Skip to main content
  • 5.07.2023.

Belgija prazne crkve pretvara u noćne klubove, barove, kafiće…

Kako ne bi zjapile prazne crkve su dobile prenamjenu

Piše: 

Belgija je zanimljivu odluku krenula provoditi u djelo

Umjesto da održavaju prazne crkve, one će dobiti novu ulogu u svakodnevnom životu. Neke crkve će postati hoteli, a neke će postati noćni klubovi, barovi, pivnice, dok će neke postati knjižnice, ovisno o potrebama grada u kojoj se vrši prenamjena.

Razlog ove odluke o prenamjeni su značajna financijska sredstva koja su potrebna za održavanje te broj vjernika u Belgiji. Studija je pokazala da samo 10% Belgijaca i dalje ide u crkvu. Što bi u prosjeku značilo da od šest crkvi po gradu, vjernika ima jedva za popuniti jednu.

U gradiću Mechelenu nedaleko od Bruxellesa, nalazi se rimokatoličko središte Belgije. Mechelen ima brojne prazne crkve, a gradonačelnik Bart Somers godinama radi na tome da mnoge zgrade dobiju drugu namjenu. "U mom gradu imamo pivovaru u crkvi, imamo hotel u crkvi, imamo kulturni centar u crkvi, imamo knjižnicu u crkvi. Dakle, imamo puno novih namjena za crkve", poručio je gradonačelnik Mechelena.

U Bruxellesu postoji nekoliko noćnih klubova koji su svoj prostor pronašli u praznoj crkvi. Suosnivač jednog od tih klubova, Kyril Wittouck,  opisao je kako su plesni podij ukomponirali s prostorom. “Vitraji donose pravu svjetlucavu i toplu svjetlost kada sunce prođe kroz njih, tako da zaista možemo osjetiti prisutnost ostataka crkve. Oltar je još uvijek na mjestu, tako da smo okruženi ostacima i to nas podsjeća gdje se zapravo nalazimo."

Neka preuređenja sakralnih prostora su odrađena provokativno s čime iz redova Crkve nisu najsretniji. Noćni klub Spirito preuzeo je anglikansku crkvu, a za svoj logotip su iskoristili motiv svećenika koji ljubi časnu sestru.

Biskup Antwerpena, monsinjor Johan Bonny nije oduševljen promjenama. “To je bolno. Neću to skrivati. S druge strane, povratak u prošlost nije moguć. Sve veći broj nekoć svetih građevina prenamjenjuje se za različite svrhe, od trgovina odjećom do noćnih klubova.”

sonic desktop
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.