Skip to main content
  • 8.01.2023.

Feljton: Kako je Massimo Savić obilježio alternativnu scenu

Dok se prijatelji, kolege, fanovi i dalje se opraštaju od poznatog glazbenika, in memoriam Massima, osvrćemo se na njegov rad kroz alternativnu scenu

Piše: 

Krajem 2022., nakon kratke, ali teške bolesti preminuo je Massimo Savić u 61. godini života. Svoju karijeru započeo je početkom 80-ih kao frontmen kultne synth-pop / new wave grupe Dorian Gray.


Foto Radio Labin

Obradom “The sun ain’t gonna shine anymore” grupe Walker Brothers, Dorian Gray se probio na tadašnju jugoslavensku scenu. Prepjev Sjaj u tami nosio je i ime njihovog debitantskog albuma koji osim zvuka synth-popa i new wavea, sadržavao elemente elektroničkog rocka, kao i drugih varijanti alt-rocka. Drugi album Za tvoje oči, nastavlja utabanim putevima prvijenca te vodi Dorian Gray na veliku turneju Jugoslavijom.

Uz inovativan i prepoznatljiv zvuk, tadašnji Massimov Dorian Gray isticao se i po svojim omotima ploča. Stilski su slijedili estetiku Davida Bowiea, Talking Headsa, Roxy Musica i grupe Japan. Njihov ovitak albuma Sjaj u tami, čiji su autori Bachrach & Krištofić i dan danas se smatra kao jedno od najboljih likovnih rješenja za gramofonske ploče.

Raspadom grupe Dorian Gray, krajem 80-ih, Massimo Savić kreće sa svojom solo karijerom koja se do kraja njegovog života pretežito zadržavala u pop i pop rock zvuku, no tu je i dalje bilo nekoliko izleta kako na alternativnu scenu tako i u druge žanrove.


Foto Ana Fornažar


Foto Radio Labin

Početkom 90-ih, točnije 1991. u bivšim labinskim rudnicima ugljena, osnovan je Labin Art Express. 160 metara pod zemljom rodio se rudnik kulture, koji je postao poprište događaja i mjesto za alternativnu scenu u Istri. Jedan od projekata LAE-a je Metal Guru, iza kojeg je stajao Massimo Savić s Deanom Zahtilom i Krešimirom Farkašem.

Kroz Metal Guru, Massimo je održao svoju vezu s alternativnom scenom. Od njegovog osnutka 1993. pa do Massimove smrti, objavili su 2 CD-a te brojna druga multimedijalna djela kao što su performansi, instalacije i konceptualna umjetnost. Pjesme su im nastale fuzijom elektronike s industrijskim rock zvukom, dok su njihovi spotovi bili pravi performansi koji su prema nekim komentarima za to vrijeme bili i “radikalni”. Neki od njih su završili i na HRT-u, no tamo se nisu dugo zadržali zbog svog sadržaja.

Metal Guru je kroz godine predstavljao hrvatsku alternativnu scenu diljem Europe te su sudjelovali na važnim kulturnim događajima. Njihov najdugovječniji projekt je bio HERO XXI – koncept rađanja bogom danog umjetnika, heroja 21. stoljeća u sklopu “Underground City XXI” u bivšim rudnicima istarskog gradića Labina.

1995. na zenitu tadašnje “cro dance” glazbe, Massimo je objavio i duhovitu traku “Benzina” u ritmovima tadašnjeg komercijalnog elektroničkog zvuka prilagođenog široj publici. Priča iza te pjesme dolazi iz Portugala, kada je Massimo boravio u Lisabonu i otišao u klub Benzina. Pjesma je nastala iz šale i razgovora kad mu je Nikša Bratoš rekao da nema hit, a refren “Ti si moja benzina!” aludira na zgodnu djevojku koju je vidio upravo u klubu Benzina.

*Zahvaljujemo se udruzi Labin Art Express na dostavljenim materijalima

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2