Skip to main content
  • 12.12.2020.

Egzotika – Sjećanja na clubbing

Bok svima, egzotičari ponovo pišu za klubskacena.hr. Odmah u startu ispričajte nas na patetičnom naslovu nove kolumne, nije ipak sve tako crno.

Piše: 


Vjerujemo da se do proljeća svijet, a time i clubbing polako vraća u normalu. No, do tada smo poprilično ograničeni, a trenutno čak i zatvoreni. Kako bi lakše dočekali proljeće i ponovno otvaranje klubova odlučili smo pokrenuti novu kolumnu u kojoj će naši kolege DJ-i predstaviti stvari koje često vrte u svojim setovima.

Cilj nam je povezati DJ-e i publiku kroz stvari na koje su zajedno plesali i prisjetiti se bezbrižnih vremena koja nam toliko nedostaju. Za prvu kolumnu predstavit ćemo TOP 5 stvari koje mi kao EGZOTIKA DJ’s volimo često puštati u svojim setovima:

1.    Hugh Masekela – Don't Go Lose It Baby

Na prvom mjestu, zasluženo, himna EGZOTIKA zabava. Osim što svaki puta razvali plesni podij ova pjesma je bila inspiracija za pokretanje EGZOTIKA projekta. Svojevremeno ovaj afro-funk klasik bio je pravi underground hit u američkim klubovima. Masekala je čak nastupao uživo u kultnom njujurškom klubu Paradise Garage-u čiji rezident Larry Levan slovi za jednog od najutjecajnijih dj-eva modernog clubbinga. Teško da ćete ostati ravnodušni na ovaj dragulj iz ‘84 – proto-house ritam, gitarski disko riffovi i solo dionice na klaviru i trubi. Ništa čudno s obzirom da je Masekala poznati jazz glazbenik i pjevač iz Južne Afrike čija je karijera trajala čak 60 godina.

Vrijeme je i da vi postanete fan!


 
2.    Chez Damier – Never Knew Love

Sve što volimo kod house glazbe nalazi se u ovoj pjesmi – ritmični akordi na klaviru i soulful vokali na čvrstoj ritam podlozi. Pjesma puna emocija na svakom podiju ostavlja osmijehe na licima plesača. Chez Damier, uz Ron Trent-a, jedan je od ključnih figura čikaške house scene. Zajedno su vodili Prescription – izdavačku kuću koja i danas inspirira mnoge house dj-e. Trent je preuzeo Prescription ‘96 nakon što su se on i Chez razišli i posvetili se svojim solo projektima.

3.    Dan Hartman – Relight My Fire

Puhački i gudački orkestar, klavir, disco ritam i neponovljivi Dan Hartman – ovako zvuči najveći guilty pleasure s liste. Iako izdana krajem disco ere ‘79. godine sa svojim aranžmanom stoji bok uz bok najvećim hitovima iz zlatnih vremena disco groznice. Izuzetno pozitivna i energična pjesma zadržala se na vrhu američkih ljestvica čak 6 tjedana. Dan Hartman, američki je pjevač, producent i pisac koji iza sebe ima nekolicinu hitova a Love Sensation od Loleatta Holloway ujedno je i najveća pjesma na kojoj je radio.

4.    Detroit Swindle – Break Up

Dvojac iz Amsterdama koji se odnedavno zovu Dam Swindle (because polical correctness!) upravo se s ovom trakom 2013. godine probio na širu house scenu. Nakon početnog uspjeha i dan danas održavaju konstantu izdavajući fantastične EP-ove, uglavnom na svojem Heist recordings labelu gdje su ugostili razna cijenjena imena poput: Nebraska, Adryiano, Kassian, Demuir, Makez, Max Graef, Pépé Bradock, Nachtbraker, Matthew Herbert, Ge-Ology, Byron the Aquarius i mnogi drugi. Osim što su vrhunski producenti, visoko su cijenjeni i vinyl kolektori; u njihovim setovima može se čuti od deep-a i klasičnog house-a 90-ih, do Afro ritmova i opskurnog diska – i dan danas su inspiracija u našim setovima.  

5.    Tim Maia – Acenda O Farol

Proglašen brazilskom James Brown-om, Tim Maia čovjek pozamašne konstitucije, širokog osmjeha i nevjerojatnog glasa, tvorac nebrojeno puno hitova, deklarirani je otac soul glazbe u Brazilu. Na manje poznatom albumu ‘’Disco Club’’ iz 1978. pojavljuje se ova zarazna pjesma u kojoj osim očaravajućeg Tim-ovog glasa dominira i violina u disco aranžmanu – apsolutno svaki put pali na podiju.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2