Skip to main content
  • 1.05.2016.

Vinyl Toxicologija: “Moja prva prava glazbena ljubav bio je Electro Funk”

Svima je vjerojatno poznato da nakon slušanja Funk i Disco glazbe u djetinstvu moja prva prava glazbena ljubav je bio Electro Funk, preteča današnje elektroničke glazbe iz koje su nešto kasnije nastali derivati koje danas poznajemo pod imenima Hip-Hop, House i Techno.


Od mnoštva tadašnjih umjetnika čije ploče još uvijek čuvam u svojim policama, za izdvojiti su upravo dvojica: Afrika Bambaataa, DJ i umjetnik iz New Yorkškog onda zloglasnog kvarta Bronxa,  tzv. 'otac' Electro Funk glazbe, osnivač subkulturnog pokreta zvanog Hip-Hop, te umjetnik imena The Egyptian Lover koji je uz Dr. Drea i njegove projekte World Class Wreckin' Cru i NWA,  zaslužan za pojavu te glazbe na tzv. istočnoj obali, tocnije u L.A.u.
{youtube}4eOOoNIDcoo{/youtube}

1984. izlazi za ono doba jako čudan i nekomercijalan 12''single imena Egypt Egypt. Već pri prvome slušanju tog djela osjetio sam nešto posebno, čak za nekoliko stepenica više nego što sam to osjetio slušajući dotadašnji Electro Funk većinom baziran u New Yorku. Kao u slučaju Bambaatinog singla Planet Rock, i Egyptianov Egypt napravljen je na Rolandovoj TR-808 ritam mašini zbog koje Greg i danas nosi naziv 'King Of 808'. Egypt, Girls, Dance, You're So Fine, The Lover… maxi singlovi su koji će krasiti moje police dok sam živ. Pravim imenom Greg Broussard sva tri desetljeća je itekako aktivan na glazbenoj sceni.
{youtube}EfTg3ymB4lg{/youtube}

2009. Greg obilježava 25 godina svog umjetničkog rada i tom prilikom izdaje ovaj moćan 12''singl u limitiranom izdanju na 'pastel orange' vinilu. Ploču sam dobio poštom od prijatelja iz berlinskog dućana Hard Wax, a sam Greg mi ga je uz sve ostale njegove 12'' i L.P. ploče potpisao prilikom njegovog (jedinog) gostovanja u našoj zemlji 2014. godine u zagrebačkom klubu Mixer.

2009. Egyptian Empire Records. DMSR 00222 U.S.A.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2