Skip to main content
  • 10.05.2020.

Egzotika DJs: Male tajne velikih sample-ova Vol. 3

Vraćamo se sa pjesmama i sample-ovima koji su obilježili house i dance glazbu, a danas su na redu Mighty Dub Katz.

Piše: 


Sredinom 90-ih cimeri Norman Cook (Fatboy Slim, Pizzaman) i Gareth Handsome započinju svoj zajednički projekt i bilježe solidan uspjeh na klupskoj sceni sa singlovima Magic Carpet Ride i It`s Just Another Groove.

Inače Gareth Hansome je prvi upotrijebio izraz za žanr Big Beat, kojeg je kasnije između ostalih proslavio i Fatboy Slim. Danas pišemo o sample-u oko kojeg se bazira pjesma It`s Just Another Groove izdana 1995. godina na Cook-ovoj izdavačkoj kući Southern Fried Records. Za razliku od Magic Carpet Ride koja je uživala u komercijalnom uspjehu, It`s Just Another Groove zaslužila je svoj kultni status u underground klubovima. Uz sample koji ćemo secirati niže, pjesmu karakterizira snažna ritam sekcija kojom dominiraju perkusivni loop-ovi i ženski vokal koji ponavlja frazu I Think That We Should Get Back Together.

Sample o kojem pišemo preuzet je s pjesme Disco Juice filadelfijskog benda Cloud One. Pjesma je izdana na albumu Atmosphere Strut 1976. godine. Dvije godine nakon izdali su još jedan manje poznati album pod nazivom Funky Disco Tracks. Odabirom Disco Juice sample-a Cook već tada pokazuje svoju naslušanot i uho za sempliranje što će naravno kasnije kroz svoj najveći projekt Fatboy Slim i opravdati. Zanimljivost kod originalne pjesme je 15/16 mjera u kojoj je komponirana. Cook je vješto prilagodio sample u standardnu klupsku 4/4 mjeru koja odlično funkcionira na podiju.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk