Skip to main content
  • 19.01.2022.

Tipsy kolektiv: Spoj suvremenog umjetničkog izričaja i elektroničke riječke scene

Tipsy je kolektiv iz Rijeke koji provodi značajne programe vezane uz klupsku scenu, suvremenu umjetnost, edukacije i nove medije.

Piše: 

Stoje iza festivala „Tenzije“ te mnogobrojnih uspješnih riječkih partija. Poznati su po unikatnom pristupu i pomnoj kreaciji njihovog line upa. Kako je sve započelo te koji je njihov stav prema trenutnoj situaciji oko elektroničke scene, saznajte u intervjuu.


Foto Renato Buić: Tipsy – Pothodnik

Kako je nastao kolektiv „Tipsy“  i koliko dugo ste aktivni na sceni?  

TIPSY je nastao u momentu kada u Rijeci nismo imali gdje čuti zvuk koji nas je interesirao. I također, rekla bih u međuprostoru smjene generacije. Jedna je polako odlazila sa scene, a ona mlađa se suočila s nedostatkom infrastrukture i težim uvjetima rada. Primjerice, za prvi TIPSY u 2016. upad od 30 kuna predstavljao je izazov i trebalo je barem godinu dana da profiliramo i priviknemo publiku da ulaznice znače kontinuitet i kvalitetu programa.  


Foto Stephany Stefan: TIPSY, Oblik 3 vizuali 2

Koliko je trenutno aktivna riječka elektronička scena i kakav je vaš subjektivni stav prema riječkoj klupskoj sceni?

Aktivna je koliko može biti. Određeni klubovi ne rade ili su se ugasili, tipa Palach, Život, zadnje smo izgubili Tunel, ali neki guraju i dalje. Tu je Manual, Crkva se ponovno otvorila, pa i Pogon (ex Stereo) ima programe elektroničke glazbe. Ludost i strast pojedinaca i pojedinki i nekolicine kolektiva čini mi se održava scenu živom i na tome im zaista treba zahvaliti.

Kada se objektivno pogleda, Rijeka ima par specifičnih intimnih, pa i nešto većih klubova, tu je i Stereo dvorana. Svakako i industrijske lokacije (Hartera, Torpedo, Export itd.). Publika se profilirala, upad se naplaćuje. Na sceni ima fantastičnih glazbenika i glazbenica, iznimno talentiranih i vještih, možemo se pohvaliti i s par etiketa, svakako Innerspace Recordsom, a i neki novi klinci i klinke kotrljaju što je uvijek dobro. Ali, scena je kao i grad – malena. Rijeka ima mrvu više od 100 tisuća stanovnika što za specifičan zvuk u samom startu znači i malu publiku, a k tome je i većina koja slično radi disperzirana. No nije to problem samo glazbe već, čini mi se, općenito kulturne scene grada.


Foto Stephany Stefan: TIPSY, Oblik 3 vizuali

Koliko ste zadovoljni s kreacijom i provedbom festivala „Tenzije“ za Rijeku 2020?

Apsolutno! Ovo nam je prvi event na kojem smo se prestali brinuti hoće li biti ljudi. Znali smo da neće hahah. Radili smo s pristojnim budžetom i mogli složiti kvalitetan program. Gostovala je fantastična Fantastic Twins (live) u vizualnoj sinergiji s Marušić Klifom, Zarkoff je održao masterclass iz masteringa, a Mimi i Mia su odvrtili klupsku završnicu.


Foto Tanja Kanazir: TENZIJE di.merkl

TENZIJE su koncipirane kao micro festival – jedan dan, tri (naj)kvalitetnija sadržaja. Na žalost, radi znamo-već-čega, u 2021. program smo morali smanjiti samo na glazbeni dio, ali svejedno je bilo sjajno. Iznimna izvedba uživo ljubljanskog kvarteta Sujevera s mašinama i harfom i VJ-ice Ivone Ivković iz benda Žen te svakako početak jednog novog prijateljstva i suradnje.


Foto Tanja Kanazir: TENZIJE Sujevera


Foto Tanja Kanazir: TENZIJE Sujevera, Ivona

Kakav je feedback publike na avangardnije umjetničke formate u vašim sadržajima?

Odličan! To i je program za nekolicinu koji su zaronili dublje u tehnološka i sonička bespuća. Tako da mogu reći da je definitivno vrijedila ona kvaliteta nad kvantitetom.


Foto Stephany Stefan: TIPSY 2nd Anniversary, Neon Lies

Od autora koji su mi najviše zapeli za oko te koji su najunikatniji na vašem line upu su „Fantastic Twins“ i „Sujevera“ . Koliko je riječka publika naviknuta na netipične setove i da li ih prihvaćaju s pozitivnim stavom?

TIPSY je tu dosta zadao prepoznatljivi smjer, TENZIJE su ga samo produbile. Logičan razvoj od klupskog ka umjetničkom. Rekla bih da publika razumije, kontekstualizira i ne promišlja glazbu samo kao provod. Iako, naravno, i komponenta dobrog provoda treba biti pristuna. Bilo bi sjajno kada bi s vremenom bilo i više ljudi, ali na kraju, to je Rijeka, ali i naša odgovornost za budućnost – razvijati publiku i program.


Foto Tanja Kanazir: TENZIJE Sujevera

U kojim riječkim klubovima ste najviše provodili svoje programe te koji vam je klub ostao u najdivnijim sjećanjima?

Krenuli smo u Životu, mali i skromni, i tamo se zadržali koju godinu. Trebao nam je siguran prostor bez prevelikog rizika da program stane na noge. Klub nam je zaista pružio potporu i svi prijatelji i suradnici koji su kreaciju dobrog programa stavili ispred svojih honorara – posebno hvala Marinu i Ani, Obliku 3, Stephany Stefan, Sanji i Bašku, hvala ti Živote!


Foto Stephany Stefan: TIPSY Ballroom

Nakon toga smo htjeli nešto svoje, pa nešto veće u manjem broju edicija i onda se poklopila najluđa stvar da prvi u povijesti radimo event u dvorani Filodrammatica iz 1890. godine. Radi se o TIPSY Ballroomu, karnevalskom clubbingu koji je zaista bio van svemira. Potom smo kurirali glazbeni program za otvorenje izložbe Davida Maljkovića u MMSU-u i bili službeni party  otvorenja Rijeka 2020 EPK. S Innerspaceom smo organizirali pravi underground u pothodniku u samom centru grada. Kako smo krenuli, tako smo bili puni do zadnje sekunde. Taj party baš svi pamtimo. I taman kada se sve zakotrljalo, došla je gospođa korona.


Foto Stephany Stefan:TIPSY Ballroom

Ima li dodirnih točaka u suvremenoj/avangardnoj umjetnosti i elektroničkoj sceni u našoj regiji?

Ima, svakako. Preklapaju se, prožimaju, nadopunjuju. Mnogi programi oslanjaju se jedan na drugi. Ponekad u smislu da je elektronička glazba ili tehnologija alat suvremenoj umjetnosti, a ponekad je polje istraživanja. Scena možda nije velika, ali ima vrlo uzbudljivih radova i umjetnika, umjetnica.


Foto Renato Buić: POTHODNIK Innerspace, Samo Tako


Foto Renato Buić: POTHODNIK Innerspace, Samo Tako

Koji su neki od zadanih ciljeva oko vašeg kolektiva i što možemo očekivati u budućnosti?

Sigurno ćemo i dalje razvijati TENZIJE i već sada mogu najaviti treću ediciju u listopadu 2022., a što se clubbinga tiče, čekamo neka bolja vremena iako možda dođu i prije nego što mislimo.

sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk