Skip to main content
  • 22.11.2020.

Put po sceni: Marshall Jefferson

Autentičan, inovativan, prepoznatljiv, revolucionaran, Marshall Jefferson.

Piše: 


Svi pridjevi koje mu možemo pridijeliti ne mogu dočarati sve ono što je pridonio house glazbi. Počeo je prepoznavati posebnost techna još kao običan tinejdžer u Chicagu gdje je po prvi puta posjetio slavne i poznate, dobre stare i prve klubove u kojima se puštao techno, koji tada nije imao dovršen zvuk kao sada kojeg se postiže modernim miksetama i alatima za spajanje zvukova i melodija.

U klubu Warehouse nije bilo mnogo prostora za različito i mnogobrojno posjećivanje no on je bio jedan od rijetkih koji su uspjeli ući u klub i stupiti na plesni podij gdje su tek novopečeni dj-i puštali repetitivne udarajuće zvukove kojih je danas vrlo lako prepoznati kao techno muziku, tada naravno nije još bio formiran taj naziv. Nakon par posjeta Marshall shvatio je da ima sluha za miksanje i da bi se mogao okušati u takvom poslu.

Krenuo je sa aparatima koji su mu bili najpristupačniji i koje si je kao tinejdžer mogao priuštiti, uz to naravno bile su mu potrebne i mnogobrojne odabrane ploče kojih nikada nije bilo dovoljno. U svrhu miksanja što boljeg seta kupovao je po dvije ploče na kojoj su bile iste trake te bi ih tokom večeri vrtio, okretao, puštao, zaustavljao da bi s time postigao potpuno jedinstven zvuk u to vrijeme zbog kojega je bio i toliko prepoznatljiv.

Par godina miksanja po klubovima je prošlo, Marshall više nije bio klinac, sada je u užem krugu dj-a započeo pokret pravljenja vlastitih traka koje su još više izdigle te dj-e na nedostižne razine posla.

Među tim trakama Marshallova „Move Your Body“ prva je u kojoj je inkorporiran zvuk klavijature za kojeg su u vrijeme izbacivanja trake govorili da nije pravi zvuk house-a, no on je bio samouvjeren i nakon što je pučanstvo čulo takvu traku u poznatom „MusicBox-u“ svi su pomahnitali i zaljubili se u te zvukove, nakon izdatka te trake formirana je grana techna nazvana „house“ koja je dobila takav naziv jer je izašla iz skromnih kuća tadašnjih dj-a.

Sa slobodom, pa čak i ponosom dozvoljeno je reći da je Marshall začetnik house pokreta kao takvog.

*Članak je stav autora, studenta sociologije, ujedno i obožavatelja elektroničke glazbe koji proučava njen utjecaj

**Stavovi autora izneseni u kolumnama ne moraju se nužno poklapati sa mišljenjem uredništva portala

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2