Skip to main content
  • 6.09.2023.

6 savjeta za slušanje glazbe uz učenje

Brojna istraživanja su pokazala da slušanje glazbe tijekom učenja može poboljšati koncentraciju i ukupno vrijeme učenja

Piše: 


Glazba može potaknuti mozak na bolje razumijevanje onoga što se uči i na taj način pomoći u pamćenju većine stvari koje se učilo. Mnogi učenici i studenti znaju važnost slušanja glazbe tijekom učenja, ali znaju naić na problem prilikom odabira što će slušati. Neki žanrovi će više ometati, nego pomoći tijekom učenja, stoga sljedeći savjeti mogu pomoći u odabiru prave glazbene kulise za učenje.


Foto: Pexels (Andrea Piacquadio)

Odaberite pravu glazbu za učenje

Žanrovi poput reggae ili dancehalla nisu optimalnu za učenje, no ako se odabere neki mekši žanr s melankoličnim, dubokim ritmovima neće biti problema. Instrumentalni, ambijentalni ritmovi su također učinkoviti za pozadinsku “buku” dok se uči. Zanimljiv odabir mogu biti i filmski soundtrackovi jer su neki učenici i studenti istaknuli da im odlično paše uz učenje.


Tajming je važan

Slušanje glazbe uz učenje može biti odlično, ali to nije pravilo koje vrijedi za sve. Treba isprobati razne žanrove i glazbene stilove da se otkrije koji pašu kojoj osobi uz učenje. Jedna od prednosti slušanja glazbe dok se uči je distraktiranje od pozadinskih buka koje stvaraju članovi obitelji ili cimeri. Glazba također može pomoći kada se uči novi jezik ili čita knjiga dok se putuje. Kada je mozak umoran, a treba učiti, glazba ga pomogne aktivirati i razbuditi. Neki školski ili fakultetski zadaci su dosadni za raditi, ali ako se glazba pušta uz njih, naglo mogu postati barem malo zabavniji.

Važna je pravilna glasnoća

Mnogi mladi vole slušati glasnu glazbu i razmišljaju – što glasnije, to bolje. No kada se uči, to bi trebalo biti obrnuto. Glazba dok se uči treba biti u drugom planu, a ne prvom, jer kada je glasna onda preuzima mozak i distraktira od učenja. Smisao glazbe dok se uči je da pomogne, izolira pozadinsku buku, a ne da odmogne.


Glazba treba svirati neprimjetno

Iako neki znaju slušati radio dok uče, to nije najbolja opcija jer svako nekoliko pjesama radijski voditelj prekine glazbeni niz da bi pričao i prenio neku informaciju. U tom trenutku, uhvati pažnju osobe koja ga sluša – u ovom slučaju nekoga tko uči, što nije optimalno jer ga dekoncentrira. Potrebno je da glazba koja se sluša bude u nekoj cijelini, poput playliste, koncerta ili nekog zanimljivog seta.

Jedan žanr po cjelini učenja

Žanrovski skokovi i promjene između pjesama također mogu omesti u učenju. Prije nego što krenete učiti odaberite playlistu ili DJ set koji se manje-više drži jednog specifičnog žanra. Vaš mozak će se tako naviknuti na sličan ritam i melodiju, umjesto da se prilagođava svako nekoliko minuta i dekoncentrira.


Zaključak

Vrijeme u danu za učenje je izrazito bitno, jer se tada spremaju ispiti. Ponekad se mozak umori od silnog učenja, a slušanje omiljene glazbe ga može stimulirati i opustiti za daljnje učenje. Važno je izabrati žanr koji paše uz učenje, koji će se slušati uz umjerenu glasnoću glazbe.

Ako nemate inspiracije što poslušati, predlažemo vam da provjerite 5 ikonskih setova Above & Beyonda ili pak neki od 12 prošlogodišnjih setova Seth Troxlera.

sonic desktop
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.