Skip to main content
  • 11.03.2016.

10 građevina s nevjerojatnom akustikom!

Ljudska fascinacija zvučnim bazični je elemenet osjetilnog iskustva utkana od tebe još kada si se kao klinac ili klinceza i oduševljeno koprcao na zvukove oko sebe.

 
Duboka povezanost s zvukom ide toliko daleko da zadire u predjezično. Većina vrsta ima sposobnost porizvesti zvuk, ali ni jedna se njegovom stvaranju i usavršavanju nije posvetila s takvom žestinom stepskog lava kao čovjek. 
 
Što je zvuk? Oblik energije. Val koji potresa zrak oko sebe (zato te u vakumu nitko ne čuje da vrištiš). Tako val tresucka ujedno i opnu tvojih bubnjića pa zatim divnim putevima čekića, nakovnja i stremena fino prelazi u električne impulse koji šibnu u slušni dio mozga. I baš kao što vibracije može proizvesti struna gitare ili opna bubnja, tako ih može proizvesti i vibriranje tvojih glasnica dok zrak prelazi preko njih.
 
Ali primijetio si kako zvuk ne zvuči jednako posvuda. Zapjevaš li si svoju najdražu pjesmu na polju ili u podrumu dobiješ različit rezultat. Osobni koncerti u kupaoni su najbolji ( i ne samo zato jer od šuma vode zapravo ne čuješ koliko si užasan u pjevanju), već zbog akustike.
 
Akustika je rezonantna kvaliteta zvuka, njegovo produživanje, jačanje, odjekivanje uzrokovano odbijanjem zvučnih valova od stijenki zdanja, njegove deformacije, reformacije i sklapanja (da, svakako možeš sam sa sobom pjevati Bratec Martin naletiš li na dobru akustiku) pa smo tako odabrali globalnu desetku mjesta s najboljom akustikom koju ćeš ikada moći uhvatiti. Zateknu li te tvoja svjetska putovanja u blizini pokojega, navrati i isprobaj.
 
1. Tvísöngur, Island
{youtube}JrjkRydzaYA{/youtube}
 
2. Šumski megafon, Estonia
{youtube}3930SzCKUxc{/youtube}
 
3. Fertőrákos Cave Theatre, Mađarska

 
4. Glazbena dvorana Āli Qapu Palače, Iran

 
5. Denge zvučna ogledala, UK
{youtube}84nK-M_40Uk{/youtube}
 
6. Danski glazbeni muzej, Danska
 
 
7.Brunel muzej, Velika Britanija
 
 
8. Ekko, Danska

 
9. Galerija šapta u Katedrali Sv. Pavla, Velika Britanija

 
10. Prenzlauer Berg vodeni toranj i tankovi, Berlin

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2