Skip to main content
  • 11.01.2019.

8 napuštenih svjetskih lokacija koje su idealne za partijanje

Uzmite si koju minutu svoga vremena i zamislite kako bi bilo partijati na ovim lokacijama izvan upotrebe koje je u neku ruku pregazilo vrijeme.

Piše: 


Napuštene tvornice, rudnici, spomenici kulture, tuneli, vojne baze, podzemne željeznice, nedovršeni neboderi, zatvorene elektrane samo su neki od lokaliteta koji bi se mogli revitalizirati i postati žarišta kulture, glazbe i turizma. Dosta takvih lokacija nalazi se i kod nas, a mi smo u ovom presjeku spomenuli samo jednu.

Rashladni toranj elektrane IM
Charleroi, Belgija

Velika relikvija iz doba ugljena nalazi se u blizini belgijskog sela Monceau-sur-Sambre, u obliku napuštene elektrane IM, koja je bila jedna od najvećih elektrana na ugljen u cijeloj Belgiji. Izgrađena 1921. godine, elektrana je postala glavni izvor energije za regiju Charleroi, a ostala je u upotrebi do 2007. nakon prosvjeda Greenpeacea vezanih uz ogromne emisije CO2 u postrojenju.

Spomenik The Buzludzha
Kran, Bugarska

Službeno je poznata kao spomen kuća bugarskoj komunističkoj partiji. Ogromna građevina iz nedavne prošlosti Bugarske. Smještena na vrhuncu povijesno značajne planine. Gradnja je započela 1974. godine, a zgrada je otvorena 1981. kako bi se održavale opće skupštine komunista. Međutim, padom komunističke vlade 1989. godine, zgrada je brzo pala u zaborav jer su Bugari odlučili ostaviti prošlost zemlje izad sebe.

Stanica podzemne željeznice City Hall Station
New York, SAD

Ispod ogromne gužve u središtu Manhattana nalazi se napuštena stanica podzemne željeznice ispod Gradske vijećnice.

Tat Tak School
Hong Kong, Kina

Tat Tak škola izgrađena je 1974. godine i radila je bez normalno sve do 1998. godine, kada se zatvorila. Tek tada je počelo paranormalno djelovanje, počevši od priče da se ravnateljica objesila u ženskoj kupaonici dok je nosila crvenu odjeću nakon zatvaranja škole, ostavljajući tako njezin demonski duh iza sebe kako bi progonio školski teren.

Sathorn Unique Tower
Bangkok, Tajland

Sva napuštena mjesta koja smo do sada vidjeli bila su skrivena, bilo pod zemljom ili usred ničega, ali posljednja i daleko najveća zgrada ističe se kao bolni palac usred centra grada Bangkoka. Ova luksuzna stambena kula od 49 katova napravila se 1990. godine, ali je azijska financijska kriza 1997. godine donijela prekid izgradnje kada je već bila 80 posto dovršena.

The Haunting New Bedford Orphuem
Massachusetts, SAD

New Bedord Orpheum je napušteno kazalište i kuća dobre zabave u Massachusettsu u SAD-u. Otvorena je 1912., a zatvorena 1959. U međuvremenu je mjesto služilo kao skladište cigareta i supermarket. U posljednje vrijeme organizacija Orph Inc. pokušava prikupiti novac za revitalizaciju ove zgrade.

Hashima Island
Japan

Hashima otok u Japanu ima široku lepezu nadimaka, uključujući Battleship Island (zbog svog oblika) i Ghost Island. Od kraja 19. stoljeća do do kasnih kraja 20. stoljeća, otok je bio naseljen zbog pristupa podmorskim rudnicima ugljena. Međutim, kako se Japan postupno prebacivao s ugljena na naftu, rudnici (i zgrade koje su se pojavile oko njih) su se zatvorile, ostavljajući izolirani grad duhova koji podsjeća na sablasni betonski ratni brod.

Napuštena JNA vojna baza
Uvala Tatinja, otok Brač

Sagrađena je nakon II. svjetskog rata točnije 1954. u prelijepoj uvali Tatinja pored mjesta Povlja na otoku Braču. Mjesto je izolirano i može mu se prići isključivo brodom ili sa kopnene strane obraslim šumskim puteljcima. U sklopu ove vojne baze u brdu su ukopani dugi tuneli koji imaju dva izlaza. Postoji i podmorski ulaz u brdo koji je povezan sa tunelima, ali nitko još ne zna gdje se nalazi. Ovi bi tuneli bili idealni za zanimljive glazbene događaje. Sama plaža i ovi tuneli zagolicali bi maštu svakome. (Photo Paluba.info i Enautika)

sonus 2
sea star mobile
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju