Skip to main content
  • 20.01.2021.

50 godina Smileya – kratka animirana pripovijest pionira acid housea DJ Pierrea

Pionir Acid house glazbe, DJ Pierre angažiran je za pripovijest u kratkom, animiranom dokumentarcu koji priča priču o svjetski poznatom simbolu smajlića.

Piše: 


50 godina Smileya izlazi baš uoči 50. godišnjice žutog lica koja dolazi 2022. godine. Uz zvuk DJ Pierrea (pravo ime Nathaniel Pierre Jones), značajka od tri i pol minute daje kratki pregled kultnog smajlija.

Gledatelji će saznati da je izvorno korišten kao pozitivan pokazatelj priče za francuske novine 1970-ih. Iako postoji mnogo replikacija i interpretacija originala, njihov je dizajn zapravo zaštitni znak. Zatim objašnjava svoju evoluciju da predstavlja „prkosni optimizam“ underground zajednice u napetom desetljeću koje je slijedilo.

Iako se čini da video ne objašnjava puno o korištenju Smilea u ranom rave-u, na brzinu se daje znak udruživanju u obliku kratke scene s letačem s naslovom "RAVE" i DJ-om s gramofonima koji puštaju rasplesanoj masi. Dalje u videu Jones prepričava priču o tome kako je smajlić ušao u digitalni svijet i utjecao na emotikone koje danas koristimo. Dalje objašnjava sljedeću kampanju smiley-a, koja sadrži 50 suradnji u čast njegove obljetnice. Iako su detalji o tome što slijedi rijetki, kraj videozapisa daje kratak pogled na ono što bi moglo biti u prodaji.

Na kraju filma dijeli se poveznica s dobrotvornom organizacijom Smiley Movement. Ovo je neprofitna organizacija koju su stvorili umovi iza nasmijanog lica, usredotočujući se na pitanja poput socijalne pravde, obrazovanja i klimatskih promjena.

Jeste li znali da je Smile neslužbeni logo glazbenog alter ega Fatboy Slima koji je bio i kurator izložbe Smile High Club. Više ovdje.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2