobra zabava. Prije smo imali jaku dobru povezanost ekipa sa drugim gradovima, u Brod su nam dolazile ekipe iz Nove Gradiške, Đakova, Vinkovaca, Županje, Osijeka, Vukovara… Sada je to malo oslabilo što zbog gašenja nekih kolektiva, odlazaka ekipe radi posla u inozemstvo i drugih stvari. Zato sam za 21. rujan odlučio udružiti Novu Gradišku, Požegu, Vinkovce, Vukovar i naravno Slavonski Brod. Jer  zajedništvo je  krug, što je nekada bilo, biti će opet. A zašto? Mislim da je jedini razlog dobra zabava a i tradicija kada su se ekipe međusobno podržavale i išle sa partya na party u druge gradove.

3. Za što stoji SB ELECTRONIC MUSIC LOVERZ (SB EML) grupa? Koji ti je cilj u godinama koje dolaze? Kako vidiš dalje razvoj domaće elektronike i što dobar party čini sjajnim?

Ideja SB EML-a je bila i ostala promocija partya elektronske glazbe Slavonskog Broda, njegovih DJ-a i producenata te kasnije i cijele Slavonije. Razvoj domaće elektronike je moguće, čisti primjer je novogradiški DJ i producent Yakka koji je krenuo kao grafički dizajner te DJ, a kasnije i producent te je 2018. dobio nagradu za najboljeg domaćeg DJ-a. Dokaz da se iz čiste nule može trudom i ljubavi ostvariti svoj san. Cilj je i dalje promocija elektronske glazbe cijele Slavonije i razvijanje nekih novih ideja. Mislim da je svaki party dobar, radila organizacija koja već radi dugi niz godina ili neki novi klinci koji se tek počeli nešto raditi, ali gledajući sa strane promotera i organizatora bitan je dobar line up koji  ide uzlaznom putanjom od početka večeri, razvijajući se preko noći te zatvarajući na dobar način. Odabir dobrog ozvučenja, vizualnog ugođaja te ono najbitnije- stvaranje dobrog osjećaja na plesnom podiju.


4. Ovog vikenda – 21. rujna se sprema veliki dualni party "Techno Doza pres. SB EML 10th Anniversary XXL edition" u Vip klubu i Mexico klubu u čast 10 godina djelovanja. Što plesači mogu očekivati, što će sve čuti, na kojim žanrovima živi ekipa s line-upa i kolika doza techna je dovoljna doza techna?

Plesači mogu očekivati ne 8, ni 9, nego 10 sati elektronske glazbe (+afterhours) sa slavonskim DJ-ima i producentima koji su bili u početku otvaranja SB EML grupe te one koje sam upoznao i surađivao kroz prve 4 godine djelovanja. Event proslave 10. godina našeg pokušavanja, truda i ideje da se sve održi do dan danas  održat će se na dva floora. U Vip klubu odnosno Valinoru te u Mexico klubu koji je odma "tik" do Vip kluba. Zašto je event na dva floora? Iz razloga da bi zaljubljenici u house i techno mogli zajedno sa svima nama u studiu i režiji proslaviti 10 godina elektronske glazbe. Izvođači za 10. godišnjicu udišu elektronske žanrove od deep, tech i progressive House-a pa sve do dark, acid i hard Techna. Dovoljna doza je ona koju će te moći preuzeti 21. rujna!


5. Koji je tvoj san za slavonsku scenu? Kako vidiš njenu progresiju u narednom desetljeću i cijene li novi klinci sve mogućnosti i opcije koje im se danas pružaju?

Mogao bi reći da je moj san već ostvaren. Možda nemamo kao Zagreb i Rijeka partye svaki petak i subotu ali ovo što imamo treba cijeniti, podržavati i razvijati dalje. Mislim da oni koji pohađaju partye cijene ovo što im se nudi, jer da nema njih, nebi bilo ni nas.


6. Wild Card pitanje: Da igrom slučaja dođeš u poziciju da iz nule stvaraš vlastito društvo i njegova pravila koje bi bilo prvo pravilo koje bi uspostavio?

Hmm.. trick pitanje. Mislim da ne bi stvarao novo društvo jer za to treba imati želudac  a i  nekoliko životnih vjekova kako bi se promjenilo a kamoli stvorilo nešto novo.
 

sea star mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2