Skip to main content
  • 5.07.2023.

Belgija prazne crkve pretvara u noćne klubove, barove, kafiće…

Kako ne bi zjapile prazne crkve su dobile prenamjenu

Piše: 

Belgija je zanimljivu odluku krenula provoditi u djelo

Umjesto da održavaju prazne crkve, one će dobiti novu ulogu u svakodnevnom životu. Neke crkve će postati hoteli, a neke će postati noćni klubovi, barovi, pivnice, dok će neke postati knjižnice, ovisno o potrebama grada u kojoj se vrši prenamjena.

Razlog ove odluke o prenamjeni su značajna financijska sredstva koja su potrebna za održavanje te broj vjernika u Belgiji. Studija je pokazala da samo 10% Belgijaca i dalje ide u crkvu. Što bi u prosjeku značilo da od šest crkvi po gradu, vjernika ima jedva za popuniti jednu.

U gradiću Mechelenu nedaleko od Bruxellesa, nalazi se rimokatoličko središte Belgije. Mechelen ima brojne prazne crkve, a gradonačelnik Bart Somers godinama radi na tome da mnoge zgrade dobiju drugu namjenu. "U mom gradu imamo pivovaru u crkvi, imamo hotel u crkvi, imamo kulturni centar u crkvi, imamo knjižnicu u crkvi. Dakle, imamo puno novih namjena za crkve", poručio je gradonačelnik Mechelena.

U Bruxellesu postoji nekoliko noćnih klubova koji su svoj prostor pronašli u praznoj crkvi. Suosnivač jednog od tih klubova, Kyril Wittouck,  opisao je kako su plesni podij ukomponirali s prostorom. “Vitraji donose pravu svjetlucavu i toplu svjetlost kada sunce prođe kroz njih, tako da zaista možemo osjetiti prisutnost ostataka crkve. Oltar je još uvijek na mjestu, tako da smo okruženi ostacima i to nas podsjeća gdje se zapravo nalazimo."

Neka preuređenja sakralnih prostora su odrađena provokativno s čime iz redova Crkve nisu najsretniji. Noćni klub Spirito preuzeo je anglikansku crkvu, a za svoj logotip su iskoristili motiv svećenika koji ljubi časnu sestru.

Biskup Antwerpena, monsinjor Johan Bonny nije oduševljen promjenama. “To je bolno. Neću to skrivati. S druge strane, povratak u prošlost nije moguć. Sve veći broj nekoć svetih građevina prenamjenjuje se za različite svrhe, od trgovina odjećom do noćnih klubova.”

brejcha 2
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.