Skip to main content
  • 12.12.2020.

5 techno klasika svih vremena – Lag

U našu kolumnu pridružuje se i regionalni DJ/producent godine Lag iz Novog Sada.

Piše: 

Promotor je underground kulture koji slovi kao jedan od predstavnika novog vala regionalnih techno umjetnika.

Surgeon – Death Before Surrender

British Murder Boys EP, početak saradnje Surgeon-a i Regis-a na istoimenom projektu – ovo izdanje predstavlja pečat na validnost Birminghemskog techna koji se tada izdigao iznad ostalih podžanrova techna i, kako njihova današnja izdanja pokazuju, nikada nije zastao. Surgeonova pjesma sa izdanja u sebi sadrži bas liniju semplovanu iz pjesme Paul Johnsona, semplove iz Coil pjesme, razne zaokrete u aranžmanu, duge brejkove, zadovoljavajuće dropove, a na pola trake se dešava ono što ekipa u dubstep sceni zove switch – potpuna promena raspoloženja i tempa, do te mjere da se može smatrati novom pjesmom iako ih spajaju zajednički semplovi i nepromijenjen BPM. Definicija timeless klasika mračnog techna.

Jeff Mills – Gamma Player

Iste godine kada je pokrenuo svoj Purpose Maker sublabel, seriju "shelf music" izdanja koji nemaju prevelik narativ već prvenstveno služe kao alat DJ-evima koji su tada uveliko otkrivali puštanje na tri-četiri gramofona, tatko Mils na Axis-u izdaje ovu ljepoticu. Gamma Player je pjesma koja u sebi nosi osjećaj ujedno zahvalnosti i melankolije, a inspirirana je činjenicom da je njen tvorac u trenutku njenog stvaranja bio beskrajno zahvalan za mogućnost da uz pomoć muzike putuje svijetom, upoznaje razne kulture, ljude, iskustva itd. Ovo je osjećaj koji sam i sam razvio i samim tim pjesma za mene predstavlja određeni tip svetinje, posebne misli za koju nikada zvijezde nisu dovoljno poklopljene da bih se usudio da je pustim u setu.

Octave One – Blackwater (Original Untold Mix)

Originalni mix pjesme Blackwater (verzija bez, priznajem, sjajnog vokala) za mene predstavlja pun sjaj izvornog, Detroit techna. Po riječima Salvadora Dalija: "sve što je kontradiktorno stvara život". Energična tvorevina iz kuhinje Octave One dvojca stvara vividan kontrast karakterističan za rane tvorce iz ovog grada: pjesma je u isto vrijeme tvrda i mekana, svečana i prljava, optimistična i tužna, ali je pre svega vrlo igriva i jasna u svojoj poruci, čineći je ultimativnim objedinjivačem svih koji su na podijumu za ples.

James Ruskin – Paranoia

James Ruskin jedan je od prvih koji su ušli u dubok, a energičan techno – oblik ovog žanra koji je obilježio prije svega kraj 2010-ih u halama Berghaina, a zatim i klubove širom sveta u protekloj dekadi. Ipak, poslije više od petnaest godina mračnog techna na vrhu popularnosti techno podžanrova rijetko tko je uspio da mu se približi po pitanju groovea, ideja i aranžmana. Pjesma Paranoia je savršen primjer Ruskinovog stvaralaštva iz jednog desetogodišnjeg kreativnog ciklusa koji obuhvata kraj devedesetih i početak dvehiljaditih. U pitanju je stil koji je inspirirao mnoge koji su došli poslije njega. Kako to obično biva sa velikim umjetnicima, njegov zvuk stvarno je zasijao tek kasnije, dolaskom Funktion 1 ozvučenja i njihove tehnologije koja omogućava razglasu da procveta kada na njima "zapevaju" pjesme sa minimalnim brojem ekspertno izoblikovanih elemenata u sebi koji dosežu vrlo nisko u basu. Nadam se da imate sjajan zvuk pri ruci, ili slušalice koje mogu da isprate dubinu u kojoj James brilijira.

Andrew McLauchlan – Love Story

Iako Andrew nije neko ko je dugo vremena proveo na sceni, njegova pjesma Love Story je sjajna reprezentacija jedne ere u technu, po mnogima možda i najboljeg perioda ove muzike i klabinga uz nju. Spoj naivnosti dopadljivih latino slojeva opranih elementima prljavog techna i undergrounda konteksta koji ga prate davao je svima zeleno svetlo da uživaju u melodijama za koje bi inače možda osetili da su previše plitak i konvencionalan izraz za naše lude, tinejdžerske vizije sveta. Kako je neko sa Discogs review-a ploče savršeno napisao: The piano is stretching out its hand to the listener and whispering "Just let go, come with me. Into a deeper world. Free your mind. Listen to me. Breathe. Dance!" Da mogu da uperim prstom na jednu pjesmu sa ovog spiska i kažem "to mi je omiljeni klasik da pustim u sred seta" odabrao bih Love Story!

brejcha 2
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
dobar house mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.