Skip to main content
  • 19.06.2019.

Slaven Tušek aka Pips: Za mene je sve počelo 1999. i to ludilo traje do dan-danas

Resident je i osnivač naj eklektičnijeg osječkog klupskog programa, Big Mama Session, kao i CASA programa gdje ispoljava svoju iskrenu ljubav prema 4×4 zvuku.

Piše: 

Slaven Tušeka aka Pips – DJ i promotor iz Osijeka sa zagrebačkom adresom, vječni student elektrotehnike. Prvi nastup upisan je 2002. i od tada nastupa po klubovima i festivalima diljem regije, pa i šire. Član je Funk delegacije i neumorni istraživač dobrog funka i soula koji tjera na ples.

1. Najljepši pozdrav Slavene i dobro nam došao na stranice Klubske. Pa da odmah uskočimo bez umakanja palaca u vodu. Kako je za tebe sve započelo i od kuda alias Pips?

– Pozdrav, još bolje Vas našao 🙂 Za mene je sve počelo nekad krajem 1999., kada sam prvi puta otišao na party u osječki klub Vega, bila je to ljubav na prvi pogled. Odmah sam znao da želim biti dio te priče, te očaran svime što sam tu noć doživio i to ludilo traje do dan danas. Pips je zapravo varijacija na temu mog originalnog nadimka Pipa koji sam dobio u drugom razredu osnovne škole na izviđačima, Slaven = slavina, Tušek = tuš, i tako se dogodio Pipa 🙂

2. Rođen si u Osijeku – kakva je bila osječka scena kada si odrastao, gdje se moglo izaći i je li se išta promijenilo? Je li udovoljavanje hedonizmu razlog vječitog studiranja i jesu li "tradicionalna domaća pića" u biografiji pokušaji maskiranja rakije?

Osječka scena je bila čudo u periodu izmedju 99te i 2003. Partiji su se održavali svakog vikenda i posjećenost je bila suluda; club Oxygene je radio manje partije, dok je Vega imala nešto veću posjećenost, u Barutani su znali biti vrhunski partiji kao i u Bizovačkim toplicama poznati Recycled Pools partiji. 500 do 1000 rejvera je bila normalna stvar. Iz sadašnje perspektive gledano, ekipe koje su organizirale partije su doista radile to s jednim posebnim entuzijazmom i strašću, tu prvenstveno mislim na Sly-ja, Lokija, Mlinku. Vjerojatno sam malo subjektivan kad ovo govorim, ali dao bih ruku u vatru da nismo zaostajali za Zagrebom i Beogradom.

Hehe, vrlo moguće, zapravo da budem iskren, oduvijek sam bio kampanjac, pa bih ipak to naveo kao razlog vječnog studiranja, iako, stvari su se bitno promjenile od trenutka kada smo sastavljali tu biografiju, od studenta sam postao šljaker, kako i priliči čovjeku u mojim godinama 🙂 Na što bi drugo Slavonac mislio nego na rakiju, svejedno od čega je pravljena, ako baš inzistirate izdvojio bih viljamovku 🙂

3. Kako se tvoj zvuk mijenjao od početaka do danas i koji žanr elektroničke glazbe te prvenstvenu upecao?

– Promjene su zapravo bile jedina konstanta, inicijalno sam se zakačio na techno i progressive zvuk, s vremenom sam sve više grebao ispod površine te su se tako i ukusi mijenjali. U tenutku kada samo počeo DJ-at sam bio skloniji izlomljenim ritmovima.

Kontrapunkt festival i klupske večeri su bile u svom peak-u te smo često potezali iz Osijeka u Zagreb jer kući nismo imali gdje čuti ništa slično. Nakon toga dolazi era breakbeat-a i drum’n’bass-a. Kolega Safety Breaks i ja organiziramo prve DNB partije u Osijeku; prvo serijal partija “Glechudesa”, a nakon toga i “Big Mama Session”. Danas sam ipak povratnik korjenju i uglavnom puštam house i techno. Vidjet ćemo što će budučnost donijeti 🙂

4. Smatraš li da te klasična glazbena naobrazba čini i boljim elektroničarom? Koje instrumente sviraš i da biraš svoju apsolutno skroz na skroz najdražu pjesmu u čitavom životu koja bi ona bila?

– Ne nužno, zasigurno da je poznavanje glazbene teorije pomoglo da naučim brže shvaćati odredjene stvari u elektronici, al se ne bih usudio reći da me to što znam čitati note čini boljim elektroničarom. Od instrumenata sviram gitaru koja je bila moj prvi izbor, a nabadam nešto i na klaviru.

Uh, teško pitanje, ne znam kako izdvojiti samo jednu, nebi htio naljutiti nekoga od svojih heroja 🙂

5. Kako je nastao BIg Mama Session i koja mu je centralna misija?

Big Mama Session je nastao na inicijativu jednog našeg prijatelja koji je ujedno i vlasnik kluba u kojem smo radili, prvobitno je zamišljena kao svojevrsno ujedinjenje osječke scene i doslovno svima koji su u tom trenutku nešto radili su vrata bila otvorena. Znalo nas je po 10 vrtit kroz noć bez obzira na žanrovske preferencije. Centralna misija je zapravo bila da zabavimo sebe, a onda i druge, jednostavno se moralo nešto poduzeti jer je ponuda noćnog života bila kriminalna.

6. Po čemu je #CASA drugačija i voliš li hashtagove (;))?

CASA je ništa drugo nego realizacija naših vizija kako bi jedna klupska večer trebala izgledati, koliko je drugačija je teško pričati. Trudimo se zadržati tu neku obiteljsku atmosferu na našim partijima. Fokusirani smo uglavnom na promociju domaće i regionalne scene, gradimo mostove i razvijamo čvrste prijateljske odnose pa i ne čudi što nam se gosti uvijek rado vračaju.

7. Što te to privlači u funku i soulu i kao to da se oni tako dobro ljube s elektronikom?

– Groove, it all about groove 🙂

8. Koji su planovi za ovo proljeće i gdje ćemo te sve slušati?

– Red, rad i disciplina 🙂 Nadolazeći su Dobar House u Mastersu i Lent Festival u Mariboru na rasporedu su za lipanj, Otok Mljet imam zakazano u srpnju, dok u kolovozu idem na Fresh Wave Festival. Siguran sam da će biti još toga i silno se veselim tome što predstoji.

9. Da novac i vrijeme ne predstavljaju nikakvu prepreku što bi učinio kao svoj najveći pothvat?

– Vjerojatno bi spakirao torbu i krenuo na put bez odredišta…

10. Wild Card pitanje: Je li ti brada stvarno tako intenzivno riđa i uživo?

– Brada je intenzivno narančasta tek kad preraste 6mm, kosa također kad je malo duža, ne kužim u čemu je fora, ali da, riđi sam 🙂

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2